Znanost

znanost 18.8.2018 7:00

V Kobaridu pripravljajo strokovni simpozij v počastitev prednikov

V Kobaridu danes pripravljajo strokovni simpozij z naslovom Pozno pokristjanjevanje slovenskega ozemlja. Dogodek bo potekal v spomin na prednike, ki so častili drevo in studenec, nadnje pa je bila poslana križarska vojska. Dan bodo zaključili s kulturnim dogodkom, na katerem bodo predstavili tudi ponatis knjige Franceta Bevka Umirajoči bog Triglav.

znanost 18.8.2018 6:00

V Piranu danes v ospredju delfini

Piran bo danes v znamenju delfinov. Društvo za morske sesalce Morigenos namreč 12. leto zapored pripravlja t. i. dan delfinov z naslovom Moji, tvoji, naši delfini. Slovensko morje je pomemben življenjski prostor populaciji delfinov vrste velika pliskavka, ki je edina stalna vrsta kitov in delfinov pri nas, druge vrste pa nas obiščejo redkeje.

znanost 18.8.2018 5:00

V Peruju odkrili 3800 let stare ostanke zidu

Na arheološkem najdišču Vichama, ki se nahaja 110 kilometrov severno od perujske prestolnice Lime, so odkrili 2,8 metra dolg in meter visok ostanek 3800 let starega zidu. Na zidu so vidne štiri človeške podobe z zaprtimi očmi, med katerimi lezeta kači, ki stikata glavi nad, po videzu sodeč, antropomorfnim semenom.

#družba znanost 17.8.2018 8:28

Študenti izdelali model nadzornega sistema za uničevanje rakavih celic

Cosylab, visokotehnološko podjetje, ki razvija programsko opremo in elektroniko za napredne sisteme, je med 10. in 13. julijem že drugič gostilo mednarodno poletno šolo za študente. Tokrat so udeleženci iz šestih držav v treh dneh izdelali model nadzornega sistema za protonsko terapijo za uničevanje rakavih celic.

znanost 15.8.2018 12:08

Študija svari pred izredno toplim vremenom do leta 2022

Globalno segrevanje podnebja, za katerega je odgovoren človek, in naravni dvig temperature Zemljine površine bosta poskrbela za izredno vročih pet let, navaja nova študija. Od letos pa do leta 2022 lahko pričakujemo še posebej visoke temperature.

znanost 15.8.2018 9:30

Nostalgija po Habsburškem imperiju v Trstu se odraža na različnih področjih

Trst je mesto z bogato zgodovino, ki je pol tisočletja pripadalo Habsburškemu imperiju, dokler ni po 1. svetovni vojni prišlo v italijanske roke. Danes je v mestu močno opazna nostalgija po nekdanjem imperiju, ki se kaže v spomenikih, v literaturi, kot tudi v kulinariki, kjer sta testenine in tiramisu zamenjala golaž in polenta, opaža raziskovalka Trsta Daša Ličen.

znanost 12.8.2018 9:53

Nasa uspešno izstrelila sondo proti Soncu

Ameriška vesoljska agencija Nasa je danes uspešno izstrelila plovilo Parker, ki naj bi kot prvo vstopilo v Sončevo korono. Izstrelitev je bila sicer načrtovana za soboto, vendar so jo zaradi tehničnih težav preložili na danes.

Sporočila