Znanost

znanost 13:32

Obletnico pristanka na Luni bodo obeležili tudi v Sloveniji

Konec tedna bo minilo 50 let od pristanka prve vesoljske odprave s človeško posadko Apollo 11 na Luni. Obletnico tega pomembnega mejnika v zgodovini človeštva bodo s posebnimi dogodki obeležili tudi v Centru vesoljskih tehnologij Hermana Potočnika Noordunga v Vitanju ter v Tehniškem muzeju Slovenije v Bistri.

znanost 13:20

IJS sodeluje pri projektu pridobivanja redkih zemelj z recikliranjem magnetov

Institut Jožef Stefan (IJS) kot partner sodeluje v projektu Susmagpro, v okviru katerega skupaj z nemškimi kolegi snuje revolucionarni način za pridobivanje in predelavo elementov redkih zemelj, ključnih surovin za visokotehnološko industrijo, z recikliranjem magnetov na koncu življenjske dobe. Projekt je vreden 14 milijonov evrov.

znanost 13.7.2019 9:38

Arheologi v Cerkljah odkrili slovanske grobove

Pri izgradnji komunalne infrastrukture so v Cerkljah na Gorenjskem konec junija odkrili arheološko najdišče. Arheološka izkopavanja so prinesla odkritje več kot 30 slovanskih grobov iz 11. stoletja ter ostanke zidu iz časa turških vpadov. Arheologi, ki bodo z izkopavanji nadaljevali še prihodnji teden, so našli tudi več bronastih predmetov.

znanost 11.7.2019 11:36

Japonsko vesoljsko plovilo drugič uspešno pristalo na asteroidu

Japonsko vesoljsko plovilo Hayabusa 2 je danes drugič in zadnjič uspešno pristalo na 300 milijonov kilometrov oddaljenem asteroidu Ryugu, kjer bo zbiralo vzorce, podatke pa pošiljalo na Zemljo. Znanstveniki upajo, da bodo lahko z vzorci dobili dodatne informacije o nastanku življenja in Osončja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

znanost 11.7.2019 11:07

Satelit Trisat pripravljen na polet v vesolje

Satelit Trisat, ki je skoraj v celoti plod slovenskega znanja, je pripravljen na polet v vesolje, kamor ga bo predvidoma 9. septembra iz Francoske Gvajane ponesla nosilna raketa Vega, so danes sporočili iz Univerze v Mariboru.

znanost 10.7.2019 13:46

V Bruslju predstavili vesoljsko podatkovno avtocesto

Evropska komisija je danes v Bruslju predstavila delovanje evropskega sistema podajanja podatkovnih relejev (EDRS), znanega tudi kot vesoljska podatkovna avtocesta. Gre za prvi visoko zmogljiv sistem laserske povezave na svetu, ki omogoča prenos velike količine podatkov, zlasti posnetkov s satelitov v vesolju na Zemljo v skoraj realnem času.

Sporočila