Znanost

znanost 5:00

Žuželka dobila ime po hobitu Frodu Bisaginu

Novozelandski znanstveniki so žuželko, ki jo je mogoče najti na novozelandskem Južnem otoku, poimenovali po liku JRR Tolkiena, hobitu Frodu Bisaginu. Tako kot slavni literarni junak je tudi ta manjša od svojih sorodnic, poleg tega živi na otoku, kjer so snemali filme Gospodar prstanov in Hobit.

znanost 20.9.2019 15:25

Začenja se največja znanstvena odprava za raziskovanje Arktike

Ekipa znanstvenikov iz 19 držav se bo danes z Norveške z ledolomilcem odpravila na pot proti Arktiki, kjer nameravajo ladjo za leto dni zamrzniti v led in raziskovati tamkajšnjo okolje. Ladji bodo zaloge prinašali ledolomilci, letala in helikopterji, znanstveniki pa se bodo izmenjavali na dva meseca. Odprava naj bi stala okoli 140 milijonov evrov.

znanost 20.9.2019 12:54

Število ptic v Severni Ameriki upadlo za skoraj tretjino

Število ptic v ZDA in Kanadi se je od leta 1970 letih znižalo za 29 odstotkov oz. za kar tri milijarde, kar kaže na resno ekološko krizo, so opozorili ameriški znanstveniki v najnovejši reviji Science. Najhuje so prizadete travniške ptice, a upad beležijo tudi gozdne in druge vrste ptic, ki živijo v več habitatih.

znanost 19.9.2019 13:53

Slovenski psihologi v Zrečah o nasilju na različnih področjih

Slovenski psihologi so danes v Zrečah začeli svoj 8. kongres, ki bo potekal do sobote in je tokrat namenjen razpravam o nasilju z različnih plati. Kot je ob začetku povedal predsednik programskega odbora Bojan Musil, se nasilje pogosto in v mnogih odtenkih kaže vsakodnevno ter zadeva posameznike ali skupine in njihove medosebne odnose.

znanost 18.9.2019 16:23

Na mariborski univerzi poimenovali dvorano po prvem rektorju

Na Univerzi v Mariboru so danes s podelitvijo nagrad in priznanj študentom ter podelitvijo naslovov častni doktor ter dobrotnik obeležili Dan univerze. Poklonili so se tudi spominu na 100. obletnico rojstva prvega rektorja in dosedanjo Veliko dvorano rektorata preimenovali v Dvorano Vladimirja Bračiča.

Podjetja znanost 17.9.2019 17:22

Celjski Simbio z novo tehnologijo za več izločenih odpadkov

Celjski Simbio je danes namenu predal nov obrat za izločanje reciklabilnih odpadkov iz mešanih komunalnih odpadkov in odpadne embalaže. Kot je pred slovesno otvoritvijo na novinarski konferenci povedal direktor Simbia Marko Zidanšek, nova tehnologija omogoča do štirikrat več izločenih materialov. Naložbo je ocenil na 5,5 milijona evrov.

znanost 17.9.2019 7:30

Na konferenci Cutting Edge o komuniciranju znanosti

Na ljubljanski fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo bo danes potekala konferenca Cutting Edge, letos namenjena komuniciranju znanosti. Med drugim bo udeležence nagovoril Alok Jha, Economistov dopisnik za znanost in tehnologijo, trije raziskovalci pa bodo predstavili priložnosti, ki jih za omogočanje in promocijo raziskav omogoča EU.

znanost 16.9.2019 15:49

S projektom ERC bo Humar preučeval interakcije med laserji in celicami

Vodja laboratorija za biointegrirano fotoniko na Institutu Jožef Stefan (IJS) Matjaž Humar bo s financiranjem Evropskega raziskovalnega sveta (ERC) prihodnjih pet let razvijal projekt z naslovom Celični laserji - povezovanje optičnih resonanc z biološkimi procesi, ki je namenjen raziskovanju možnosti za uspešno integracijo laserjev v žive celice.

znanost 16.9.2019 13:56

Pahor naklonjen vključitvi politike v razpravo o digitalnem preboju države

Predsednik republike Borut Pahor se strinja z oceno, da bi bil za digitalizacijo Slovenije koristen političen pospešek. Kot so v predsednikovem uradu poudarili v odzivu na sobotni poziv NSi k oblikovanju novega nacionalnega konsenza o tem, je Pahor naklonjen razmisleku o posvetu na to temo tudi s predstavniki vlade, DZ in strank.

Sporočila