Znanost

znanost 26.2.2021 19:05

Za zeleno in digitalno tranzicijo po oceni Kustečeve ključne raziskave in inovacije

Načrti za okrevanje in odpornost, ki jih pripravljajo članice EU, so odlična priložnost za spodbujanje ključnih strukturnih sprememb in naložb v okviru raziskav in inovacij, je na videokonferenci ministrov EU ocenila slovenska ministrica Simona Kustec. Brez raziskav in inovacij ne bo zelene in digitalne tranzicije družbe in gospodarstva, je menila.

znanost 26.2.2021 10:09

V ljubljanskem botaničnem vrtu s 6. festivalom zvončkov napovedujejo pomlad

Danes se je v Botaničnem vrtu Univerze v Ljubljani začel tridnevni festival zvončkov, ki letos poteka že 6. leto. Poleg ogleda zvončkov in razstave z izdelki otrok, ki bo možen v vrtu, bo letos del festivala potekal prek spleta. Danes bo tako moč prek spleta prisluhniti predavanjem o zvončkih v kulturi in slovenskih zvončkih v svetu.

znanost 26.2.2021 8:36

V Sloveniji junija eden največjih znanstvenih dogodkov na področju matematike

Univerza na Primorskem (UP) bo junija skupaj s partnerji gostila 8. Evropski kongres matematike - 8ECM, enega največjih znanstvenih dogodkov na področju matematike. Ta bo od 20. do 26. junija potekal v Portorožu, zaradi epidemiološke situacije pa bo večinoma izveden prek spleta, so sporočili z UP.

Podjetja znanost 25.2.2021 13:13

Na posvetu o prehodu v brezogljično družbo opozorila o potrebi po večjih investicijah

Slovenija že par let zaostaja na področju izrabe obnovljivih virov in bo zato treba obnoviti nacionalne strategije, prav tako bi si morali prizadevati, da omogočimo večje investicijske projekte npr. na področju sončnih elektrarn, so ugotavljali udeleženci današnje virtualne okrogle mize na temo prehoda v brezogljično družbo.

znanost 25.2.2021 12:51

Obsežna študija potrdila visoko učinkovitost cepiva Pfizerja v realnem življenju

Znanstveniki so v prvi obsežni študiji potrdili, da je cepivo Pfizerja in BioNTecha proti covidu-19 kar 94-odstotno učinkovito v realnem življenju. Študija, ki jo je v sredo objavila ugledna revija New England Journal of Medicine, je tako potrdila podatke kliničnih testov in pomembno vlogo cepljenja za končanje pandemije.

znanost 24.2.2021 13:00

Na 3. Hlajevih dnevih o zdravstvenem varstvu oljke

V organizaciji Inštituta za oljkarstvo Znanstveno-raziskovalnega središča (ZRS) Koper bodo v četrtek potekali 3. Hlajevi dnevi, strokovni posvet za slovenske oljkarje. Tema tokratnega virtualnega srečanja bo zdravstveno varstvo oljke, s poudarkom na oljčni muhi, so sporočili iz ZRS Koper.

znanost 24.2.2021 8:30

Zaradi covida-19 izgubljenih 20,5 milijona let življenja

Epidemija bolezni covid-19 je povzročila veliko prezgodnjih smrti glede na pričakovano naravno življenjsko dobo. Po vsem svetu je bilo s tega vidika izgubljenih skupaj 20,5 milijona let življenja, od tega tri četrtine pri mlajših od 75 let, so izračunali znanstveniki. Ta izguba je dva- do devetkrat večja kot pri sezonski gripi.

Sporočila