Znanost

znanost 17.1.2021 19:32

IJS: Epidemija upada, kar je zelo dobra novica

Na IJS ugotavljajo, da epidemija novega koronavirusa upada. V projekciji širjenja covida-19 ocenjujejo, da je Slovenija z izvajanjem ukrepov uspela reprodukcijsko število znižati na približno 0,95, kar pomeni, da vsak okuženi naprej okuži manj kot eno osebo. Slovenija bo predvidoma do konca naslednjega tedna prešla v rdečo fazo, menijo.

#družba znanost 17.1.2021 11:30

Radijska astronomija v rokah mladih raziskovalcev

Mlada raziskovalca Andrej Brešan in Rok Vogrinčič sta leta 2017 dobila idejo o postavitvi radijskega teleskopa, s katerim je mogoče merjenje prisotnosti vode v vesolju. Projekt gradnje in montaže radijskega teleskopa poteka v sodelovanju Fakultete za matematiko in fiziko ter Fakultete za elektrotehniko v Ljubljani z Astronomskim društvom Kmica iz Murske Sobote.

znanost 17.1.2021 9:30

Ekipa Odseka za inteligentne sisteme IJS tekmuje v napovedovanju odgovora na pandemijo

Ekipa Odseka za inteligentne sisteme na Institutu Jožef Stefan sodeluje v svetovnem izzivu odgovora na pandemijo bolezni covid-19, ki ga organizirata Xprize in Cognizant ter se ponaša z nagrado 500.000 ameriških dolarjev. Kot je za STA pojasnil vodja odseka Matjaž Gams, je ekipa trenutno na četrtem mestu, a je še vse odprto.

znanost 16.1.2021 11:30

Dijaki Gimnazije Celje - Center državni prvaki v fiziki

Ekipa dijakov iz Gimnazije Celje - Center je minuli konec tedna zmagala na spletnem slovenskem turnirju mladih fizikov (SiYPT), s čimer so Ava Boštjančič, Špela Šet in Matija Marolt osvojili naziv državnih prvakov ter zastopanje Slovenije na mednarodnem fizikalnem tekmovanju AYPT v Avstriji, so sporočili z gimnazije.

znanost 15.1.2021 12:22

Komunikator znanosti 2020 je Roman Jerala

Slovenska znanstvena fundacija je za komunikatorja znanosti 2020 razglasila vodjo odseka za sintezno biologijo in imunologijo na Kemijskem inštitutu Romana Jeralo za obsežen in kakovosten prispevek k informiranju, poglobljenemu razumevanju in ozaveščanju o novem koronavirusu, so danes sporočili iz fundacije.

#družba znanost 14.1.2021 17:23

InnoRenew za rabo lesa pri investicijah v domove za starejše

Raziskovalni inštitut InnoRenew CoE je danes opozoril na slabo stanje zgradb domov za starejše občane, ki ga je razgalila kriza covida-19. Obenem je koronska kriza močno posegla v gospodarstvo, tudi v panogo lesarstva. Rešitev vidijo v sanaciji domov za starejše z rabo slovenskega lesa.

znanost 14.1.2021 10:30

Študija: Incidenca okužb pri mlajših od 10 let najnižja

Ameriški center za nadzor nad nalezljivimi boleznimi (CDC) v svoji raziskavi o okužbah z novim koronavirusom med mladimi v ZDA izpostavlja, da je incidenca okužb med otroki, ki so mlajši od deset let, najnižja. Obenem niso opazili bistvene razlike pri incidenci med otroki, ki so hodili v šolo, in tistimi, ki so se šolali na daljavo.

Sporočila