Znanost

znanost 27.4.2017 11:45

Inštitut za slovenski jezik z zbiranjem predlogov za nove besede odpira vrata vsem uporabnikom slovenščine

pripravila Jasmina Vodeb Baša

Na Inštitut za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU že več let dobivajo predloge za nove besede, ki jih v zadnjem času zbirajo in objavljajo na svoji Facebook strani, lani pa so prvič izvedli akcijo Beseda leta. O predlogih in njihovem zbiranju je za STA spregovorila znanstvena sodelavka na inštitutu za področje etimologije Simona Klemenčič.

Turizem znanost 26.4.2017 14:16

V Simonovem zalivu odprli prenovljen arheološki park

V Izoli so danes odprli prenovljen arheološki park v Simonovem zalivu. Najbolj očiten rezultat 1,2 milijona evrov vrednega projekta Arheologija za vse so ponjave, s katerimi so nadkrili in s tem zavarovali tamkajšnje rimske mozaike in ostanke pomorske vile, na novo so tudi vzpostavili center za obiskovalce v obliki povezanih kontejnerjev.

znanost 26.4.2017 13:18

Prirodoslovni muzej ob prenovi paleontološke zbirke tudi s knjižnim vodnikom

Prirodoslovni muzej Slovenije je prenovil paleontološko dvorano, ob novi zasnovi zbirke, ki je zaenkrat prilagojena laični javnosti in jo nameravajo za zahtevnejše obiskovalce še dopolniti, pa je izdal tudi vodnik po slovenski geološki dediščini. Knjiga sloni na razstavljenem gradivu, novost sta aplikacija in QR koda za dodatne vsebine.

znanost 25.4.2017 18:04

Na mednarodni konferenci v Novi Gorici o bojiščih prve svetovne vojne

Nova Gorica je danes gostila mednarodno konferenco z naslovom Od Soče do Višegrada. Prva svetovna vojna iz srednjeevropske perspektive. Udeleženci so se na njej lahko seznanili s tem pomembnim obdobjem evropske zgodovine, ki pa je na mnogih področjih še precejšnja neznanka.

znanost 25.4.2017 13:47

Slovenski raziskovalci z odmevno inovativno metodo iskanja redkih živalskih vrst

Slovenski znanstveniki so razvili inovativno metodo detekcije redkih živalskih vrst na primeru ogrožene človeške ribice. Članek o tem je objavila ugledna znanstvena revija Scientific Reports, o dosežku pa je med novostmi poročala tudi revija Science, so danes sporočili iz Jamskega laboratorija Tular.

znanost 20.4.2017 22:01

Na dogodku Generacije znanosti podelili nagrade za znanstvene dosežke

Znanstvenoraziskovalni center Slovenske akademije znanosti in umetnosti (ZRC SAZU) je v okviru prireditve Generacije znanosti že 23. leto zapored podelil nagrade za znanstvene dosežke v preteklem letu na področju družboslovja in humanistike. Nagrado zlati znak ZRC SAZU za leto 2016 je prejel Kozma Ahačič.

znanost 20.4.2017 15:59

Z metodami statistične fizike do višje ravni sodelovanja v družbi

Statistična fizika družbenih sistemov se je izkazala kot zelo učinkovita za opisovanje nekaterih družbenih pojavov, kot so širjenje bolezni in dinamika kriminala, njena osrednja tema pa je evolucija človeškega sodelovanja. Z izpopolnitvijo modela človeškega sodelovanja bi lahko odločevalce informirali, kako pristopati k problemu, da dosežemo višjo raven sodelovanja in blaginje v družbi, je v predavanju na IJS povedal fizik Matjaž Perc.

#družba znanost 20.4.2017 9:09

Pet minut za merjenje tudi z metrološko piramido

Na ljubljanski fakulteti za elektrotehniko so v okviru dogodka Pet minut za merjenje postavili tudi metrološko ali meroslovno piramido. Gre za piramido, ki vsebuje različne merilne instrumente, ki so vanjo postavljeni glede na svojo merilno točnost.

Sporočila