Slovenija 25.2.2012 8:00

Prvi mož Sveta za elektronske komunikacije: Anomalije ovirajo hitrejši razvoj mobilnega trga

Ljubljana, 25. februarja - Slovenski trg mobilne telefonije je na splošno dobro razvit, vendar pa določene opazne anomalije ovirajo njegov še hitrejši razvoj, je v pogovoru za STA povedal predsednik Sveta za elektronske komunikacije Dušan Caf in dodal, da so glavna ovira Telekomove visoke veleprodajne cene.

Ljubljana, GZS. Predsednik Sveta za elektronske komunikacije Dušan Caf. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana, GZS.
Predsednik Sveta za elektronske komunikacije Dušan Caf.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Na osnovi podatkov v poročilu o razvoju trga elektronskih komunikacij v zadnjem lanskem četrtletju, ki ga je v tem tednu objavila agencija za pošto in elektronske komunikacije, pravi, da so glavna ovira za še hitrejši razvoj mobilne telefonije v Sloveniji visoke veleprodajne cene, ki jih za zaključevanje klicev v svojem omrežju zaračunava Telekom Slovenije.

"Prav visoke veleprodajne cene v konkurenčnem boju omogočajo oblikovanje nepoštenih cen, ki ovirajo konkurenco in jo izrivajo s trga," poudarja predsednik Sveta za elektronske komunikacije.

Urad za varstvo konkurence je po njegovih besedah prav zaradi tovrstnih zlorab sprožil postopek proti Telekomu in nedavno tudi sprejel odločitev, da naj bi Telekom oz. njegova lani pripojena družba Mobitel kršila konkurenčno zakonodajo zaradi nepoštenih prodajnih cen pri naročniškem paketu za mlade Itak Džabest.

"Pravzaprav so bile ravno cene paketa Itak Džabest eden od osrednjih razlogov za cenovno vojno med operaterji, v kateri so izgubljali vsi, na koncu tudi uporabniki, saj so bili operaterji prisiljeni dvigniti cene ter zmanjšati nekatere druge ugodnosti za uporabnike," nadaljuje Caf.

Poleg še zmeraj visokih veleprodajnih cen pa je po njegovem mnenju problem tudi diskriminacija infrastrukturnih konkurentov, kjer Telekom Slovenije ponudnikom storitev v svojem omrežju - Debitelu in Izimobilu - zaračunava nižje veleprodajne cene kot infrastrukturnim konkurentom, torej operaterjem Simobil, Tušmobil in T-2.

Caf meni, da bi moralo biti v interesu države, da se na trgu vzpostavi uspešna in učinkovita infrastrukturna konkurenca, ki bo omogočila hitrejši razvoj novih storitev in nižje cene za uporabnike.

Operaterji bodo v takšnih razmerah tudi bolje pripravljeni in zainteresirani za visoka vlaganja v nadgradnje svojih omrežij ter v izgradnjo hitrih mobilnih širokopasovnih omrežij, še pojasnjuje.

Uspešna in učinkovita konkurenca pa tudi pomeni, da na trgu v sedanjih razmerah in ob sedanji regulaciji ni prostora za štiri infrastrukturne konkurente. "Trenutno osnovne pogoje izpolnjujeta le dva operaterja, medtem ko se tretji še bori, da bi mu to uspelo, a mu po razpoložljivih podatkih še precej manjka," še dodaja Caf.

To za primer prihajajoče tehnologije mobilne telefonije četrte generacije LTE pomeni, da več vzporednih omrežij ne bo več prava rešitev, ampak bodo operaterji morali poiskati različne oblike sodelovanja.

Svet za elektronske komunikacije RS je neodvisno telo, njegove člane imenuje državni zbor izmed različnih strokovnjakov za dobo petih let. Svet je ustanovljen neposredno z zakonom o elektronskih komunikacijah, njegova naloga pa je dajanje mnenj, priporočil in predlogov glede zadev na področju elektronskih komunikacij.