Znanost

znanost 23.9.2022 13:51

Potapljanje mest v južni in jugovzhodni Aziji ogroža na desetine milijonov ljudi

Obalna mesta v južni in jugovzhodni Aziji se potapljajo hitreje kot mesta drugod po svetu, zaradi česar je ogroženih na desetine milijonov ljudi, je pokazala nova raziskava singapurske tehnološke univerze. Eden od vzrokov za večje pogrezanje teh mest je tudi tamkajšnje obsežno izkoriščanje podtalnice, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

znanost 23.9.2022 11:49

V delcih prahu asteroida odkrili vodo

V delcih prahu, ki jih je japonska vesoljska sonda pridobila z asteroida, ki je bil od Zemlje oddaljen približno 300 milijonov kilometrov, so znanstveniki presenetljivo odkrili kapljico vode. Odkritje dodatno podpira teorijo, da je življenje na Zemljo prišlo iz vesolja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

znanost 23.9.2022 10:32

V Mariboru obeležujejo 50 let nevrološkega oddelka, odslej klinike

Na mariborski medicinski fakulteti danes poteka strokovno srečanje nevrologov, fiziatrov, psihiatrov in zdravnikov družinske medicine, ki ga je nevrološki oddelek Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor pripravil ob nedavni pridobitvi naziva klinika ter hkratni obeležitvi 50-letnice oddelka. Na njem letno zdravijo okoli 2000 bolnikov.

znanost 22.9.2022 15:17

Na Kitajskem razvili maske, ki zaznavajo novi koronavirus

Kitajski znanstveniki so razvili obrazne maske, ki lahko zaznajo viruse gripe kot tudi novega koronavirusa v zraku, je objavila ameriška znanstvena revija Matter. Služile naj bi predvsem kot zgodnji opozorilni sistem za preprečevanje izbruhov nalezljivih bolezni dihal, kot so covid-19 ter ptičja in prašičja gripa.

znanost 21.9.2022 16:21

ZDA in Rusija kljub napetostim nadaljujejo skupne polete na ISS

Ameriški astronavt in dva ruska kozmonavta so danes z ruskim vesoljskim plovilom sojuz poleteli na Mednarodno vesoljsko postajo (ISS), kljub napetostim med Moskvo in Washingtonom zaradi ruske invazije na Ukrajino. Iz ruskega vesoljskega izstrelišča v Kazahstanu so poleteli nekaj minut po 16. uri, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

znanost 21.9.2022 10:49

Preboj slovenskih raziskovalcev na področju hlajenja in ogrevanja

Raziskovalcem ljubljanske fakultete za strojništvo je uspel znanstveni preboj na področju hlajenja in ogrevanja. Razvili so elastokalorični regenerator, ki kot prvi na svetu izkazuje trajno dinamično delovanje ter hkrati rekordne hladilne in grelne karakteristike.

Sporočila