#družba 30.10.2014 13:14

Strokovnjaki danes preizkušajo evropsko kibernetsko varnost

Atene, 30. oktobra - Več kot 200 organizacij in 400 strokovnjakov za kibernetsko varnost iz 29 evropskih držav danes preverja svojo pripravljenost na boj proti kibernetskim napadom. Aktivnosti potekajo pod okriljem simulacijske vaje Cyber Europe 2014, ki jo organizira Evropska agencija za varnost omrežij in informacij (ENISA).

Ljubljana. Računalnik, internet, računalniška varnost. Foto: Tamino Petelinšek/STA

Ljubljana.
Računalnik, internet, računalniška varnost.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Na vaji strokovnjaki iz javnega in zasebnega sektorja preizkušajo svoje postopke in zmogljivosti za odziv na namišljene, a realistične grožnje v okviru obsežnega scenarija kibernetske varnosti.

Kot so sporočili iz agencije, je vaja Cyber Europe 2014 največja in najkompleksnejša v Evropi. Na njej bodo udeleženci obravnavali več kot 2000 samostojnih kibernetskih incidentov, vključno s vse bolj pogostimi napadi za zavrnitev dostopa, varnostnimi in medijskimi sporočili o kibernetskih napadih, razobličenji spletnih mest ter napadi na kritično infrastrukturo, kot so energetska in telekomunikacijska omrežja. Gre za porazdeljeno vajo, ki vključuje več centrov po vsej Evropi, usklajuje pa jo centralni nadzorni center.

Podpredsednica Evropske komisije Neelie Kroes je ob tem opozorila na vse večje število kibernetskih napadov, hkrati pa izrazila zadovoljstvo nad obsegom sodelovanja v današnji akciji.

Izvršni direktor agencije ENISA Udo Helmbrecht pa je poudaril, da pred petimi leti ni bilo postopkov, ki bi spodbujali sodelovanje med državami članicami EU med kibernetskimi krizami. "Danes imamo vzpostavljene postopke za skupno obvladovanje kibernetskih kriz na evropski ravni. Izid današnje vaje bo podal informacijo, kje trenutno smo, in opredelil potrebne korake za nadaljnje izboljšanje," je dejal.

Kot so še dodali v agenciji Enisa, bo današnja vaja med drugim vključevala preizkus postopkov za obvladovanje kibernetskih kriz v Evropi, izboljšala pa bo tudi nacionalne zmogljivosti za boj proti kibernetskim krizam. Na vaji bodo preizkušeni novi EU standardni operativni postopki (EU-SOP), ki obsegajo kontaktne točke, smernice, potek dela, predloge, orodja in dobre prakse, vključno z navodili o tem, kako upravljati velike kibernetske incidente.

Slovenija je na vajah Cyber Europe, ki potekajo vsaki dve leti, doslej sodelovala dvakrat - leta 2010 kot opazovalka, leta 2012 pa prvič tudi kot aktivna udeleženka. Na tokratni vaji drugič aktivno sodelujejo strokovnjaki s področja zagotavljanja kibernetske varnosti in predstavniki podjetij iz energetskega in telekomunikacijskega sektorja ter državnih organov, so pojasnili na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport.

Leta 2013 se je število spletnih napadov na globalni ravni povečalo za skoraj četrtino, število kršitev varnosti podatkov pa se je povečalo za 61 odstotkov v primerjavi z letom 2012. Po nekaterih ocenah sta kibernetski kriminal in vohunjenje leta 2013 na svetovni ravni povzročila izgube v višini od 300 do 1000 milijard ameriških dolarjev, opozarjajo v Evropski komisiji.