#družba 24.10.2014 20:13

Inovativni mladi kmet 2014 je Boris Uranjek

Železniki, 24. oktobra - Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije (KGZS) in Zveza slovenske podeželske mladine sta v Železnikih razglasili zmagovalca izbora za inovativnega mladega kmeta. Naziv je prejel Boris Uranjek iz Planice pri Framu.

Ljubljana. Krompir, pridelek, pridelki, poljščine, poljedelstvo, kmetijstvo, kmet, ozimnica. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Krompir, pridelek, pridelki, poljščine, poljedelstvo, kmetijstvo, kmet, ozimnica.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Izletniška in ekološka kmetija Uranjek (Pri Baronu) se od leta 1991 ukvarja s turizmom, v letu 1999 se je preusmerila v ekološko kmetijstvo. Pri Baronu so se ekološkega turizma lotili na inovativen način. Obiskovalcem, tako otrokom kot odraslim, ponujajo možnost aktivnega spoznavanja dogajanja na kmetiji.

Ponujajo interaktivne programe za otroke, od priprave čaja, spoznavanja živali in spanja na seniku kakor tudi delavnice za odrasle in družine. Boris Uranjek je tradicijo kmetovanja staršev in starih staršev združil s strastjo do dela z ljudmi in predajanja znanja, so v zbornici in zvezi pojasnili izbor.

Permakulturno kmetovanje je še ena od novosti, ki jo je uvedel letošnji mladi inovativni kmet. Njegov cilj je, da v prihodnje celotna kmetija preide v kmetovanje po teh načelih. S preusmeritvijo bodo pridobili nova znanja, ki jih bodo širil prek izobraževalnih delavnic ter tako osveščali širšo javnost o inovativnih pristopih.

Strokovna komisija pod vodstvom Andreje Krt Stopar je pri kandidatih in kandidatkah ocenjevala inovativnost ideje, trajnost projekta, vključenost vidika zaščite okolja, vpliv na lokalno skupnost in podeželsko območje, napoved ekonomskega učinka in tržno usmerjenost kmetije.

Za naziv inovativne mlade kmetice oziroma inovativnega mladega kmeta se je letos potegovalo šest kandidatov. Cilj tekmovanja je odkrivati in spodbujati inovativnost pri mladih. S tekmovanjem se širi in poglabljata znanje mladih nosilcev in nosilk kmetijskih gospodarstev, preverja praktično usposobljenost mladih kmetic in kmetov ter jih spodbuja k nadaljnji inovativnosti. Namen tekmovanja je tudi popularizirati kmetijstvo in podeželje, spodbujati pozitivno tekmovalnost in druženje med mladimi.