Znanost

znanost 18.10.2017 16:12

Vlada bo zagotovila več denarja za raziskovalno dejavnost

Vlada je sprejela odgovore na sklepe odbora DZ za izobraževanje v povezavi s financiranjem raziskovalnega dela. Kot je sklenila, bo še letos zagotovila dodaten denar za raziskovalno dejavnost s prerazporeditvami znotraj proračuna, za leto 2018 pa jih bo povečala za 11,43 odstotka, so sporočili z urada vlade za komuniciranje.

znanost 18.10.2017 14:45

Projekt Odlični v znanosti 2017 sklenili s predstavitvijo dosežkov s področja naravoslovja

Na novomeški gimnaziji je danes potekal zadnji dogodek v okviru letošnjega projekta Odlični v znanosti, ki ga šesto leto zapored pripravlja Javna agencija za raziskovalno dejavnost RS (ARRS). Na dogodku so predstavili drugi sklop dosežkov s področja naravoslovja. Skupno so v okviru letošnjega projekta predstavili skoraj 40 znanstvenih dosežkov.

znanost 18.10.2017 14:32

V Ljubljani odkrili spominsko obeležje jezikoslovcu Jožetu Toporišiču

V Foersterjevem vrtu za Filozofsko fakulteto so opoldne odkrili spominsko obeležje jezikoslovcu Jožetu Toporišiču, ki so ga postavili na pobudo programskega odbora Toporišičevo leto. Kot je na odprtju poudaril predsednik SAZU Tadej Bajd, bo Toporišič zaradi svojih pravopisa in slovnice ostal v spominu govorcev slovenščine še mnogo generacij.

znanost 17.10.2017 16:48

Na IJS v sredo predavanje o glikoznanosti

Na Institutu Jožef Stefan (IJS) bo v sredo v okviru kolokvijev na IJS potekalo predavanje z naslovom Poljudna glikoznanost: gradnja, vizualizacija in igranje s kompleksnimi ogljikovimi hidrati. Predaval bo profesor Serge Perez z raziskovalnega inštituta v francoskem Grenoblu, so zapisali na inštitutu.

znanost 17.10.2017 14:06

Statistično društvo Slovenije zaznamuje 40-letnico

Statistično društvo Slovenije danes v Ljubljani pripravlja praznovanje ob svoji 40-letnici, na katerem bodo podelili tudi priznanja društva. Društvo uspešno združuje strokovne interese tako raziskovalcev in učiteljev v raziskovalno-akademski sferi kot tudi v sferi uradne, državne statistike, je za STA pojasnil predsednik društva Matevž Bren.

znanost 16.10.2017 18:26

Znanstveniki prvič zaznali gravitacijske valove trčenja nevtronskih zvezd

Astronomi Evropskega južnega observatorija (ESO) so sredi avgusta s pomočjo mreže teleskopov v Čilu prvič zaznali vir gravitacijskih valov. Te valove naj bi povzročilo trčenje in zlitje dveh nevtronskih zvezd. Pri tem je to trčenje v vesolje izvrglo številne težke elemente, kot sta zlato in platina, so danes sporočili iz ESO.

znanost 16.10.2017 17:17

Ljubljanska univerza napredovala na lestvici CWUR

Univerza v Ljubljani je na lestvici Center for World University Rankings (CWUR), ki predstavlja največjo globalno lestvico univerz, s 477. napredovala na 467. mesto. S tem se je univerza med več kot 27.000 visokošolskimi izobraževalnimi ustanovami, ki jih je zajela lestvica, uvrstila med 1,7 odstotka najboljših, so sporočili z univerze.

Sporočila