Podjetja 1.11.2014 10:16

Židan ob obisku v Romuniji o odpravi administrativnih ovir s Kitajsko

Ljubljana, 1. novembra - Kmetijski minister Dejan Židan se je ta teden ob obisku Romunije med drugim srečal tudi s kitajskim kolegom Han Changfujem in poudaril pomen večjega sodelovanja med državama. Tovrstna srečanja pripomorejo k reševanju odprtih problemov, predvsem na administrativni ravni, je ob tem poudaril Židan.

Ljubljana. Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejan Židan. Foto: Nebojša Tejić/STA

Ljubljana.
Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejan Židan.
Foto: Nebojša Tejić/STA

Židan je Hanu predstavil Slovenijo, kmetijski sektor in potencialna področja sodelovanja. Pogosta srečanja na visoki ravni po besedah kitajskega ministra kažejo na pripravljenost za pospeševanje sodelovanja, prav tako tudi udeležba ministra Židana na tem forumu, so v sporočilu za javnost zapisali na kmetijskem ministrstvu.

Sestanek Židana z namestnikom kitajskega ministra je že prinesel rezultate v pospešitvi administrativnih postopkov za izvoz živil živalskega izvora na Kitajsko pri njihovi pristojni instituciji. Sicer pa je kitajski minister slovenske predstavnike in podjetja povabil, da se udeležijo kmetijskega sejma na Kitajskem.

Židan se je v Romuniji udeležil foruma kmetijsko-gospodarskega sodelovanja držav Srednje in Vzhodne Evrope in Kitajske, ki poteka od leta 2006, z namenom krepitve sodelovanja na področju kmetijstva med omenjenimi državami. Forum je potekal ob robu mednarodnega trgovinskega sejma kmetijstva in prehranske industrije Indagra 2014.

V okviru obiska se je Židan ločeno sestal s predsednikom romunske vlade Victorjem Ponto in romunskim kmetijskim ministrom Danielom Constantinom, s katerima se je med drugim dogovoril za nastop Romunije kot dežele gostje na sejmu Agra prihodnje leto ter obisk predsednika z gospodarsko delegacijo v Gornji Radgoni.

Po ogledu sejma je Židan na forumu izpostavil pomen tovrstnih skupnih srečanj, ki imajo veliko težo tudi z vidika velikosti sodelujočih držav ter izrazil pripravljenost Slovenije za sodelovanje. Na forumu je bilo izpostavljeno spodbujanje prihodnjega dvostranskega gospodarskega in drugega sodelovanja med kmetijskimi in prehranskimi dejavnostmi držav, so še navedli na ministrstvu.