Znanost

znanost 25.9.2020 15:04

Genetska raznovrstnost ključna za prilagajanje gozdov na podnebne spremembe

Genetska raznovrstnost gozdov je ključna za njihovo prilagajanje na podnebne spremembe, je na novinarski konferenci ob zaključku projekta Lifegenmon poudarila Hojka Kraigher z Gozdarskega inštituta Slovenije. Namestnik direktorja Evropskega gozdarskega inštituta Robert Mavsar pa je ocenil, da so gozdovi ključ do prehoda v trajnostno prihodnost.

znanost 25.9.2020 14:13

Pri založbi Družina izšla posebna izdaja revije SLO - Dežela kolišč

Pri založbi Družina je izšla posebna izdaja revije SLO - Dežela kolišč. Prinaša prispevke o najpomembnejših vidikih življenja koliščarjev: o njihovih domovanjih, prehranjevanju, pridelovanju hrane, orodjih in orožju ter rastlinskem in živalskem svetu, ki jih je obkrožal in zaposloval.

znanost 24.9.2020 19:17

Na Googlovih zemljevidih tudi območja, kjer je veliko okužb s koronavirusom

Gooogle je napovedal, da bo ta teden nagradil svoje zemljevide tako, da bodo poslej z barvo označena območja, kjer je veliko okužb z novim koronavirusom. V zgornjem desnem kotu naj bi tako bila na voljo opcija covid-19, kjer bodo prikazana območja glede na število okužb z novim koronavirusom na 100.000 prebivalcev v zadnjih sedmih dneh.

znanost 23.9.2020 12:54

Raziskovalci NIB in IJS utirajo pot pametni uporabi mikroorganizmov v kmetijstvu

Raziskovalci Oddelka za biotehnologijo in sistemsko biologijo Nacionalnega inštituta za biologijo (NIB) so v sodelovanju z raziskovalci Instituta Jožef Stefan (IJS) in raziskovalci iz tujine preučili odzive rastlin na druge organizme v okolju, s čimer utirajo pot pametni uporabi mikroorganizmov v kmetijstvu, so sporočili z nacionalnega inštituta.

znanost 22.9.2020 18:21

Ob obisku predstavnikov Evropske vesoljske agencije o priložnostih za podjetja

Na Brdu pri Kranju je danes potekalo srečanje s predstavniki Evropske vesoljske agencije (Esa) v luči nadgrajenega sporazuma Slovenije z agencijo. Slovenska podjetja so seznanili s prednostmi, ki jih prinaša nadgrajeni sporazum z vesoljsko agencijo, so sporočili z ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo.

znanost 22.9.2020 7:30

V Tehniškem muzeju se začenjajo Dnevi strojništva

V Tehniškem muzeju Slovenije se danes v organizaciji ljubljanske fakultete za strojništvo začenjajo Dnevi strojništva. Na dnevih želijo učencem, dijakom ter zainteresiranim posameznikom približati možnosti in priložnosti za udejstvovanje pri ustvarjalnem in inovativnem premagovanju izzivov prihodnosti ter jim ponuditi vpogled v privlačen svet inženirskega ustvarjanja.

Sporočila