Znanost

znanost 19.10.2018 16:24

Astronomi odkrili enormno nadjato galaksij iz zgodnje zgodovine vesolja

Astronomi so odkrili enormno nadjato galaksij, ki je nastala zgolj 2,3 milijarde let po velikem poku. Gre za največjo in najbolj masivno strukturo, ki je nastala v tako zgodnji zgodovini vesolja. Nadjata, ki so ji nadeli vzdevek Hiperion po titanu iz grške mitologije, ima celo večjo maso od milijonov milijard Sonc skupaj.

znanost 19.10.2018 13:36

Na mednarodnem simpoziju o pomenu in vlogi uniform skozi čas

Pokrajinski muzej Maribor danes in v soboto gosti dvodnevni mednarodni simpozij z naslovom Uniformiranost. Simpozij poteka pod okriljem projekta Museoeurope, skozi serijo predavanj pa se osredotoča na vlogo in pomen uniform skozi čas.

#družba znanost 19.10.2018 12:00

Univerzitetni inkubator Primorske bo s hekatonom obeležil 60-letnico Nase

Univerzitetni inkubator Primorske bo obeležil 60. obletnico Vesoljske agencije Nasa. Pridružil se je 48-urnemu mednarodnemu hekatonu Nasa Space Apps Challenge, ki bo od danes do nedelje potekal v 200 mestih na vseh celinah hkrati. Dogodek temelji na sodelovalnem reševanju problemov, namen je izdelati odprtokodne rešitve za globalne izzive.

znanost 19.10.2018 11:18

Kitajska želi ulične svetilke nadomestiti z "umetnimi lunami"

Kitajska namerava do leta 2020 na nebo izstreliti prvo "umetno luno", s katero želi nadomestiti ulične svetilke in zmanjšati stroške osvetljave na urbanih območjih. Sateliti naj bi na Zemljo odsevali sončno svetlobo, na nebu pa naj bi sijali osemkrat močneje kot prava Luna, poročajo lokalni mediji.

znanost 19.10.2018 7:30

Slovenski raziskovalci s pomembnim prispevkom za razumevanje varnosti nanomaterialov

Nanodelci so majhni skupki materiala, ki lebdijo v zraku, prek prebavil, kože, predvsem pa pljuč pa lahko pridejo tudi v naše telo. Slovenski raziskovalci so potrdili za zdravje nevarno lipidno ovijanje nanodelcev v pljučih, ki lahko privede do krvožilnih bolezni, ter kot prvi pokazali, kaj je sprožilec razvoja bolezni, s tem pa prispevali k razumevanju varnosti nanomaterialov.

znanost 18.10.2018 13:48

Morski konjički iz Tunjiškega gričevja svetovno znana slovenska geološka dediščina

Prirodoslovni muzej Slovenije se bo nocoj posvetil doslej najstarejšim znanim fosilom morskih konjičkov, ki so jih našli v Tunjiškem gričevju in so postali svetovno razpoznavna slovenska geološka dediščina. Ob tem bodo zavrteli dokumentarni film, nastal na pobudo španskih raziskovalcev, pri nastanku katerega je sodelovala tudi Gimnazija Kranj.

znanost 18.10.2018 13:43

Medicinska fakulteta pred bližajočo stoletnico z odprtimi večeri o aktualnih temah

Medicinska fakulteta Univerze v Ljubljani je ob bližajoči se 100-letnici obstoja, ki jo bo praznovala prihodnje leto, pripravila ciklus dogodkov, s katerimi želi strokovno znanje učiteljev in strokovnjakov z različnih področij medicine in medicinskih znanosti posredovati širši javnosti. Prvi je bil v sredo, posvetili pa so ga staranju in demenci.

znanost 18.10.2018 11:37

Raziskovalci IJS odkrili protein, ki obeta zdravljenje venske trombembolije

Znanstveni konzorcij pod vodstvom Igorja Križaja z odseka za molekularne in biomedicinske znanosti Instituta Jožefa Stefana je odkril in opisal antikoagulantni protein iz kačjega strupa, ki močno zavira strjevanje krvi in obeta razvoj inovativnega terapevtskega sredstva za zdravljenje venske trombembolije, so danes sporočili z instituta.

znanost 17.10.2018 14:57

Do petka na voljo prijave na Znanstveni slam

Projekt Znanost na cesti 19. novembra organizira Znanstveni slam, na katerem se bodo raziskovalci in raziskovalke predstavili s kratkimi, poljudnimi predstavitvami svojega raziskovalnega dela. Na letošnji slam se lahko prijavijo raziskovalci in raziskovalke vseh starosti ter z vseh raziskovalnih področij, prijave pa so odprte do petka do 14. ure.

Sporočila