Podjetja 11.9.2014 16:40

V prenovljenih Mesninah Bohinja močno povečali proizvodnjo

Bohinjska Bistrica, 11. septembra - V Mesninah Bohinja v Bohinjski Bistrici so danes slavnostno odprli prenovljen predelovalni obrat. V finančno sanacijo in širitev kapacitet so Loške mesnine kot strateški partner vložile več kot pol milijona evrov in v zadnjih mesecih že močno povečale količino proizvodnje, razmišljajo pa tudi že o nadaljnji širitvi kapacitet.

Bohinjska Bistrica, Mesnine Bohinja. Odprtje prenovljenih prostorov Mesnin Bohinja. Foto: Tinkara Zupan/STA

Bohinjska Bistrica, Mesnine Bohinja.
Odprtje prenovljenih prostorov Mesnin Bohinja.
Foto: Tinkara Zupan/STA

Bohinjska Bistrica, Mesnine Bohinja. Odprtje prenovljenih prostorov Mesnin Bohinja. Direktor Loških mesnin Mitja Vodnjov. Foto: Tinkara Zupan/STA

Bohinjska Bistrica, Mesnine Bohinja.
Odprtje prenovljenih prostorov Mesnin Bohinja.
Direktor Loških mesnin Mitja Vodnjov.
Foto: Tinkara Zupan/STA

Bohinjska Bistrica, Mesnine Bohinja. Odprtje prenovljenih prostorov Mesnin Bohinja. Direktor Loških mesnin Mitja Vodnjov. Foto: Tinkara Zupan/STA

Bohinjska Bistrica, Mesnine Bohinja.
Odprtje prenovljenih prostorov Mesnin Bohinja.
Direktor Loških mesnin Mitja Vodnjov.
Foto: Tinkara Zupan/STA

Bohinjska Bistrica, Mesnine Bohinja. Odprtje prenovljenih prostorov Mesnin Bohinja. Foto: Tinkara Zupan/STA

Bohinjska Bistrica, Mesnine Bohinja.
Odprtje prenovljenih prostorov Mesnin Bohinja.
Foto: Tinkara Zupan/STA

Bohinjska Bistrica, Mesnine Bohinja. Odprtje prenovljenih prostorov Mesnin Bohinja. Foto: Tinkara Zupan/STA

Bohinjska Bistrica, Mesnine Bohinja.
Odprtje prenovljenih prostorov Mesnin Bohinja.
Foto: Tinkara Zupan/STA

Bohinjska Bistrica, Mesnine Bohinja. Odprtje prenovljenih prostorov Mesnin Bohinja. Foto: Tinkara Zupan/STA

Bohinjska Bistrica, Mesnine Bohinja.
Odprtje prenovljenih prostorov Mesnin Bohinja.
Foto: Tinkara Zupan/STA

Mesnine Bohinja so pred leti zašle v težave, ki so bile posledica premajhnih in zastarelih predelovalnih prostorov. Ozko grlo sta bila zlasti zorilnica in sušilnica za proizvodnjo suhomesnatih izdelkov. Da bi družbo sanirali in zagotovili njeno nadaljnje delovanje, so tedaj bohinjska občina in agrarne skupnosti prispevali sveža sredstva.

Nato so k projektu sanacije Mesnin Bohinja pristopile tudi Loške mesnine in v zadnjih dveh letih izvedle finančno in proizvodno sanacijo Mesnin Bohinj. S 150.000 evri vložka so uspeli poplačati dobavitelje in delavce ter zagotoviti, da je družba obstala in blagovna znamka ni bila omadeževana zaradi stečaja.

Zakol so v celoti prenesli v škofjeloško klavnico, v Bohinju pa so se lotili investicije v povečanje zmogljivosti predelave. Uredili so tri popolnoma nove zorilnice, s čimer so kapaciteto zorenja občutno povečali. Zamenjali so tudi hlajenje in gretje, prenovili proizvodne in skladiščne prostore ter kupili nove stroje in komore za toplotno obdelavo. Hkrati so sanirali zunanjost stavbe, zamenjali streho in uredili okolico.

Letošnjo pomlad je bila investicija, ki je stala približno 380.000 evrov, zaključena. S tem so se proizvodne količine mesnih izdelkov močno povečale in sicer s treh do štirih ton mesečno na 15 ton. Število zaposlenih so v dveh letih podvojili s šest na 12, asortiman izdelkov v bohinjskem obratu pa povečali s 15 na 50, je povedal direktor Loških mesnin Mitja Vodnjov.

Vodnjov je pričakoval, da bodo z novimi zorilnicami vsaj za tri leta zadostili potrebam, vendar se je izkazalo, da je povpraševanje po njihovih izdelkih še večje. Zato nameravajo v začetku prihodnjega leta urediti dodatne tri zorilnice. Večje rasti pa si sploh ne želijo, kot zgornjo mejo postavljajo 20 ton izdelkov mesečno in 15 zaposlenih.

V Mesninah Bohinja namreč vztrajajo pri klasični predelavi in na visoki kakovosti izdelkov, za katere meso kupujejo izključno v Sloveniji. "Imamo tudi srečo, da so razmere na trgu take, da vsi iščejo slovensko govedino in kakovostne proizvode," je poudaril Vodnjov in dodal, da se trenutno soočajo s prijetnimi težavami, ko ne uspejo narediti toliko, kolikor bi lahko prodali.

Da se je mesnopredelovalni obrat v Bohinjski Bistrici ohranil in tako uspešno razvil, je vesel tudi bohinjski župan Franc Kramar. Spomnil je, da je občina k reševanju podjetja pristopila s kapitalskim vložkom v višini 30.000 evrov in kljub prvotnim dvomom se je izkazalo, da je bila to dobra naložba.

"To je res zgodba o uspehu, na katero smo lahko ponosni," je izpostavil Kramar in pojasnil, da je obrat zelo pomemben za Bohinj, prav tako je pomembno, da je ohranil bohinjsko blagovno znamko in da še naprej proizvaja kakovostne izdelke. V Bohinju je tako poleg odkupa mleka dobro poskrbljeno tudi za odkup mesa in v občini v zadnjih letih opažajo, da se stalež živine povečuje.