Znanost

znanost 28.3.2020 7:30

Študija: Prst bi lahko absorbirala ogromno ogljika

Nova študija je pokazala, da bi obnova in zaščita prsti na Zemlji lahko absorbirala več kot pet milijard ton ogljikovega dioksida na leto. To je približno toliko, kot znašajo letni toplogredni izpusti ZDA, kar pomeni, da bi ta ukrep bistveno pomagal v prizadevanjih za čistejše okolje, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

znanost 27.3.2020 20:58

Mladi raziskovalec IJS s platformo za spremljanje širjenja koronavirusa

Zaživela je še ena platforma za spremljanje širjenja koronavirusa, ki jo je postavil Primož Cigoj, mladi raziskovalec na Institutu Jožef Stefan (IJS). Kot je zapisal, aplikacija omogoča "enostaven, predvsem pa hiter pregled podatkov o okuženih, preminulih in tistih, ki so okrevali".

znanost 27.3.2020 8:30

Raziskovalec Dular prejel nagrado Friedricha Wilhelma Bessla

Predavatelj in raziskovalec na ljubljanski fakulteti za strojništvo Matevž Dular je postal prejemnik prestižne nagrade Friedricha Wilhelma Bessla. Nagrajenci prejmejo denarno nagrado v višini 45.000 evrov ter so povabljeni, da v sodelovanju z nemškimi strokovnjaki izvedejo raziskovalni projekt po lastni izbiri, so sporočili s fakultete.

znanost 27.3.2020 7:30

V Turčiji odkrili antično sončno uro

Turški arheologi so v starogrškem mestu Laodikeja, kakšnih 600 kilometrov južno od Istanbula, odkrili več kot dva tisoč let staro antično sončno uro iz marmorja, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

znanost 26.3.2020 16:19

Unesco pripravlja etični kodeks za umetno inteligenco

Organizacija ZN za izobraževanje, znanost in kulturo (Unesco) je pred kratkim ustanovila mednarodno skupino 24 strokovnjakov, ki bo pripravila globalne usmeritve o etični rabi umetne inteligence. To bo po besedah Unesca "prvi globalni instrument, ki bo postavil etične standarde" na področju umetne inteligence.

znanost 26.3.2020 9:00

Ksenija Vidmar Horvat: S pandemijo smo se znašli sredi zanimivega sociološkega eksperimenta

pogovarjala se je Lea Udovč

Pandemija koronavirusa ni le zdravstveni, temveč tudi družbeni pojav, meni sociologinja Ksenija Vidmar Horvat. Po njenem mnenju smo se znašli sredi zanimivega sociološkega eksperimenta, v katerem opuščamo še do nedavnega nepogrešljive dejavnosti, kot je potrošništvo, oživljajo se vrednote solidarnosti, na veljavi pa znova pridobiva tudi znanost.

Sporočila