Znanost

znanost 26.6.2022 9:15

Ljubljanske fakultete vabijo na poletne šole in delavnice

Fakultete Univerze v Ljubljani so za čas počitnic pripravile vsebinsko pester nabor poletnih šol in delavnic, tudi z mednarodno udeležbo. Nova znanja in izkušnje bodo lahko pridobili ne le študenti in diplomanti, ampak v enaki meri tudi osnovnošolci in dijaki. Mentorji bodo mlade popeljali v zanimiv svet znanosti, sodobnih tehnologij in umetnosti.

znanost 23.6.2022 19:42

Na srečanju o usmerjanju deklet v znanost in tehnologijo

Slovenija mora odločno spodbujati deklice k usmeritvi v znanost, tehnologijo, inženirstvo in matematiko. To je sporočilo srečanja z naslovom Prihodnost je ženska, ki ga je danes v Ljubljani pripravilo podjetje Microsoft. Na njem so izkušnje predstavile uspešne strokovnjakinje s področja informacijske tehnologije.

znanost 23.6.2022 17:38

S krepitvijo slovensko-avstrijskega sodelovanja do hitrejšega razvoja vodikovih tehnologij

Kemijski inštitut je v torek izvedel zaključno konferenco dvoletnega projekta H2GreenTECH, ki je namenjen krepitvi slovensko-avstrijskega čezmejnega sodelovanja za razvoj vodikovih tehnologij. Medregionalno povezovanje na tem področju je namreč po prepričanju šestih partnerjev projekta nujno za uspešen energetski prehod, so sporočili z inštituta.

znanost 22.6.2022 13:59

Projekt Green Light World Flight opozoril še na onesnaženost zraka na zahodnem Balkanu

V okviru projekta Green Light World Flight s pilotom Matevžem Lenarčičem in znanstvenikom Grišo Močnikom na čelu so letos opravili meritve kakovosti zraka na območju zahodnega Balkana. Sarajevo je eno od mest z najbolj onesnaženim zrakom na svetu, starejši avtomobili in zastarel energetski sistemi pa težave povzročajo tudi v Beogradu, so navedli.

znanost 22.6.2022 10:12

Raziskovalci Kemijskega inštituta z novim napredkom v sintezni biologiji

Raziskovalci Kemijskega inštituta (KI) so dosegli nov napredek pri načrtovanju proteinskih kletk, kar bi lahko imelo mnoge zanimive posledice v medicini, so sporočili z inštituta. Rezultate raziskave, ki so jo izvedli na odseku za sintezno biologijo in imunologijo, so objavili v ugledni znanstveni reviji Science Advances.

znanost 22.6.2022 8:00

Raziskava: Število snežnih dni v Alpah bi se lahko do konca stoletja prepolovilo

Število dni s snežno odejo v Alpah bi se lahko ob visokih ravneh emisij toplogrednih plinov do konca stoletja prepolovilo, v raziskavi, objavljeni v znanstveni reviji Hydrology and Earth Sciences, ugotavlja European Climate Foundation. Brez ukrepanja bo izguba snega še posebej huda v Italiji, Sloveniji in v nekaterih delih Francije.

znanost 22.6.2022 7:02

V Piranu danes o rezultatih projekta Tretamara

Na Morski biološki postaji Piran Nacionalnega inštituta za biologijo bodo danes predstavili rezultate čezmejnega projekta Tretamara, ki je združil slovenske in italijanske raziskovalce pri preučevanju severnega Jadrana. Cilj projekta je bilo oblikovanje nadnacionalnih smernic za celostno upravljanje morskih habitatov izrednega ekološkega pomena.

Sporočila