Znanost

znanost 3.7.2020 7:53

Rebrače bodo verjetno ostale v slovenskem morju

Med planktonskimi organizmi v slovenskem morju strokovnjaki od leta 2016 dalje redno spremljajo tujerodno vrsto rebrač, ki so vzpostavile svojo populacijo in bodo, kot kaže, tukaj tudi ostale, meni vodja Morske biološke postaje Patricija Mozetič. Razni avtohtoni ožigalkarji pa se pojavljajo ciklično vsako leto in njihov pojav ni nič nenavadnega.

znanost 2.7.2020 13:26

Na Finskem odkrili vrsto komarja, ki bi lahko prenašala malarijo

Na Finskem so odkrili vrsto komarja anopheles daciae, ki je običajno prisotna v vzhodni Evropi in na Balkanu ter naj bi bila sposobna prenašati malarijo. Znanstveniki univerze v Helsinkih ob tem pomirjajo, da zaenkrat še ni vzroka za skrb, da bi se po državi začela širiti malarija, poroča finska radiotelevizija YLE.

znanost 2.7.2020 7:30

Znanstvenici potrdili novo vrsto vodnega plazilca iz časa dinozavrov

Erin Maxwell z naravoslovnega muzeja v Stuttgartu in Dirley Cortes iz muzeja Redpath na kanadski univerzi McGill sta s primerjavo fosilov iz Anglije in Nemčije določili novo vrsto vodnega dinozavra oziroma plazilca iz obdobja dinozavrov. Novo vrsto, fosil naj bi bil star vsaj 182 milijonov let, sta poimenovali Hauffiopteryx altera.

znanost 1.7.2020 16:10

Slovenija po dostopnosti novih onkoloških zdravil v evropski sredini

Udeleženci današnjega spletnega pogovora v organizaciji STAkluba o tem, kakšna je prihodnost zdravljenja bolnikov z rakom v Sloveniji, so osrednjo pozornost namenili dostopnosti novih onkoloških zdravil. Po besedah onkologinje Tanje Čufer je naša država glede tega v evropski sredini, možnost izboljšave pa je v dostopu do teh zdravil preko raziskav.

znanost 1.7.2020 13:16

Nov datum predvidene izstrelitve slovenskih satelitov 17. avgust

Izstrelitev rakete vega s prvima slovenskima satelitoma Nemo HD in Trisat so preložili na 17. avgust, ko naj bi bile vremenske razmere nad izstreliščem v Francoski Gvajani bolj ugodne, so danes sporočili iz podjetja Arianespace. Za to so se odločili, potem ko so v zadnjih dveh tednih večkrat preložili izstrelitev zaradi močnih višinskih vetrov.

znanost 29.6.2020 16:15

Avgusta bodo osnovnošolci lahko spoznavali Znanost v vsakdanjem življenju

Na mariborski univerzi bodo konec avgusta potekale delavnice z naslovom Znanost v vsakdanjem življenju!, s katerimi želijo otrokom od končanega drugega do devetega razreda omogočiti, da bi skozi delavnice, igro in zabavo vstopili v svet znanosti ter spoznali ustanove Univerze v Mariboru (UM).

znanost 29.6.2020 16:14

Virtualno na temo virtualnega izobraževanja v podporo trajnostnemu razvoju

V torek bo potekal virtualni globalni dogodek na temo odprtega izobraževanja v podporo cilju trajnostnega razvoja, ki se nanaša na dostopno in čisto energijo. Sodelujoči bodo spregovorili o pomenu, pristopih in orodjih odprtega izobraževanja za dosego ciljev oskrbe z dostopno in trajnostno energijo.

znanost 29.6.2020 10:48

Inštitut za slovenski jezik Frana Ramovša bogatejši za fonolaboratorij

Raziskovalke in raziskovalci Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU so karanteno zaradi pandemije koronavirusne bolezni dobro izrabili ter v tem času uredili fonolaboratorij. Prostor resda obsega le eno sobo, a v njem so dragocene aparature, denimo mikrofon Neumann TLM 103. Slavnostno bodo fonolaboratorij odprli drevi ob 19. uri.

Sporočila