Znanost

novica #družba znanost 11.12.2018 11:14

Slovenska ekipa med najboljšimi na Nasa Space Apps Challenge

Slovenska ekipa Blue Ice je prepričala strokovnjake ameriške vesoljske agencije Nasa in se zapisala med najboljše na natečaju Nasa Space Apps Challenge v kategoriji Global impact. Vstopnico za globalno tekmovanje si je prislužila z zmago na hekatonu, ki ga je oktobra v Kopru organiziral Univerzitetni razvojni center in inkubator Primorske (UIP).

znanost 10.12.2018 19:21

Na Kemijskem inštitutu podelili Preglovi nagradi in priznanja

Kemijski inštitut je na današnjem tradicionalnem sprejemu poslovnih partnerjev inštituta podelil dve Preglovi nagradi za izjemno doktorsko delo ter priznanja mladim raziskovalcem. Preglovi nagradi za izjemno doktorsko delo v letu 2018 sta prejela Andraž Krajnc in Andrej Emanuel Cotman.

znanost 10.12.2018 18:44

Osončje zapustil tudi Voyager 2

Ameriška vesoljska sonda Voyager 2 je kot drugo človekovo plovilo zapustilo naše Osončje in vstopilo v medzvezdni prostor, šest let po sestrski sondi Voyager 1, je danes sporočila ameriška vesoljska agencija Nasa. To se je zgodilo 5. novembra, ko je Voyager 2 zapustil heliosfero, območje delcev in magnetnega polja Sonca, je pojasnila Nasa.

znanost 10.12.2018 16:41

Na pomen merjenj v vsakdanjem življenju opominjajo plakati na Krakovskem nasipu

Na Krakovskem nasipu ob reki Ljubljanici je do 15. januarja na ogled 22 plakatov, ki opominjajo na pomen merjenj in merskih enot v vsakdanjem življenju. Urad za meroslovje je razstavo postavil po tistem, ko so v Parizu potrdili novo definicijo kilograma in še treh drugih enot iz mednarodnega sistema enot, imenovanega tudi SI.

znanost 10.12.2018 10:55

Raziskava opozarja na visoke koncentracije toksičnih spojin v delfinih

Raziskava društva Morigenos je pokazala na visoke koncentracije prepovedanih toksičnih spojin v delfinih v severnem Jadranu, ki se prenašajo z mame na mladiča. Gre za poliklorirane bifenile oz. umetne kemikalije, ki so se nekoč uporabljale pri izdelavi različnih izdelkov, vključno z električno opremo, zaviralci gorenja in barvami.

znanost 7.12.2018 12:53

ProCare za boljše sodelovanje med zdravstvenimi fakultetami in bolnišnicami

Fakulteta za zdravstvo Angele Boškin je začela izvajati mednarodni razvojno-raziskovalni projekt ProCare, ki je bil izbran na letošnjem razpisu Koalicije znanja v sklopu evropskega programa Erasmus+. Prijavljenih je bilo 160 projektov, skupno jih je bilo izbranih 31. Eden izmed ciljev projekta je izboljšati sodelovanje med zdravstvenimi fakultetami in bolnišnicami.

znanost 6.12.2018 13:34

Raziskovalci Kemijskega inštituta razkrivajo mehanizem začetka vnetja

Vnetje je odziv imunskega sistema človeškega telesa na okužbe in škodljive vplive iz okolja, kar je po eni strani koristno za obrambo pred mikrobi, po drugi strani pa lahko pretirano vnetje vodi do hudih bolezni. Raziskovalci Kemijskega inštituta so koordinirali raziskavo, ki razkriva nove podrobnosti v procesu začetka vnetja preko proteina NLRP3.

znanost 5.12.2018 16:40

Na FMF predavanje in odkritje enačbe Nobelovega nagrajenca slovenskega rodu Haldanea

Nobelov nagrajenec slovenskega rodu Duncan M. Haldane, ki se te dni mudi v Sloveniji, je na ljubljanski Fakulteti za matematiko in fiziko (FMF) danes predaval na temo sodobnih izzivov fizike. Predavanju, ki mu je prisluhnilo več kot 300 študentov, profesorjev in raziskovalcev, je sledilo slovesno odkritje Haldaneove enačbe v kavarni Mafija.

znanost 4.12.2018 14:35

Arheologi na Pezdirčevi njivi naleteli na dragocen in redek zlatnik

Zaščitna izkopavanja na Pezdirčevi njivi v Podzemlju, ki sprva niso obetala veliko, so na koncu prinesla izjemno odkritje. Konec aprila letos so arheologi skupno izkopali 15 grobov, za večino katerih domnevajo, da segajo v 4. stoletje pred Kristusom, v njem pa naleteli na veliko presenečenje - bronast pas z zlatnikom.

Sporočila