Znanost

znanost 8.12.2017 10:32

Na Fakulteti za farmacijo raziskovalni dan

Na Fakulteti za farmacijo je v okviru tedna Univerze v Ljubljani potekal raziskovalni dan Fakultete za farmacijo. Dogodek se je začel s simpozijem na temo najvidnejših znanstvenih dosežkov, na katerem so predavali letošnji dekanovi nagrajenci, popoldne pa je sledilo predavanje Hansa-Uweja Simona z Univerze v Bernu.

znanost 8.12.2017 7:21

V Ljubljani prvi dan fiziologije

Slovensko fiziološko društvo v sodelovanju s Slovensko akademijo znanosti in umetnosti (SAZU) danes pripravlja prvi dan fiziologije. Osrednje predavanje bo izvedla profesorica Damjana Rozman. Spregovorila bo na temo letošnje Nobelove nagrade za medicino ali fiziologijo, ki jo bodo na ta dan podelili v Stockholmu.

novica znanost 6.12.2017 16:04

Na Univerzi v Ljubljani podelili Prešernove nagrade

Na Univerzi v Ljubljani so danes podelili Prešernove nagrade študentom za najboljša dela na področju znanosti in umetnosti. Izbrani študenti so prejeli diplomo z gravirano Prešernovo podobo in denarno nagrado. Slavnostna govornica dogodka je bila zgodovinarka in prejemnica prestižnega financiranja ERC Advanced Grant 2016 Marta Verginella.

znanost 5.12.2017 18:17

Slovenski raziskovalci s študijami opozarjajo na škodljive učinke gibalne neaktivnosti

Potrebujemo zavedanje, da se s procesom staranja posameznikova potreba po gibanju poveča, dogaja pa se ravno nasprotno. Gibalna neaktivnost je namreč pomemben dejavnik javnega zdravja, saj lahko povzroča tudi nepopravljive učinke na človeški organizem, pojasnjuje Rado Pišot, raziskovalec in direktor Znanstveno-raziskovalnega središča (ZRS) Koper.

znanost 5.12.2017 14:10

Na ljubljanski univerzi podelili častne nazive in priznanja

V okviru tradicionalnega Tedna univerze je danes potekala slavnostna seja senata Univerze v Ljubljani, na kateri so podelili častne nazive in priznanja. Naziva častnega doktorja znanosti za izjemne dosežke na področju znanosti in umetnosti sta prejela profesorja James I. Prosser z Univerze v Aberdeenu in Hans-Uwe Simon z Univerze v Bernu.

znanost 5.12.2017 11:17

Na simpoziju na mariborski fakulteti podrobno o prelomnih dogodkih leta 1917

V amfiteatru mariborske filozofske fakultete se je danes začel mednarodni znanstveni simpozij o prelomnih dogodkih leta 1917. V razpravah bodo po besedah predsednika organizacijskega odbora Darka Friša podrobno spregovorili o takratnem dogajanju, ki je pomembno vplivalo na kasnejše zgodovinske dogodke. Pomembno besedo bodo imeli tudi študentje.

znanost 5.12.2017 10:52

Slovenski risi uporabljajo gozdne ceste kot svoj facebook

Risi so samotarske živali, a kljub temu stalno komunicirajo med seboj. Raziskovalci so odkrili, da slovenski risi za sporazumevanje najraje uporabljajo gozdne ceste, na katerih drugim risom puščajo vonjalna sporočila. Raziskovalci menijo, da risi te ceste uporabljajo za "oglasne deske" oz. kot svoj facebook.

znanost 4.12.2017 13:05

Na ljubljanski univerzi predstavili najodmevnejše dosežke leta 2017

S predstavitvijo 10 najodmevnejših raziskovalnih dosežkov Univerze v Ljubljani (UL) v letu 2017 se je danes začel tradicionalni Teden univerze. Dosežki so po besedah rektorja ljubljanske univerze Igorja Papiča spodbuda vsem raziskovalcem za dvig kakovosti raziskovanja, družbi pa sporočilo, da univerza svoje poslanstvo izpolnjuje na visoki ravni.

znanost 4.12.2017 5:00

Na ljubljanski univerzi se začenja tradicionalni Teden univerze

S predstavitvijo najboljših letošnjih raziskovalnih dosežkov ljubljanske univerze se bo danes začel tradicionalni Teden univerze. Do petka se bodo zvrstili številni dogodki, osrednji pa bo torkova slavnostna seja senata univerze s podelitvijo najvišjih priznanj. Prvič bodo podelili tudi priznanja strokovnim sodelavcem univerze.

Sporočila