Znanost

#družba znanost 27.11.2021 6:00

Pred natanko 30 leti je Slovenija dobila prvo internetno povezavo

Na današnji dan pred 30 leti je Slovenija dobila prvo internetno povezavo, ko so iz laboratorija za odprte sisteme na Institutu Jožef Stefan (IJS) poslali prve paketke IP v usmerjevalnik na Inštitutu za fiziko in matematiko v Amsterdamu in od tam v svetovni internet.

EU znanost 26.11.2021 19:27

Ministri EU potrdili nov način upravljanja Evropskega raziskovalnega prostora

Ministri EU, pristojni za raziskave so danes potrdili nov način upravljanja Evropskega raziskovalnega prostora (Era), kar predstavlja pomemben mejnik za evropsko znanost in hkrati tudi velik dosežek slovenskega predsedstva Svetu EU, je v Bruslju dejala ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec.

znanost 26.11.2021 12:50

Univerze in raziskovalni inštituti pozvali k ohranitvi oddaje Točka preloma

Ljubljanska, mariborska in primorska univerza ter Koordinacija samostojnih raziskovalnih inštitutov Slovenije (KOsRIS) so uredništvom informativnega programa Televizije Slovenija (TVS) izrazile podporo za ohranitev javnega informativnega programa. Ob tem so vodstvo TVS pozvale k ohranitvi gospodarske oddaje Točka preloma.

znanost 26.11.2021 11:39

Znanost v knjigah - knjižne novosti slovenskih založb

Znanstvena bera slovenskih založb med drugim prinaša prevodno delo filozofa Reneja Descartesa Strasti duše (Studia Humanitatis) in delo Ornament množice Siegfrieda Kracauerja (Založba *cf.). Pri Beletrini so izdali delo Vesne Vuk Godina Zablode feminizma, pri Založbi Sophia Tujost kapitala Primoža Kraševeca, pri Znanstveni založbi Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani knjigo Raziskovanje v psihoterapiji in integracija psihoterapevtskih pristopov Gregorja Žvelca in Karmen Urške Modic, med novostmi založbe UMco pa je knjiga Drugačen um Petra Godfrey-Smitha.

znanost 25.11.2021 18:01

Medisova mednarodna nagrada tudi slovenskemu raziskovalcu

Znani so prejemniki Medisove mednarodne nagrade, ki jo podeljujejo za izjemne raziskovalne dosežke zdravnikov in farmacevtov iz devetih držav srednje in jugovzhodne Evrope. Med prejemniki je tudi Luka Roškar iz Splošne bolnišnice Murska Sobota, ki je nagrado dobil za raziskave na področju ginekologije, so sporočili iz družbe Medis.

znanost 25.11.2021 14:25

Zaključili gradnjo objekta centra InnoRenew CoE

Raziskovalni inštitut InnoRenew CoE je v Izoli zaključil z gradnjo največje lesene stavbe v Sloveniji ter s tem pridobil edinstven objekt za raziskave in inovacije na področju obnovljivih materialov in zdravega bivanjskega okolja. Pri 8200 kvadratnih metrih veliki stavbi gre za hibridno konstrukcijo lesa, betona in jekla.

#družba znanost 24.11.2021 16:39

Na IJS obeležili 30 let prve internetne povezave v Sloveniji

Te dni mineva 30 let, odkar je Slovenija dobila prvo internetno povezavo. To so na Institutu Jožef Stefan (IJS) obeležili s spletnim dogodkom, na katerem so med drugim predstavili kratko zgodovino in nekaj podatkov o uporabi interneta v Sloveniji danes.

znanost 24.11.2021 11:17

Na konferenci o COP26 kot začetku in ne koncu procesa

Podnebna konferenca COP26 je uspela ohraniti upanje sveta na omejitev dviga globalne podnebne temperature na 1,5 stopinje Celzija. Deležniki so ustvarili zagon, vendar pa dogodek predstavlja začetek in ne konec procesa, je bilo slišati na današnji konferenci o podnebnih spremembah po podnebni konferenci COP26.

znanost 24.11.2021 8:28

V vesolje poletelo plovilo, ki naj bi spremenilo začrtano pot asteroida

Ameriška vesoljska agencija Nasa je v torek po lokalnem času iz Kalifornije izstrelila vesoljsko plovilo, ki ga bodo usmerili neposredno v asteroid, da bi spremenil njegovo predvideno pot. Gre za prvo tovrstno misijo, namenjeno preizkusu tehnologije, ki bi lahko nekega dne preprečila za Zemljo ogrožajoče trčenje.

Sporočila