Mediji 25.10.2014 8:54

RTVS s portalom za osebe z oviranostmi

Ljubljana, 25. oktobra - Javni zavod RTV Slovenija (RTVS) je s ciljem povečati dostopnost vsebin za osebe z različnimi oviranostmi vzpostavila novo spletno stran www.rtvslo.si/dostopno. Portal je tehnično prilagojen senzornim invalidom, torej slepim in slabovidnim ter gluhim in naglušnim, vsebinsko pa je namenjen vsem, ki imajo različne oblike oviranosti, pojasnjuje vodja Multimedijskega centra RTVS Luka Zebec.

Srbija, Beograd. Slepi, slabovidni, invalidi, bela palica, slepota. Foto: Tanjug/STA Arhiv Tanjug/STA

Srbija, Beograd.
Slepi, slabovidni, invalidi, bela palica, slepota.
Foto: Tanjug/STA
Arhiv Tanjug/STA

Osnovna ideja je bila na enem mestu združiti vse vsebine, ki so bile doslej razdrobljene oziroma niso bile dostopne prek spleta, v uredništvu pa bodo pripravljali tudi lastne vsebine, so sporočili iz RTVS.

"Vsak ima pravico do informacij, in če ta informacija ni dostopna, ker si slep ali gluh, te to postavlja v podrejen položaj. Cilj našega portala je ravno to spremeniti: povečati dostopnost," je temeljno poslanstvo opisala urednica spletne strani Vesna Pfeiffer.

Po besedah Luke Zebca so ustvarjalci spletne strani zasledovali predvsem vsebinski cilj: na enem mestu zbrati vse vsebine, ki nastajajo v okviru RTV, torej na radiu, televiziji in spletu, in omogočiti dostop do njih tistim z različnimi ovirami. Za gluhe in naglušne so na voljo vsebine, opremljene s podnapisi in tolmačem, za slepe pa vsebine z avdiodeskripcijo, torej z dodatnimi zvočnimi opisi.

Kot je še poudaril Zebec, je bil v okviru MMC v zadnjem letu in pol na področju dostopnosti vsebin za senzorno ovirane narejen velik napredek. "Pred letom in pol so lahko gluhi in naglušni spremljali oddaje zgolj prek podnapisov na teletekstu. Ti podnapisi so bili vidni le ob ponovitvi na televiziji, z lansko prenovo pa smo omogočili, da se vsi ti podnapisi, ki jih pripravljamo za potrebe prikaza na teletekstu, shranjujejo tudi v spletni arhiv."

Od novega leta se tako sistematično shranjujejo vsi podnapisi, kar pomeni, da je vsak mesec v arhivu 150 novih oddaj. Hkrati vzporedno poteka tudi opremljanje starejših oddaj s podnapisi. Trenutno jih je podnaslovljenih okoli 5000.

"Delali bomo od 15 do 20 celovečernih filmov z zvokovnim opisom, nadaljevali pa bomo tudi načrte glede razvoja sintetičnega govorca," je načrte za prihodnje leto razkrila koordinatorka vsebin za osebe z oviranostmi Mateja Vodeb.

Znotraj hiše je bila namreč ustanovljena projektna skupina, ki se ukvarja z možnostjo, da bi tudi slepim in slabovidnim, podobno kot gluhim in naglušnim, še bolj omogočili spremljanje vsebin, predvsem tistih, ki so na voljo v tujem jeziku, a niso podnaslovljene ali sinhronizirane.