Znanost

znanost 10:38

V UKC Maribor najsodobnejša naprava za magnetno resonanco

Radiološki oddelek Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor je prejšnji teden prejel novo napravo za magnetno resonanco. Kot so sporočili, gre za najsodobnejši tovrstni aparat v državi, s katerim bodo izvedli minimalno 6000 preiskav letno.

znanost 8:00

Ruski vesoljski program usmerjen tudi v Venero

Rusija v prihodnjem letu načrtuje predstavitev programa raziskovanja Venere. Kot je za agencijo Tass povedal direktor Ruskega vesoljskega inštituta Lev Zelenij, je dolgoročno načrtovanih več misij. Najprej bo šla na pot raketa Venera D, čez dve ali tri leta je načrtovan naslednji polet in konec desetletja še tretji.

znanost 24.5.2020 8:30

Posnetki s starih vohunskih satelitov pomagajo pri preučevanju svizcev

Raziskovalci so s pomočjo slik starih vohunskih satelitov raziskovali življenje svizcev v kazahstanski stepi. Tamkajšnja vrsta svizca se že več kot 50 let prilagaja spremenjenemu življenjskemu okolju zaradi vse intenzivnejšega kmetijstva, je potrdila mednarodna raziskava, ki jo je vodila Catalina Munteanu z univerze Humboldt v Berlinu.

znanost 24.5.2020 7:30

Pri gradnji novega letališča v Mehiki našli ostanke več kot 60 mamutov

Arheologi so ob pregledu zemljine med gradnjo nove letalske luke v mehiški prestolnici našli ostanke več deset mamutov, poroča nemška tiskovna agencija dpa. "Našli smo več kot 60 mamutov. Skoraj vsi sodijo v podvrsto prerijskih mamutov," je časnik Excelsior povzel Francisca Sancheza Navo iz mehiškega Nacionalnega inštituta za antropologijo.

znanost 23.5.2020 8:10

V ZDA v sredo prva ameriška izstrelitev astronavtov po desetletju

Ameriška vesoljska agencija Nasa bo v sredo v sodelovanju z zasebnim vesoljskim podjetjem Space X Elona Muska prvič po letu 2011, ko so upokojili raketoplane, z vesoljskega centra Kennedy v Cape Canaveralu na Mednarodno vesoljsko postajo (ISS) poslala človeško posadko. Izstrelitev si namerava v živo ogledati tudi predsednik ZDA Donald Trump.

znanost 23.5.2020 7:30

Ženske in bolj izobraženi ljudje pojedo več sadja

Ženske v Evropi pojedo več sadja od moških. Več sadja pojedo tudi ljudje z višjo izobrazbo, so v svoji študiji dokazali znanstveniki z Norveške pod vodstvom Tonje Holte z univerze Agder v Kristainstadu, ki so preučevali prehranjevalne navade Evropejcev.

znanost 22.5.2020 16:17

S preventivo bi lahko rak materničnega vratu izkoreninili

Po mnenju zdravniške stroke bi v Sloveniji lahko izkoreninili rak materničnega vratu, če bi izboljšali udeležbo na cepljenju proti HPV, financirali cepljenje dečkov in zagotovili zadostno udeležbo v programu Zora. Letno zaradi tega raka umre do 50 bolnic, večino bi lahko odkrili v programu Zora, so pojasnili sodelujoči na spletnem pogovoru STA.

Sporočila