Znanost

znanost 22.6.2017 15:12

NA SAZU slovesna skupščina ob podelitvi diplom novim akademikom

Na Slovenski akademiji znanosti in umetnosti (SAZU) je danes potekala slovesna skupščina ob podelitvi diplom novoizvoljenim rednim, izrednim in dopisnim članom in članicam SAZU. Novi člani so bili izvoljeni na volitvah 1. junija. Današnje slovesnosti se je udeležil tudi predsednik republike Borut Pahor.

znanost 22.6.2017 14:00

NIB s projektom zaznavanja toksinov v morskih vodah z uporabo biosenzorjev

Nacionalni inštitut za biologijo (NIB) bo 6. julija organiziral predstavitveno delavnico projekta z naslovom Zaznavanje toksinov v morskih vodah z uporabo biosenzorjev. Gre za projekt, ki ga sofinancira Evropska unija v okviru sedmega okvirnega programa za raziskave in inovacije, izvaja pa ga mednarodni konzorcij partnerjev, med katerimi je tudi NIB.

znanost 22.6.2017 12:00

Ljubljana bo prihodnje leto gostila evropsko konferenco o omrežjih in komunikacijah

Slovenska prestolnica bo prihodnje leto gostila evropsko konferenco o omrežjih in komunikacijah (EuCNC). Tehnični programski odbor konference, ki bo potekala od 18. do 20. junija 2018, bosta vodila dr. Mojca Volk s Fakultete za elektrotehniko Univerze v Ljubljani in prof. dr. Mihael Mohorčič z Odseka za komunikacijske sisteme Instituta Jožef Stefan.

znanost 22.6.2017 10:00

Jerala postal član ugledne organizacije EMBO

Prof. dr. Roman Jerala s Kemijskega inštituta je postal član prestižne znanstvene organizacije EMBO. Gre za najbolj ugledno mednarodno organizacijo na področju molekularne biologije, ki združuje 1700 najboljših evropskih in svetovnih znanstvenikov s področja ved o življenju, so sporočili s Kemijskega inštituta.

znanost 22.6.2017 8:34

Med novimi prejemniki državnih odlikovanj tudi znanstveniki

Predsednik republike Borut Pahor je pred dnevi vročil nova državna odlikovanja. Red za zasluge sta prejela kostumografinja Alenka Bartl ter znanstvenik in slovenist Ludvik Karničar, z medaljo za zasluge pa je predsednik odlikoval znanstvenika Edvarda Kobala, etnologinjo Marijo Makarovič in pantomimika Andresa Valdesa y Fuentesa.

znanost 21.6.2017 14:33

V Mariboru simpozij o pridelovanju zelenjave in krompirja

Mariborska fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede gosti sedmi mednarodni simpozij v Jugovzhodni Evropi o pridelovanju zelenjave in krompirja. Prispevki bodo koristni za slovenske pridelovalce in druge strokovnjake s tega področja, saj je pri nas stopnja samooskrbe pri zelenjavi še vedno nizka.

novica znanost 19.6.2017 17:21

Slovenski dijak na mednarodni olimpijadi Genius osvojil zlato medaljo

Dijak ljubljanske Gimnazije Vič Domen Pregeljc je po nedavnem uspehu na znanstveni olimpijadi svojo raziskovalno odličnost potrdil še na mednarodni olimpijadi Genius, kjer je v kategoriji naravoslovje osvojil zlato medaljo, so danes sporočili s Kemijskega inštituta. Zmagal je z raziskovalno nalogo s področja nevrodegeneracije.

priložnost znanost 19.6.2017 15:01

V okviru Evropske noči raziskovalcev 2017 razpisan nagradni natečaj

Slovenski konzorcij Univerz v Mariboru in v Novi Gorici, Univerze na Primorskem, Nacionalnega inštituta za biologijo in Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer je v okviru Evropske noči raziskovalcev 2017 razpisal nagradni natečaj za učence osnovnih in srednjih šol, da bi skozi teme razmišljali o poklicu raziskovalca in tako bolje spoznali znanost.

znanost 19.6.2017 13:48

Udeleženci posveta v državnem svetu so se zavzeli za dolgoročno vizijo slovenske znanosti

V DS se je odvil posvet o znanosti in tehnologiji. Zbrane je nagovoril predsednik državnega zbora Milan Brglez, ki je izpostavil potrebo po skupni vzpostavitvi jasne vizije in usmeritve za razvoj vse slovenske znanosti. Za dolgoročno vizijo v znanosti, raziskovanju in tehnologiji inovativnosti se je zavzela tudi ministrica Maja Makovec Brenčič.

Sporočila