Znanost

znanost 6:00

Evropski dnevi arheologije znova z dogodki v živo

Evropski arheologi danes začenjajo s tridnevnim praznikom arheologije. Obeleževanju Evropskih dni arheologije, ki so jih prvič izvedli v Franciji leta 2010, se je Slovenija s še 15 evropskimi državami pridružila leta 2019. Danes je v združenju več kot 30 držav, ki bodo v teh dneh pripravile več dogodkov. Pester program se obeta tudi v Sloveniji.

znanost 17.6.2021 18:08

Študija: Rečni raki pod vplivom antidepresivov so bolj pogumni

Rečni raki se zaradi antidepresivov v vodi obnašajo bolj pogumno in so pripravljeni več tvegati, so ugotovili znanstveniki floridske univerze. S tem študija izpostavlja vpliv onesnaževanja z zdravili na procese v naravi, poroča francoska tiskovna agencija.

znanost 17.6.2021 16:39

Inštitut za mikrobiologijo bogatejši za avtomatsko napravo za pipetiranje

Inštitut za mikrobiologijo in imunologijo ljubljanske medicinske fakultete je bogatejši za avtomatsko napravo za pipetiranje. Kot so povedali, gre za donacijo ZDA Sloveniji in veliko pridobitev za inštitut, kjer so se naprave zelo razveselili, saj gre za velik korak k bolj učinkoviti in standardizirani diagnostiki novega koronavirusa.

znanost 17.6.2021 14:28

V Kortah odprli informacijsko-interpretacijsko točko Arheološkega parka Kašler

V Kortah nad Izolo so ob zaključku mednarodnega projekta Kaštelir odprli informacijsko-interpretacijsko točko ter arheološki park Kašler. Park, ki je urejen na območju nekdanjega gradišča, predstavlja veliko pridobitev za občane, informacijska točka pa bo služila kot izhodišče tako za vodene kot tudi samostojne oglede arheološkega parka.

znanost 17.6.2021 13:53

Posvet o dediščinski znanosti omenil potrebo po medresorski delovni skupini

Posvet o dediščinski znanosti, ki ga je prek spleta pripravil Svet za razvoj pri Slovenski akademiji znanosti in umetnosti, je omenil potrebo po ustanovitvi medresorske delovne skupine, ki bi uskladila interese, vizijo, razvojno politiko in načine financiranja. Združevala bi predstavnike različnih ministrstev, tudi za okolje in gospodarstvo.

znanost 17.6.2021 12:57

Kitajska na novo vesoljsko postajo poslala prvo posadko

Raketa je danes na novo kitajsko vesoljsko postajo ponesla prve tri astronavte, ki bodo tam opravili najdaljšo misijo kitajske posadke doslej. Gre za prelomen trenutek pri uveljavljanju Pekinga kot pomembne vesoljske sile, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

znanost 15.6.2021 16:55

Štipendije L'Oréal-Unesco raziskovalkam v medicini, biomedicini in biotehniki

L'Oreal Adria in slovenska komisija za Unesco sta z nacionalno štipendijo za ženske v znanosti 2021 tudi letos nagradila tri perspektivne mlade raziskovalke. Nagrajenke so raziskovalka ginekološke onkologije Monika Sobočan, toksikologinja, ki raziskuje genetsko toksikologijo, Martina Štampar, in raziskovalka ekonomike naravnih virov Tanja Šumrada.

Sporočila