Znanost

znanost 21.5.2019 11:51

Na konferenci ob 100-letnici ljubljanske univerze za več nacionalnega ponosa

Na FDV so danes pripravili konferenco na temo vloge Univerze v Ljubljani pri preobrazbi slovenskega naroda v nacijo. Prorektorica Tanja Dmitrovič je poudarila, da je slovenski narod skozi stoletja ohranil jezik in identiteto, kljub temu, da ni imel svoje države. Zdaj jo ima, vendar pa ljudem manjka nacionalnega ponosa in samozavesti, je ocenila.

znanost 21.5.2019 11:16

Celju za prezentacijo arheologije na Glavnem trgu nagrada EHA 2019

Evropska komisija in Europa Nostra, vodilna evropska organizacija na področju kulturne dediščine, sta danes razglasili zmagovalce nagrade EU za kulturno dediščino EHA 2019. Med letošnjimi prejemniki nagrade v kategoriji konservatorstva je tudi Paviljon za prezentacijo arheologije v Celju, so sporočili s celjske občine.

znanost 21.5.2019 9:14

Pri arheoloških izkopavanjih v Črnomlju našli poznoantični zlatnik

Arheološka ekipa pod vodstvom Alenke Jovanović in Slobodana Olića je pri raziskavah na Ulici Mirana Jarca v Črnomlju v ponedeljek med izkopavanjem naselbinskih poznoantičnih plasti kot posamično najdbo odkrila zlatnik s konca 4. stoletja. Omenjeni zlati kovanec sodi v čas pozne antike, ko je bilo krščanstvo že uradna vera rimskega cesarstva.

novica znanost 20.5.2019 15:15

V Ljubljani poteka tridnevni Regijski BioCamp

V Ljubljani te dni poteka tridnevni forum Regijski BioCamp, ki sicer povezuje študente dodiplomskih in podiplomskih programov naravoslovnih smeri, letos pa se jim prvič pridružujejo tudi študenti družboslovja. Osredotoča se na nevroznanost ter na vlogo digitalizacije v prihodnosti zdravljenja in razvoja zdravil za nevrološke bolezni.

znanost 20.5.2019 5:00

20. maj - svetovni dan meroslovja

Na današnji dan po vsem svetu obeležujemo svetovni dan meroslovja. Na ta dan leta 1875 je bila namreč podpisana metrska konvencija in ustanovljen mednarodni urad za uteži in mere v Parizu. Letošnji je še toliko bolj pomemben, saj začenja veljati redefinicija mednarodnega sistema merskih enot.

znanost 16.5.2019 14:35

Raziskovalci IJS sodelovali v skupini, ki je izdelala nov sintetični protein

Mednarodna skupina raziskovalcev, v kateri so sodelovali tudi raziskovalci Instituta Jožef Stefan (IJS), je izdelala votlo proteinsko makromolekulo, ki po obliki spominja na nogometno žogo, ki obeta uporabo v farmaciji za prenos učinkovin na tarčna mesta v celicah, so sporočili z IJS. Rezultate raziskave je danes objavila ugledna revija Nature.

Sporočila