Znanost

#družba znanost 21.2.2019 9:40

Alumni klub s ciklom predavanj Roboti spreminjajo svet

Alumni klub Fakultete za strojništvo Univerze v Ljubljani v sodelovanju s Cankarjevim domom Ljubljana v pomladnih mesecih organizira cikel predavanj z naslovom Roboti spreminjajo svet. Pogled v preteklost, sedanjost in prihodnost robotov v našem življenju bodo v treh predavanjih odstirali mednarodno priznani in slovenski strokovnjaki.

znanost 19.2.2019 10:45

Na eni največjih mednarodnih znanstvenih konferenc okrog 10.000 udeležencev

V Washingtonu se je v nedeljo zaključila ena največjih svetovnih znanstvenih konferenc, ki jo organizira Ameriško združenja za napredek znanosti (AAAS). Letošnje konference se je udeležilo približno 10.000 ljudi, ki so lahko izbirali med bogatim interdisciplinarnim programom z več kot 120 simpoziji, predavanji, delavnicami in predstavitvami plakatov.

znanost 19.2.2019 10:31

Na znanstveni konferenci v Washingtonu tudi Slovenija

Slovenija se je predstavila na eni največjih znanstvenih konferenc, ki je od četrtka do nedelje potekala v Washingtonu. Na povabilo slovenskega veleposlaništva v Washingtonu je namreč konferenco obiskal tudi direktor Javne agencije za raziskovalno dejavnost (ARRS) Jozsef Györkös, ki je na slovenski stojnici odgovarjal na vprašanja obiskovalcev.

novica znanost 19.2.2019 10:13

Začel se je postopek izbire mest za evropske superračunalnike

Evropsko skupno podjetje za visokozmogljivo računalništvo EuroHPC je objavilo prva razpisa za prijavo interesa za izbor mest, ki bodo do konca leta 2020 začela gostiti prve superračunalnike. EuroHPC je bil namreč lani ustanovljen z namenom, da bi EU do konca leta 2020 razvila superračunalniško strukturo svetovnega kova.

znanost 18.2.2019 15:22

Nov razpis za gradnjo širokopasovnih omrežij bo objavljen v prvi polovici leta

Ministrstvo za javno upravo bo v prvi polovici leta objavilo nov razpis za sofinanciranje gradnje odprtih širokopasovnih omrežij (GOŠO) naslednje generacije, vreden 32 milijonov evrov. Proces se bo tako predvidoma nadaljeval še letos, je na današnji novinarski konferenci povedal minister Rudi Medved.

novica znanost 15.2.2019 14:24

Bruselj pozdravlja dogovor o Digitalni Evropi 2021-2027

Evropska komisija je v četrtek pozdravila začasni politični dogovor Evropskega parlamenta in Sveta EU o sploh prvem programu Digitalna Evropa, ki je del predloga za proračun EU za leta 2021-2027. Program, ki so ga predstavili junija lani, je vreden 9,2 milijarde evrov in zajema naložbe v pet ključnih digitalnih področij.

znanost 15.2.2019 9:58

FRI lani sodelovala pri več kot 100 projektih

Raziskovalci in raziskovalke ljubljanske fakultete za računalništvo in informatiko (FRI) so lani sodelovali pri več kot 100 projektih, ki so segali na vrsto področij, od umetne inteligence v povezavi s strojnim učenjem do računalniškega vida in nevronskih mrež.

znanost 14.2.2019 16:16

Epigenetika odpira možnosti razvoja zdravljenja danes neozdravljivih bolezni

Na Kemijskem inštitutu so danes pripravili razpravo o epigenetiki oziroma spremembah, ki sicer ne spremenijo same genetske osnove, vendar odločajo, ali se bo nek gen aktiviral ali ne. Področje odpira vrsto možnosti za preučevanje in morebiti v prihodnosti tudi zdravljenje bolezni, ki so danes neozdravljive, so zapisali na inštitutu.

Sporočila