Startupi 23.10.2014 19:47

Rešitev za optimizacijo ogrevalnih sistemov prepričala žirijo start:cloud 2014

Ljubljana, 23. oktobra - Ekipa i13tech, ki razvija rešitev za optimizacijo ogrevalnih sistemov, je ob zaključku pospeševalniškega progama start:cloud danes v Ljubljani osvojila prvo mesto in prejela glavno nagrado v višini 10.000 evrov.

Ljubljana, poslovna stavba Simobil. Sklepni dogodek start:Cloud Graduation, na katerem so razglasili zmagovalno start-up podjetje s področja poslovnih aplikacij v programu start:Cloud ++. Foto: Peter Černuta/STA

Ljubljana, poslovna stavba Simobil.
Sklepni dogodek start:Cloud Graduation, na katerem so razglasili zmagovalno start-up podjetje s področja poslovnih aplikacij v programu start:Cloud ++.
Foto: Peter Černuta/STA

V ekipi i13tech pravijo, da na rast cen energentov in globalno segrevanje vidijo kot priložnost. Razvijajo namreč sistem, ki skrbi za optimizacijo delovanja toplotnih črpalk.

"Posebnost našega sistema je v inovativnih algoritmih, ki ob upoštevanju vremenske napovedi in energetskega obnašanja zgradbe poskrbijo tudi do 25-odstoten prihranek pri stroških ogrevanja," je pojasnil vodja ekipe Ivo Peperko. Kot je dodal, bodo nagradni znesek uporabili za trženje in marketing.

Poleg ekipe i13tech so nagrade prejele še štiri druge ekipe - Cooling Inno z rešitvijo za pasivno klimatsko napravo, Vitilab, ki razvija biološki model za napovedovanje bolezni v vinogradu, Zevs z brezžičnim pametnim stikalom za luči in druge domače naprave ter Didaktika, ki izdeluje modularne igrače iz naravnih materialov.

V programu je letos sodelovalo 24 ekip, uspešno pa ga je zaključilo enajst ekip. Letos sta v programu poleg organizatorjev, startup šole Hekovnik in operaterja Simobil kot partnerja sodelovala še agencija Gigodesign in kreativni center Poligon.

Program start:cloud temelji na učenju na trgu ob podpori izkušenih mentorjev. Sodelujočim ekipam pomaga pri razvoju njihove poslovne ideje in jih podpira pri njeni vpeljavi na trg.

Program sta Simobil in Hekovnik prvič izvedla leta 2012, organizatorji pa so letošnji program vsebinsko še nadgradili ter prvotnima izobraževalnima področjema - poslovanju in storitvam v oblaku - dodali tudi področja strojne opreme, oblikovanja in množičnega financiranja.

"Nastanek programa start:cloud smo spodbudili kot odgovor na naraščajočo potrebo razvijalcev poslovnih rešitev v oblaku po pomoči pri vstopu na trg. V treh letih je v njem sodelovalo več kot 60 ekip in nekatere od njih so že uspešne tudi na mednarodni ravni," je ob zaključku letošnjega programa dejal član uprave Simobila Boštjan Škufca Zaveršek.

Simobil in Hekovnik poleg programa start:cloud pripravljata tudi redna mesečna srečanja cloudy:days. Na njih domači in tuji strokovnjaki ter podjetniki delijo svoje izkušnje z razvijanjem rešitev v oblaku, pridobivanjem tveganega kapitala in uvajanjem novih rešitev na trg.