F3ZO 1.10.2014 18:15

Festival za tretje življenjsko obdobje po Bervarjevih besedah pokazal, da starost ni tabu

Ljubljana, 1. oktobra - Letošnji, že 14. Festival za tretje življenjsko obdobje, ki ga je v treh dneh v Ljubljani obiskalo več kot 15.000 ljudi in se je danes popoldne končal, je pokazal, da starost ni tabu, ampak je lahko lepo obdobje življenja, je na slovesnosti ob koncu festivala dejal predsednik državnega sveta Mitja Bervar.

Ljubljana, Cankarjev dom. Sklepni del festivala za tretje življenjsko obdobje, na katerem je bil osrednji govornik predsednik DS Mitja Bervar. Predsednik DS Mitja Bervar. Foto: Tamino Petelinšek/STA

Ljubljana, Cankarjev dom.
Sklepni del festivala za tretje življenjsko obdobje, na katerem je bil osrednji govornik predsednik DS Mitja Bervar.
Predsednik DS Mitja Bervar.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

"Večina starejših je še dolgo po upokojitvi sposobna skrbeti zase. Za njihovo aktivno življenje je morda potrebne le nekaj več spodbude, med drugim s strani države in lokalne skupnosti," je dejal Bervar.

Festival po njegovih besedah pokaže, kako lahko starejši kljub določenim omejitvam družbi še naprej prispevajo svoje znanje in modrost, da se še vedno lahko učijo in duhovno rastejo. Najpomembnejša pa je aktivnost starejših, je poudaril.

Po besedah podpredsednika programskega sveta festivala Marjana Šiftarja je festival, ki je praznik mlajših in starejših, tokrat soustvarjalo nekaj manj kot 60 različnih deležnikov. Razstavljavcev je bilo skoraj 200, zvrstilo se je več kot 200 različnih dogodkov, obiskalo pa ga je več kot 15.000 ljudi, je povedal.

Festival, ki po njegovih navedbah postaja evropski dogodek, bodo priredili tudi prihodnje leto, je zagotovil.