Znanost

znanost 18.1.2020 11:45

V velenjskem Vzorčnem mestu nova postavitev

V velenjskem Vzorčnem mestu je na ogled nova postavitev Underconstruction, pri kateri učenci in dijaki spoznavajo znanja, veščine in prakse pri gradnji, prenovi in opremljanju stanovanja. Postavitev je bila ponovno razprodana v nekaj dneh in bo zaradi velikega zanimanja aktivna do konca leta 2020, so sporočili z velenjske občine.

znanost 18.1.2020 7:00

Danes tradicionalna Noč delfinov

Društvo Morigenos bo danes v Mestnem muzeju v Ljubljani pripravilo osmo Noč delfinov, ki je namenjena podpornikom, partnerjem in prijateljem društva ter ljubiteljem narave in morja. Kot ugotavlja predsednik društva Tilen Genov, se vedno več ljudi zaveda, da so delfini sestavni del naše biotske raznovrstnosti.

znanost 17.1.2020 10:26

Umrl akademik in raziskovalec Janez Levec

Umrl je akademik in raziskovalec Janez Levec, upokojeni profesor in zaslužni raziskovalec na Kemijskem inštitutu. Na področju kemijskega inženirstva je pustil velik pečat, posvečal se je predvsem načrtovanju kemijskih reaktorjev, kinetiki in katalizi, so zapisali na Kemijskem inštitutu. Umrl je 13. januarja.

znanost 16.1.2020 16:04

Novi dekan Fakultete za tehnologijo polimerov Blaž Nardin

Fakulteta za tehnologijo polimerov s sedežem v Slovenj Gradcu ima novo vodstvo. S 1. januarjem je njen dekan postal Blaž Nardin, ki je bil v preteklosti med pobudniki ustanovitve fakultete. Kot dekan se bo osredotočal na izobraževanje za potrebe gospodarstva, povezovanje z gospodarstvom, raziskovalno delo in razvoj kadrov na fakulteti.

znanost 15.1.2020 7:30

Tudi na Grenlandiji se led tali hitreje od pričakovanj

Ledeni plašč Grenlandije, ki je na nekaterih delih debel tudi do 3000 metrov, se tali veliko hitreje, kot so pričakovali znanstveniki. Posledično bi bilo lahko do konca stoletja zaradi poplav obalnih območij po svetu ogroženih na milijone ljudi, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

znanost 14.1.2020 14:10

Na Pezdirčevi njivi v Podzemlju našli starejšeželeznodobno bojevniško čelado

Na Pezdirčevi njivi v Podzemlju pri Metliki, kjer so med zaščitnimi arheološkimi izkopavanji mlajšeželeznodobnega grobišča pred poldrugim letom odkrili tudi keltski zlatnik iz 3. stoletja pr. n. š., so te dni odkrili nove, nekoliko starejše najdbe. Med njimi tudi tako imenovano negovsko čelado, bojevniški bronasti šlem iz 4. stoletja pr. n. š.

znanost 14.1.2020 9:52

Svetovni oceani lani najtoplejši doslej

Svetovni oceani so bili leta 2019 najtoplejši od začetka meritev, poleg tega pa se vse hitreje segrevajo, kar je po besedah znanstvenikov dokaz globalnega segrevanja. Ob tem so poudarili, da je še mogoče ukrepati.

znanost 14.1.2020 9:09

Mariborska univerza korak bližje uvedbi študija dentalne medicine

Nacionalna agencija za kakovost v visokem šolstvu (Nakvis) je po dolgotrajnih prizadevanjih Univerze v Mariboru prejšnji teden potrdila študijski program dentalne medicine na mariborski medicinski fakulteti. Zdaj sledi ureditev financiranja novega študijskega programa in če bo vse po sreči, bodo prve študente vpisali že prihodnje študijsko leto.

Sporočila