Znanost

znanost 23.4.2018 7:30

Kitajska v boj proti onesnaženju z orjaškim čistilnikom zraka

Kitajska se je v boj proti hudemu onesnaženju s smogom, s katerim se spopadajo predvsem na severu države, podala z orjaškim čistilnikom. Prototip v obliki skoraj sto metrov visokega stolpa, ki so ga postavili v prestolnici province Shaanxi Xianu, je največji čistilnik zraka na svetu.

#družba znanost 21.4.2018 14:46

Končuje se mednarodni kongres Evropskega združenja za preventivno kardiologijo

V ljubljanskem Cankarjevem domu se danes končuje mednarodni kongres Evropskega združenja za preventivno kardiologijo EuroPrevent 2018, ki ga je od četrtka gostilo Združenje kardiologov Slovenije. Na osmih simpozijih je sodelovalo več kot 1300 strokovnjakov iz okoli 40 držav, je za STA pojasnil predsednik združenja Zlatko Fras.

Podjetja znanost 21.4.2018 11:02

Sij Metal Ravne na poti do še boljše izkoriščenosti odvečne toplote

Družba iz skupine Slovenska industrija jekla (Sij) Metal Ravne, ki že vrsto let skrbi za vnovično koristno rabo odvečne toplote iz proizvodnje, načrtuje, da bo s sodelovanjem v več kot pet milijonov evrov vrednem projektu dosegla še boljši izkoristek. V projektu sodeluje skupaj z Institutom Jožef Stefan in partnerji iz več držav.

znanost 21.4.2018 11:00

Znanost nad mite o prehrani: Je rdeče meso rakotvorno, perutnina pa ne?

Pred leti je odmevalo poročilo ene od agencij WHO, da rdeče meso povzroča raka. Znanstvenik Tomaž Polak pravi, da so v rdečem mesu res nekatere rakotvorne spojine, a je poročilo zajelo le rdeče meso, ne pa tudi perutnine in rib, ki vsebujeta celo več teh spojin. Dodal je, da več spojin, izpostavljenih v poročilu, v telo vnesemo z dihanjem.

znanost 20.4.2018 10:49

Neveljski mamut praznuje 80-letnico odkritja

V Kamniku bodo drevi odprli razstavo ob 80-letnici odkritja okostja mamuta v bližnjih Nevljah. Ob obletnici odkritja skeleta, ki danes privablja obiskovalce v ljubljanski Prirodoslovni muzej, bo mogoče videti fotografije o odkopavanju, mamutov zob in kosti drugih ledenodobnih živali, ki so živele na tem območju.

Podjetja znanost 19.4.2018 12:40

V Vitanju konferenca o vesoljski tehnologiji za digitalno ekonomijo

Gospodarsko ministrstvo s še nekaj slovenskimi in ruskimi partnerji te dni gosti mednarodni dogodek Vesoljske tehnologije za digitalno ekonomijo. Danes so tako v Centru vesoljskih tehnologij Hermana Potočnika Noordunga v Vitanju pripravili mednarodno konferenco, ki je namenjena oblikovanju močnega ekosistema za razvoj vesoljskih tehnologij.

znanost 19.4.2018 11:53

Robot sestavi Ikein stol v manj kot devetih minutah

Singapurski znanstveniki so našli rešitev za vse, ki imajo dovolj nerazumljivih navodil za sestavljanje pohištva. Razvili so namreč robota, ki Ikein stol sestavi v osmih minutah in 55 sekundah.

Sporočila