Znanost

znanost 24.9.2021 20:07

Na virtualnem sociološkem srečanju podelili društvene nagrade

Slovensko sociološko društvo je danes pripravilo virtualno srečanje, na katerem so med drugim podelili društvene nagrade za letošnje leto. Anton Kramberger in Jože Vogrinc sta postala častna člana društva, posebno nagrado pa so prejeli tudi mariborski dijaki, ki so sodelovali v okviru iniciative Zahtevamo šolo!.

#družba znanost 24.9.2021 19:29

Mladi podnebni protestniki opozorili na problem kurjenja premoga in netrajnostni promet

Globalni podnebni protesti danes potekajo tudi po več krajih po Sloveniji. Mladi za podnebno pravičnost so tokrat v ospredje postavili problem kurjenja premoga v energetiki in netrajnostni promet. Na državne in lokalne odločevalce so naslovili tri krovne zahteve in med drugim pozvali, naj oblast podnebno krizo začne nemudoma aktivno reševati.

znanost 24.9.2021 13:36

V občini Kočevje v okviru projekta ohranjanja risov odprli učno pot

Ob Koči pri Jelenovem studencu v občini Kočevje so danes slovesno odprli tematsko učno pot o risih. Ta po besedah Irene Kavčič iz biotehniške fakultete obiskovalcem na poljuden način odstira vpogled v življenje risov, njihov pomen za ekosistem in izzive, s katerimi se sooča njihova populacija. Ris je namreč pri nas znova ogrožen.

novica znanost 24.9.2021 5:00

S številnimi dogodki po Sloveniji vrhunec Evropske noči raziskovalcev

V številnih krajih po Sloveniji bo danes v ospredju znanost, saj na zadnji petek septembra tradicionalno poteka Evropska noč raziskovalcev, s katero želi Evropska komisija približati znanstveno raziskovanje splošni javnosti in še posebej mladim vzbuditi zanimanje za poklic raziskovalca.

znanost 23.9.2021 7:30

Začenja se spletna nevroznanstvena konferenca SNC'21

Slovensko društvo za nevroznanost Sinapsa te dni pripravlja spletno mednarodno konferenco o nevroznanosti SNC'21, na kateri se bo od danes do sobote zvrstila vrsta posameznih simpozijev na različne teme, kot sta vpliv novega koronavirusa na možgane in znanstveno podprta uporaba glasbe v medicini, in predavanj ter delavnic in dogodkov.

znanost 22.9.2021 14:49

Fakulteta za šport razvila projekt spremljanja telesne zmogljivosti SLOfit odrasli

Na fakulteti za šport so razvili projekt SLOfit odrasli, s katerim želijo javnost vzpodbuditi in motivirati za redno gibanje, zdrav življenjski slog ter s tem k preventivi pred številnimi boleznimi. Prve meritve, s katerimi s pomočjo aplikacije MOJ SLOfit izveš, kakšno je tvoje zdravstveno stanje, bodo začeli v četrtek.

znanost 22.9.2021 14:27

V Laosu našli netopirje z virusi, podobnimi novemu koronavirusu

Znanstveniki so naredili še en korak naprej v odkrivanju izvora virusa sars-cov-2, ki povzroča bolezen covid-19. Raziskava je pokazala, da netopirji, ki živijo v jamah v Laosu, prenašajo podoben patogen, ki bi po mnenju strokovnjakov lahko neposredno okužil ljudi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

znanost 22.9.2021 13:00

Evropska noč raziskovalcev približuje znanost in znanstveno razmišljanje ljudem

Evropska noč raziskovalcev bo letos hkrati potekala v 29 državah, tudi Sloveniji. Njen namen je približati znanstveno raziskovanje splošni javnosti in še posebej mladim vzbuditi zanimanje za poklic raziskovalca. Njen pomemben prispevek je po besedah direktorja Hiše eksperimentov Mihe Kosa tudi promocija znanstvenega načina razmišljanja.

Sporočila