Startupi 18.9.2014 14:05

Jakopin: Slovenci zaradi slabe komunikacije izgubljamo priložnosti

Ljubljana, 18. septembra - Slovenci v primerjavi z drugimi evropskimi narodi slabo komuniciramo in zato izgubimo marsikatero priložnost, je prepričan ustanovitelj podjetja Seaway Japec Jakopin.

Ljubljana. Podjetniški zajtrk v organizaciji Ljubljanskega univerzitetnega Inkubatorja (LUI), katerega se je udeležil ustanovitelj podjetja Seaway Japec Jakopin. Foto: STA

Ljubljana.
Podjetniški zajtrk v organizaciji Ljubljanskega univerzitetnega Inkubatorja (LUI), katerega se je udeležil ustanovitelj podjetja Seaway Japec Jakopin.
Foto: STA

Kot je dejal na današnjem srečanju z mladimi podjetniki iz Ljubljanskega univerzitetnega Inkubatorja (LUI), se zaradi slabe komunikacije tudi počasneje učimo in težje gradimo mrežo poznanstev po svetu, ki je sploh v globalnem svetu izjemno pomembna.

Premalo znamo tudi izkoristiti naš potencial posrednikov med kulturami, ki izhaja iz lokacije na stičišču romanskih, germanskih in slovanskih kultur. Ta nam omogoča, da se lažje pogovarjamo z vsemi in smo zato bolj učinkoviti. "Predstavljajte si Nemca, ki bo Francozom svetoval glede jadrnic ali pa obratno," je ponazoril Jakopin, ki se z oblikovanjem plovil ukvarja že 30 let.

S podjetniki je spregovoril tudi o odnosu do napak: "Podjetniki vedno delamo napake, in te z leti postajajo vedno večje, a hkrati se iz njih tudi učimo," je dejal.

Glede težav s financiranjem, s katerimi se srečujejo mlada slovenska podjetja, je poudaril, da je težava predvsem v tujih bankah, ki sredstva črpajo nazaj na svoje glavne trge.

Omenil je tudi precenjenost evra, ki povzroča težave pri prodaji na trgih zunaj EU, ter izpostavil, da visoki davki niso prvi problem, saj da imamo izredno neučinkovit sistem državne uprave, ki je sicer značilen za praktično vse evropske države.