Znanost

znanost 19.6.2018 8:34

Sunita Williams med astronavti, ki bodo letos poleteli v vesolje

Po zadnjem poletu raketoplana v vesolje leta 2011 je ameriška vesoljska agencija Nasa svoje astronavte pošiljala v vesolje z nekdanjega sovjetskega izstrelišča Bajkonur v Kazahstanu kot potnike na ruskih raketah, letos pa bodo spet poleteli iz Cape Canaverala na Floridi in med njimi bo tudi Sunita Williams.

znanost 19.6.2018 7:30

Muha se hladi z napihovanjem mehurčkov

Ljudje se potimo, psi molijo jezik iz gobčka, mačke si ližejo kožuh. To je le nekaj načinov, ki jih narava ponuja za uravnavanje telesne temperature. Nedavno pa so znanstveniki razkrili še enega: muha z latinskim imenom Chrysomya megacephala se hladi tako, da z usti napihuje mehurčke, ki jih nato znova posesa vase.

znanost 18.6.2018 17:14

Znanost se v programih strank pojavlja sporadično

Primerjava programov strank kaže, da se znanost pojavlja sporadično, da so predvideni ukrepi velikokrat nepovezani med sabo in ne sledijo programskim ciljem, je sklepna misel z okrogle mize Inštituta za narodnostna vprašanja. Strankam predlagajo, da naredijo revizijo teh programov, prihodnja vlada pa naj sledi natančnejšim ciljem na tem področju.

znanost 18.6.2018 11:39

Ljubljana gosti mednarodno konferenco EuCNC o tehnologijah 5G

V Cankarjevem domu v Ljubljani se je danes začela tridnevna mednarodna konferenca o omrežjih in komunikacijah EuCNC. Letošnja, 27. izvedba evropske konference se osredotoča na raziskave, razvoj in implementacijo mobilnih tehnologij pete generacije (5G), udeležuje pa se je več kot 500 strokovnjakov iz industrije in raziskovalnih institucij.

Mediji znanost 17.6.2018 7:30

Nad lažne novice z blockchainom in množicami

Slovenski startup Eventum se je v boju proti lažnim novicam odločil povezati sodobne tehnologije z "najstarejšo obliko preverjanja dejstev" - pametjo množic. Na decentralizirani platformi, ki je trenutno še v fazi testiranja, podjetje od posameznikov prejema informacije, ki jih drugi nato preverijo.

znanost 16.6.2018 11:00

Znanost nad mite o prehrani: Ali drži pravilo petih sekund o hrani na tleh in ali imajo testenine rok uporabe?

piše Anja Gorenc

V družbi obstaja kar nekaj mitov, ki se nanašajo na higieno hrane. Verjetno je najbolj znan ta, da če nam pade hrana na tla, ne bo okužena, če jo poberemo v petih sekundah. A znanstvenica Barbara Jeršek z biotehniške fakultete opozarja, da ta pravila ne držijo. Če nam jabolko pade na tla, ga operemo. Če nam pade kruh s pašteto, ga zavržemo.

znanost 15.6.2018 17:05

Znanstveniki dokazali, da postajamo ljudje vedno bolj neumni

Če upoštevamo, kakšen tehničen napredek je bil storjen samo v zadnjih nekaj desetletjih, lahko hitro pridemo da zaključka, da postaja človek vedno bolj inteligenten. A to ni res - že več let je opaziti znake, da se povprečni inteligenčni količnik mladih znižuje po vsem svetu, so ugotovili norveški znanstveniki.

znanost 14.6.2018 13:54

Slovensko-avstrijski partnerji z energetskim projektom ABS Network

Graška Tehnična univerza skupaj s podjetjema Talum in Tiko Pro vodi projekt ABS Network, s katerim želijo oblikovati mrežo slovenskih in avstrijskih strokovnjakov na področju učinkovitega koriščenja sončne energije. Partnerji v okviru dveletnega projekta skupaj razvijajo in nadgrajujejo solarno termično aktiviran (STAF) panel.

Sporočila