Znanost

znanost 3.8.2020 10:39

Zavod za gradbeništvo do 2,5 milijonskega projekta s področja požarne varnosti

Zavod za gradbeništvo Slovenije (ZAG) je pridobil 2,5 milijona evrov vreden evropski projekt FRISSBE - Požarno-varno trajnostno grajeno okolje. Projekt bo usmerjen v povečanje znanstvene odličnosti ZAG, predvsem na področju požara in požarne varnosti, ter z njimi povezanih vsebin, so sporočili iz ZAG.

znanost 3.8.2020 7:30

V Veroni verjetno grob templjarskega velikega mojstra Torroje

Viteze templjarje že stoletja po njihovi ukinitvi spremljajo miti in legende, pa tudi živahna debata o njihovem koncu v začetku 14. stoletja, ki jo rada pograbi tudi sodobna popkultura. Z njimi pa se ukvarjajo tudi znanstveniki. Skupina strokovnjakov iz Italije, Avstrije in Švice išče identiteto pokojnika iz cerkve v Veroni.

znanost 2.8.2020 21:23

Ameriška astronavta s kapsulo SpaceX uspešno pristala v Mehiškem zalivu

Ameriška astronavta Doug Hurley in Bob Behnken sta po dveh mesecih na Mednarodni vesoljski postaji (ISS), kamor sta konec maja odšla v nosilni raketi podjetja SpaceX Falcon, uspešno pristala v morju v Mehiškem zalivu. "Dobrodošla nazaj na Zemlji, hvala, da sta letela s SpaceX," so jima dejali v nadzornem centru ob koncu zgodovinske misije.

znanost 2.8.2020 11:22

Umrla prva ženska s presajenim obrazom v ZDA

Umrla je ženska, ki so ji v ZDA kot prvi naredili večjo presaditev obraza, je sporočila bolnišnica v Clevelandu, kjer so leta 2008 tudi izvedli operacijo. Opisali so jo kot neverjetno pogumno in življenja polno žensko. Po navedbah nemške tiskovne agencije dpa je bila stara 57 let in najdlje živeča bolnica, ki je preživela ta poseg.

znanost 2.8.2020 10:48

Kapsula Dragon z ameriškima astronavtoma zapustila ISS

Kapsula ameriškega podjetja SpaceX Dragon z ameriškima astronavtoma Bobom Behnkenom in Dougom Hurleyjem je v soboto po dveh mesecih zapustila Mednarodno vesoljsko postajo (ISS). Pristala bosta predvidoma drevi po srednjeevropskem času v morju ob obali Floride, ki se ji sicer približuje tropska nevihta.

znanost 2.8.2020 8:27

Slovenske gozdove doslej v okviru projekta Life Lynx obogatili štirje risi

Risom v Sloveniji se je to poletje pridružil nov član, ris Maks. To je četrti ris, ki so ga v slovenske gozdove doselili v okviru mednarodnega projekta Life Lynx. Maks, ki so ga v naravo izpustili na območju Snežnika, prihaja iz Slovaške in še išče primerno območje za vzpostavitev teritorija.

#družba znanost 31.7.2020 12:20

Ribiči nadaljujejo z izlovom rib iz Dvojnega jezera

Ribiči nadaljujejo z izlovom rib iz Dvojnega jezera, enega od Sedmerih jezer, ki je prav zaradi vnesenih rib že leta v slabem ekološkem stanju. Po dobrem mesecu dela so po pojasnilih Mihe Ivanca z Zavoda za ribištvo Slovenije izlovili približno 10.000 pisancev in zlatovčic.

znanost 31.7.2020 11:52

Študija: Mlajši otroci imajo veliko več koronavirusa

Otroci, mlajši od pet let, imajo v nosu od deset- do stokrat več genetskega materiala novega koronavirusa kot starejši otroci in odrasli, je pokazala v četrtek objavljena študija. To pomeni, da bi lahko bili majhni otroci pomembni prenašalci virusa v skupnostih, kar se razlikuje od dosedanjih dognanj.

znanost 30.7.2020 21:05

Ameriško plovilo na poti na Mars naletelo na tehnične težave

Plovilo, ki je danes proti Marsu poneslo rover Perseverance, je naletelo na tehnične težave in deluje v t. i. varnem načinu, ko delujejo le nujni sistemi, je sporočila ameriška vesoljska agencija Nasa. Stanja sicer ne ocenjujejo kot pretirano zaskrbljujočega in pričakujejo vrnitev v normalno delovanje.

Sporočila