Znanost

znanost 8:30

V SEM razstava o etnologinji in antropologinji Branislavi Sušnik

V Slovenskem etnografskem muzeju (SEM) bodo danes odprli razstavo La Doctora: življenje in delo slovenske znanstvenice v Paragvaju, posvečeno slovenski etnologinji, antropologinji in etno-lingvistki Branislavi Sušnik. Na razstavi bodo predstavljena njena ključna dela in odprave med staroselska ljudstva Paragvaja.

znanost 0:30

V Mariboru bodo zagnali najzmogljivejši superračunalnik v Sloveniji

V Mariboru bodo danes zagnali trenutno najzmogljivejši superračunalnik v Sloveniji, ki je bil vzpostavljen v okviru projekta nadgradnje nacionalnih raziskovalnih infrastruktur (HPC RIVR). Poimenovali so ga po matematiku Juriju Vegi in je nameščen v prostorih Instituta informacijskih znanosti Maribor (Izum).

znanost 19.4.2021 20:13

Leto 2020 potrjeno kot eno od treh najtoplejših doslej

Pandemija covida-19 je lani gospodarstvo marsikje spravila na kolena, a podnebju praktično ni pomagala. Agencija ZN je v danes objavljenem končnem poročilu o globalnem podnebju 2020 potrdila svojo napoved iz lanskega decembra: leto 2020 je bilo eno od treh najtoplejših, odkar se izvajajo meritve.

znanost 19.4.2021 13:45

Helikopter Ingenuity opravil prvi polet na Marsu

Helikopter Ingenuity je danes uspešno opravil prvi polet na Marsu, je sporočila ameriška vesoljska agencije Nasa. Polet helikopterja so doslej zaradi tehničnih težav večkrat preložili.

znanost 19.4.2021 12:52

Na Gorenjsko prispela še dva romunska risa

V okviru projekta Life Lynx so ta konec tedna v prilagoditveno oboro na Jelovici pripeljali dva risa iz Romunije, in sicer samico Aido ter samca Zoisa. Prvega risa so v okviru omenjenega projekta na Gorenjsko preselili že marca, in sicer na Pokljuko. Do konca leta naj bi se na območje Gorenjske in severne Primorske naselilo pet risov.

znanost 18.4.2021 10:34

Astronavtki Williamsovi nagrada fundacije Asef za življenjsko delo

Ameriško-slovenska izobraževalna fundacija (Asef) je na svoji letni gala prireditvi, ki je letos v celoti potekala prek spleta, ameriški astronavtki slovenskih korenin Suniti Williams podelila nagrado za življenjsko delo in izjemne dosežke, so sporočili iz fundacije. Sodelujoče je med drugim nagovoril predsednik republike Borut Pahor.

znanost 17.4.2021 14:22

Nasa za ponoven pristanek človeka na Luni izbrala podjetje SpaceX

Ameriška vesoljska agencija Nasa je razvoj modula za ponoven pristanek človeka na Luni zaupala ameriškemu zasebnemu podjetju SpaceX. Pogodba je vredna okoli 2,9 milijarde ameriških dolarjev (2,4 milijarde evrov). Ustanovitelj SpaceX Elon Musk je na Twitterju sporočil, da so počaščeni.

znanost 17.4.2021 8:30

Pogosti obiski restavracij s hitro prehrano lahko skrajšajo življenje

Nove raziskave ameriških znanstvenikov prinašajo zaskrbljujoče novice za ljudi, ki so v zadnjem letu postali odvisni od naročanja hrane na dom. Večletno spremljanje prehranjevalnih navad več kot 35.000 odraslih je pokazalo, da je "pogosto uživanje" v restavracijah pripravljenih obrokov močno povezano s prezgodnjo smrtjo.

Sporočila