Znanost

znanost 19.2.2018 10:59

Raziskovalci Cerarja pozivajo k zagotovitvi dodatnih sredstev za raziskovalno sfero

Skoraj 400 raziskovalcev iz slovenskih raziskovalnih inštitutov in univerz je na premierja Mira Cerarja naslovilo odprto pismo, v katerem ga pozivajo k izpolnitvi obljub glede zagotovitve dodatnih sredstev za raziskovalno sfero. S tem bi namreč privabili vsaj nekaj zanesenjakov, mladi raziskovalci pa se ne bi bali za svoja delovna mesta, pravijo.

znanost 17.2.2018 12:17

Znanje brez meja - izstopajoči inovatorji in znanstveniki, povezani s Slovenijo

Tehniški muzej Slovenije v Bistri pri Vrhniki je pripravil razstavo Znanje brez meja. Ta prinaša izbor uspešnih inovatorjev in znanstvenikov s področij znanosti in tehnike, ki so zaradi iskanja, razširjanja in soustvarjanja odšli v širni svet ali jih je pot zanesla k nam. Razstava izpostavlja dosežke, na katere je vplival odhod na tuje in katerih rezultati so vidni še danes.

znanost 16.2.2018 9:52

Slovenski raziskovalci do novih spoznanj o mikrobih v pomivalnih strojih

Pomivalne in pralne stroje, hladilnike in druge naprave v naših domovih naseljujejo glive in bakterije, ki uspevajo v ekstremnih pogojih ter so lahko ob stiku s človekom škodljive za njegovo zdravje. Nedavna študija slovenskih raziskovalcev razkriva, kako starost pomivalnega stroja, frekvenca uporabe stroja in trdota vode vplivajo na mikrobno populacijo v pomivalnih strojih.

znanost 14.2.2018 9:53

V brežiškem gradu predstavitev monografije o kmečkem uporništvu

V Posavskem muzeju Brežice, ki domuje v brežiškem gradu, bodo drevi ob 18. uri predstavili znanstveno monografijo Leukhup! - Kmečko uporništvo v obdobju predmoderne - Zgodovina, vzporednice, (re)prezentacije. Omenjeni monografski zbornik so izdali ob 500-letnici velikega kmečkega upora na Slovenskem iz leta 1515.

znanost 14.2.2018 7:30

Slovenci na čelu novega evropskega jezikovnotehnološkega projekta

V Ljubljani se bo v četrtek začelo tridnevno uvodno srečanje evropskega projekta ELEXIS, katerega nosilec je Institut Jožef Stefan. Glavni namen projekta je vzpostaviti sodobno leksikografsko infrastrukturo za vse evropske jezike ob uporabi naprednih tehnologij strojnega učenja, tekstovnega rudarjenja, semantičnih tehnologij in umetne inteligence.

#družba znanost 13.2.2018 12:17

Italijanski poslovni forum tokrat o pomenu znanosti in inovacij za trajnostno rast

Investicije v raziskave in razvoj so ključne za dosego in ohranjanje trajnostne gospodarske rasti in družbene blaginje, so se strinjali govorniki ob odprtju letošnjega italijanskega poslovnega foruma v Ljubljani. Na forumu se bodo tokrat osredotočili na pomen znanosti in inovacij za trajnostno rast, pri čemer stavijo tudi na meddržavno sodelovanje.

Podjetja znanost 7.2.2018 13:28

Sedež Centra odličnosti InnoRenew vendarle v Izoli

Občina Izola, Univerza na Primorskem in zavod InnoRenew CoE so v ponedeljek podpisali tripartitno pogodbo o prenosu stavbne pravice na delu zemljišč v Livadah, so danes sporočili z izolske občine. S tem so še korak bližje izgradnji centra odličnosti na področju obnovljivih materialov, ki naj bi v Izoli zaživel do konca leta 2020.

znanost 5.2.2018 19:53

Svet za znanost in tehnologijo podprl nov predlog raziskovalnega zakona

Večina članov sveta za znanost in tehnologijo je na današnji seji podprla nov predlog zakona o raziskovalni in razvojni dejavnosti. Kljub temu so na predlog, ki je v medresorskem usklajevanju, podali pripombe, predvsem pa so obžalovali, da ni skupnega visokošolskega in raziskovalnega zakona.

Sporočila