Znanost

znanost 11:02

Novomeška Kapiteljska njiva dobila analitično arheološko monografijo

V Dolenjskem muzeju v Novem mestu so te dni izdali strokovno monografijo Novo mesto VIII, Kapiteljska njiva - Način pokopa v starejši železni dobi tamkajšnjega arheologa, kustosa in raziskovalca tega najdišča Boruta Križa. Monografija prinaša sintezo več kot 30 let trajajočega raziskovalnega dela na enem največjih prazgodovinskih evropskih grobišč.

znanost 15.11.2019 13:58

V državnem zboru javna predstavitev mnenj o krepitvi vloge znanosti v politiki

V DZ poteka javna predstavitev mnenj o informiranem ustvarjanju politik in sistemski transformaciji družbe v organizaciji odbora za izobraževanje. Zbrane je nagovoril predsednik DZ Dejan Židan, ki je dejal, da čeprav se kaže velika razlika med politiko in znanostjo, je eden od njihovih ciljev povsem skupen - delajo v dobro ljudi, družbe in države.

novica znanost 15.11.2019 10:36

Na Gimnaziji Celje - Center že 12. obeležitev dneva znanosti za mir

Gimnazija Celje - Center danes že 12. zapored z nacionalno prireditvijo in več kot 300 učenci, dijaki in mentorji obeležuje svetovni dan znanosti za mir in razvoj. Prireditev se bo začela s predstavo Naj gre vse v pi ali kako sem si zapomnil 3141 decimalk, sledile bodo delavnice z eksperimentiranjem, so sporočili z gimnazije.

znanost 15.11.2019 8:39

V Noordungovem vesoljskem centru v Vitanju o vesoljskem pravu

Center vesoljskih tehnologij Hermana Potočnika Noordunga v Vitanju danes gosti eno od vodilnih strokovnjakinj za vesoljsko pravo pri ameriški vesoljski agenciji Nasi Rebecco Bresnik. Soproga ameriškega astronavta slovenskih korenin Randyja Bresnika se v Sloveniji nahaja v sklopu programa Fulbrightovih specialistov.

znanost 13.11.2019 6:00

Umetnost in kulturne dejavnosti pozitivno vplivajo na zdravje

Kulturne in ustvarjalne dejavnosti, kot so petje, ples ali obisk muzeja, pozitivno vplivajo na telesno in dušeno zdravje, ugotavlja Svetovna zdravstvena organizacija (WHO). Ročna dela in poslušanje glasbe lahko tako dopolnjujejo medicinske terapije, ugotovitve študije povezama nemška tiskovna agencija dpa.

znanost 12.11.2019 10:46

Pljučnica najbolj smrtonosna nalezljiva bolezen za otroke

Bolezen, ki med otroki terja največ žrtev, je pljučnica, saj vsakih 39 sekund terja eno mlado življenje, so danes posvarile mednarodne organizacije za zaščito zdravja in otrok. Ob svetovnem dnevu pljučnice so izpostavile, da gre za pozabljeno epidemijo, ki jo je mogoče preprečiti, a še vedno ubije več otrok kot katerakoli druga nalezljiva bolezen.

znanost 12.11.2019 9:56

STAznanost z novo rubriko Knjige

Portal STAznanost je svojo ponudbo novic in informacij s področja znanosti nadgradil z novo rubriko, posvečeno znanstvenim knjigam, ki jih izdajajo slovenske založbe.

znanost 11.11.2019 18:30

NIB podelil nagrade Miroslava Zeia

Nacionalni inštitut za biologijo (NIB) je ob 59-letnici obstoja že 10. podelil nagrade in priznanja, poimenovana po enem od ustanoviteljev inštituta Miroslavu Zeiu. Nagrado za izjemne dosežke na področju dejavnosti inštituta za leto 2019 sta prejeli Tanja Dreo in Nataša Mehle, nagrado za izjemno doktorsko delo pa Klemen Čandek, so sporočili z NIB.

Sporočila