Znanost

znanost 22.8.2017 16:33

V Sloveniji prvič našli azijskega ambrozijskega podlubnika

Na območju Slovenije, natančneje v Podsabotinu v Goriških Brdih, so potrdili najdbo azijskega ambrozijskega podlubnika, novega škodljivca iz družine podlubnikov, ki z izvrtavanjem rovnih sistemov pod lubjem in v lesu ter vnosom simbiotske glive povzroča poškodbe na drevesih. Rastlina lahko zaradi tovrstne izčrpanosti propade.

znanost 22.8.2017 10:57

Podvodni hrup velik onesnaževalec evropskih morij

Eden pomembnih izzivov ohranjanja dobrega stanja morskega okolja je poleg vstopanja škodljivih snovi, invazivnih organizmov ali podnebnih sprememb tudi zvočno onesnaževanje morja. V zadnjih 50 letih se je hrup predvsem na račun večjega ladijskega prometa močno povečal. Podvodni hrup lahko močno škoduje morskim organizmom, povzroča motnje v komunikaciji, spremembe v obnašanju ter celo fizične poškodbe živali.

znanost 21.8.2017 13:53

Raziskovalec Martin Klanjšek o odkritju visokotemperaturne spinske tekočine

Slovenski znanstveniki so pred kratkim prišli do pomembnega odkritja visokotemperaturne spinske tekočine v plastovitem kristalu TaS2. Posebnost odkritja je v tem, da spinska tekočina preživi do razmeroma visokih temperatur, ki jih je mogoče dokaj enostavno doseči v laboratoriju. To prinaša pomembne implikacije za uporabo v kvantnih tehnologijah, je pojasnil znanstvenik Martin Klanjšek. Članek o odkritju je bil objavljen v ugledni znanstveni reviji Nature Physics.

znanost 17.8.2017 11:35

Skupina ATLAS v Cernu dokazala redek proces sipanja svetlobe na svetlobi

Znanstveniki v skupini ATLAS v Cernu, v kateri že 20 let delujejo tudi slovenski znanstveniki, so našli dokaze za proces sipanja svetlobe na svetlobi pri visoki energiji. S tem so eksperimentalno potrdili eno prvih napovedi kvantne elektrodinamike iz leta 1933, je za STA povedal vodja slovenske ekipe na detektorju ATLAS v Cernu Marko Mikuž.

#družba znanost 16.8.2017 15:53

Na voljo prijave na Falling Walls Lab 2017

Ljubljanski univerzitetni inkubator (LUI) in ljubljanska univerza v septembru organizirata tretji mednarodni Falling Walls Lab 2017, na katerem vsako leto izberejo najbolj prebojne ideje. Letošnja novost sta dve brezplačni obvezni delavnici javnega nastopanja in učinkovite predstavitve, so sporočili z LUI.

znanost 10.8.2017 15:18

V kraški jami našli ostanke živalskih kosti verjetno iz konca pleistocena

V kraški jami blizu Sežane so našli ostanke živalskih kosti verjetno iz konca pleistocena. Nanje je s skupino jamarjev po naključju naletel sežanski jamar Ludvik Husu. Kot je povedal za STA, so se mu zdele zanimive, zato jih je nekaj prinesel iz jame v pregled. Kosti so po besedah arheologa Borisa Kavurja verjetno stare med 18.000 in 14.000 let.

znanost 9.8.2017 17:37

Slovenski raziskovalci z odkritjem, pomembnim za razvoj kvantnih tehnologij

Raziskovalci Instituta Jožef Stefan (IJS) ter Fakultete za matematiko in fiziko (FMF) Univerze v Ljubljani so prišli do odkritja, s katerim so razrešili skrivnost magnetnega stanja v pomembnem modelskem sistemu, ki je begala raziskovalce že več kot 40 let. Odkritje prinaša nove možnosti za razvoj kvantnih tehnologij.

znanost 8.8.2017 14:17

Raziskovalka IJS zmagala na tekmovanju evropskih mladih raziskovalcev

Mlada raziskovalka Instituta Jožef Stefan (IJS) Urška Gabor je zmagala na tekmovanju najboljših evropskih mladih raziskovalcev v Budimpešti. V zmagovalnem predavanju je opisala rezultate svojega doktorskega dela, ki prinaša nova spoznanja za področje elektronskih naprav naslednjih generacij, so zapisali na IJS.

znanost 7.8.2017 19:21

Arhiv RS prejel prvi del zapuščine Slovenskega ameriškega raziskovalnega središča iz ZDA

Arhiv Republike Slovenije je nedavno v dar prejel prvi del arhivske zapuščine Slovenskega ameriškega raziskovalnega središča iz ZDA. Zbirka, za katero je zaslužen Edi Gobec, obsega podatke o osebnostih s slovenskimi koreninami, ki so s svojim delovanjem na različnih področjih pustile močan pečat, je za STA povedal direktor arhiva Bojan Cvelfar.

Sporočila