Znanost

znanost 23.10.2020 14:34

Tasmanski vrag se je vrnil na avstralsko celino

Tasmanski vrag, ki je do nedavnega živel le še na otoku Tasmanija, se je po 3000 letih vrnil na avstralsko celino. V zadnjih mesecih je več organizacij za zaščito živali in narave v poseben rezervat severno od Sydneyja spustilo 26 teh črnih plenilcev, v prihodnjih dveh letih letih naj bi jih sledilo še 40.

#družba znanost 23.10.2020 7:56

Prva aplikacija za oceno težavnosti besedila v slovenskem jeziku

V okviru projekta Za kakovost slovenskih učbenikov je nastala prva aplikacija za oceno težavnosti besedil v slovenskem jeziku. Aplikacija je brezplačno dostopna javnosti, namenjena pa je predvsem učiteljem, urednikom, novinarjem in drugim uporabnikom, ki se pri svojem delu srečujejo z oblikovanjem besedil za različne ciljne skupine.

znanost 22.10.2020 14:21

Stroka opozarja na porast tesnobnih in depresivnih motenj pri otrocih in mladostnikih

V Svetovalnem centru za otroke, mladostnike in starše Maribor so zaskrbljeni zaradi naraščanja čustvenih stisk, ki jih opažajo med otroki in mladostniki po prvem valu epidemije novega koronavirusa. Opozarjajo, da stiske ob negotovih razmerah še naraščajo in da bi morali duševnemu zdravju otrok in mladostnikov nameniti več pozornosti.

znanost 22.10.2020 10:11

Strokovnjak: Testiranja cepiv proti covidu-19 brez odgovorov glede smrtnosti

Pridruženi urednik britanske zdravstvene revije BMJ Peter Doshi je nekoliko podrl upe številnih glede učinka, ki bi ga na pandemijo covida-19 lahko imela cepiva. Nobeno izmed testiranj, ki trenutno potekajo, namreč po njegovih besedah ni zastavljeno tako, da bi lahko zaznalo zmanjšanje resnejših potekov, kot sta hospitalizacija in smrt.

znanost 22.10.2020 9:31

Krka že 50 let nagrajuje mlade raziskovalce

Družba Krka je nedavno podelila jubilejne, že 50. Krkine nagrade za dodiplomska in podiplomska raziskovalna dela. Veliko Krkino nagrado za raziskovalno nalogo je prejelo pet raziskovalcev, podelili pa so tudi 25 Krkinih nagrad in 17 posebnih pohval za raziskovalno nalogo. Med prejemniki nagrad je 11 doktorjev znanosti.

znanost 22.10.2020 7:47

Pavšič na INV o svoji knjigi Izbral sem srednjo pot

Pod okriljem Inštituta za narodnostna vprašanja (INV) je pred kratkim potekal pogovor z nekdanjim dolgoletnim predsednikom Slovenske kulturno-gospodarske zveze Rudijem Pavšičem. Pogovor so pripravili ob letošnjem izidu njegove knjige Izbral sem srednjo pot.

znanost 21.10.2020 16:18

Nov dosežek raziskovalcev IJS na področju testiranja varnosti materialov

Mednarodna skupina raziskovalcev, v kateri so ključno vlogo odigrali sodelavci Instituta Jožef Stefan (IJS), je dosegla pomemben rezultat na področju testiranja varnosti uporabe materialov. Na podlagi novih odkritij so razvili model, ki omogoča napovedovanje vnetnih stanj brez uporabe živali, zgolj z omejenim naborom preprostih celičnih testov.

znanost 21.10.2020 15:53

Mesec znanosti 2020 bo zrcalil aktualne teme in izzive

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport prireja že peti Mesec znanosti, v okviru katerega se bo do konca leta zvrstil niz dogodkov, ki bodo zrcalili prioritete in izzive na področju znanosti v letu 2021. Prvi v nizu je bil ponedeljkov spletni seminar Mlade akademije na temo Načrta S ter posledicah njegove uveljavitve za raziskovalce.

Sporočila