F3ZO 30.9.2014 15:27

Neformalno oskrbo starejših na domu je po opozorilu strokovnjakov nujno zakonsko urediti

Ljubljana, 30. septembra - Strokovni program Festivala za tretje življenjsko obdobje se je dopoldne nadaljeval z okroglo mizo o neformalni oskrbi starejših na domu. Sodelujoči so se strinjali, da je neformalno in neplačano oskrbo, ki jo izvajajo denimo svojci, nujno zakonsko urediti. Ustrezno je treba poskrbeti tudi za oskrbovalce, ki se pogosto soočajo s pomanjkanjem počitka in stresom, so dejali.

Ljubljana, Cankarjev dom. Odprtje Festivala za tretje življenjsko obdobje. Foto: Daniel Novakovič/STA

Ljubljana, Cankarjev dom.
Odprtje Festivala za tretje življenjsko obdobje.
Foto: Daniel Novakovič/STA

V bodoče bo treba dati več podpore domači oskrbi, ker si starejši želijo ostati v domačem okolju, je dejala direktorica Inštituta Antona Trstenjaka za gerontologijo in medgeneracijsko sožitje Ksenija Ramovš. Brez oskrbe, ki jo nudijo svojci, bi se socialni sistemi v nekaterih državah sesuli, je povedala. A tudi neformalni oskrbovalci potrebujejo oporo in znanje, kar jim med drugim nudi inštitut, je spomnila.

Po besedah Andreje Peternelj, ki je predstavila projekt Aktivno in zdravo staranje, je cilj projekta podpreti razvoj strategije aktivnega in zdravega staranja. Sodelujoča v projektu, katerega nosilec je Nacionalni inštitut za javno zdravje, je navedla podatke Zveze društev upokojencev Slovenije (Zdus) za lani, po katerih je več kot 40 odstotkov starejših potrebovalo pomoč pri osebni higieni in dnevnih opravilih ter storitvah zdravstvene nege.

Samo Zupančič iz Zdusa se je osredotočil na mednarodno organizacijo Eurocarers, ki pospešuje razvoj neformalne oskrbe na domu. Vrednost dela, ki ga opravijo neformalni oskrbovalci, presega vrednost vlaganja držav v formalno oskrbo na domu, je opozoril.

Neformalni oskrbovalci pa bodo v prihodnosti lahko uporabljali spletno aplikacijo, ki jim bo pomagala pri delu. Razvijajo jo v mednarodnem projektu iCarer, je povedal Jože Gašperšič, ki sodeluje pri njem.