Znanost

Mediji znanost 23.11.2020 23:02

Na dvome o cepljenju bo po mnenju znanstvenih novinark treba odgovoriti z dejstvi

Med epidemijo covida-19 je znanost prišla v ospredje medijskega poročanja. Med večjimi izzivi ostaja primerno poročanje o cepivu, so izpostavile znanstvene novinarke na pogovoru v okviru festivala Naprej/Forward, ki ga organizira Društvo novinarjev Slovenije. Poiskati bo treba primerne sogovornike in z dejstvi odgovoriti na dvome, menijo.

znanost 22.11.2020 10:30

Projekt Noč ima svojo moč tudi s serijo predavanj ZnaČAJ znanosti

V novembru, pod okriljem Evropske noči raziskovalcev in v sklopu projekta Noč ima svojo moč, poteka cikel poljudnih predavanj ZnaČAJ znanosti. Predavanja potekajo preko spletnega orodja Zoom in so brezplačna, število mest pa je omejeno. ZnaČAJi znanosti so predavanja o aktualnih temah na poljuden način, namenjena vsem radovednim.

znanost 22.11.2020 10:10

Vlada podpira preobrazbo evropskega raziskovalnega prostora

Vlada je na zadnji seji podprla vizijo Evropske komisije o prihodnjem razvoju eevropskega prostora za raziskave in inovacije. Komisija predlaga ambiciozen pristop k njegovi preobrazbi, vlada pa meni, da bo nadgradnja aktivneje prispevala k preoblikovanju in učinkovitosti trajnostnega modela razvoja ter k zelenemu in digitalnemu prehodu.

#družba znanost 22.11.2020 9:30

Projekt Interreg Adrion Dinalpconnect z uvodnim virtualnim srečanjem

Projekt Interreg Adrion, ki se je začel marca letos, naslavlja čezmejno ekološko povezljivost med Alpami in Dinaridi. Na uvodnem virtualnem srečanju se je zbralo več kot 40 projektnih in pridruženih partnerjev konzorcija Dinalpconnect iz Slovenije, Hrvaške, Italije, BiH, Albanije, Grčije in Črne gore, zaključek projekta pa je predviden v avgustu leta 2022.

znanost 20.11.2020 18:58

Prizadevanja za slovenski raziskovalni center za diagnostiko in terapije raka

Slovenski strokovnjaki z različnih področij si prizadevajo za postavitev raziskovalnega centra na področju napredne diagnostike in terapije raka, za katerega se je ideja porodila ob aktualnih načrtih o Slovenskem centru za protonsko terapijo (SIPTC). Tematiki raziskovanja in terapij raka bo prihodnji teden posvečen tudi strokovni spletni dogodek.

znanost 20.11.2020 17:47

Kitajska podmornica dosegla najnižjo točko površja Zemljine skorje

Nova kitajska podmornica s posadko, imenovana Fendouzhe (Strelec), je dosegla Marianski jarek, ki velja za najgloblji znani del svetovnih oceanov in najnižjo točko površja Zemljine skorje. Kitajska je danes objavila posnetke podmornice, kako leži na dnu jarka.

znanost 20.11.2020 14:29

Novi predsednik sektorske skupine mreže Enterprise Europe Network prihaja z IJS

Sodelavec centra za prenos tehnologij in inovacij na Institutu Jožef Stefan (IJS) Levin Pal je prevzel vodenje sektorske skupine, ki je znotraj mreže Enterprise Europe Network pod pokroviteljstvom Evropske komisije zadolžena za mednarodno povezovanje podjetij ter prenos novih tehnologij iz raziskovalnih organizacij v gospodarstvo.

Sporočila