Mediji

Mediji 19.7.2020 8:33

DNS: Ministrstvo z aneksi le v 30-odstotno izplačilo sredstev iz medijskega sklada

Ministrstvo za kulturo je konec junija na prejemnike subvencij iz medijskega sklada naslovilo anekse k pogodbi o financiranju in izvedbi projektov v 2020, s katerim bi izplačali 30 odstotkov odobrenih sredstev. Iz pravnega mnenja, ki ga je pridobilo Društvo novinarjev Slovenije (DNS), je razvidno, da za enostransko vsiljevanje aneksa ni podlage.

Mediji 15.7.2020 17:46

Pred državnim zborom novinarski poziv k neodvisnosti medijev

Nekaj sto novinarjev in medijskih delavcev je danes pred stavbo državnega zbora, kjer poteka seja odbora za kulturo o predlaganih spremembah medijske zakonodaje, z nagovori, transparenti in vzkliki pozvalo k neodvisnosti in svobodi slovenskih medijev. Slišati je bilo nestrinjanje z vladnimi predlogi treh medijskih zakonov.

Mediji 14.7.2020 10:15

V ZNP podpirajo predlog o prerazporejanju dela rtv-prispevka

V Združenju novinarjev in publicistov (ZNP) podpirajo predlog o prerazporejanju dela rtv-prispevka drugim medijem. Glede sprememb pri imenovanju nadzornikov STA menijo, da je vseeno, ali jih imenuje vlada ali DZ. Bi bilo pa po njihovem mnenju smiselno določiti, da imajo lahko nadzorniki in direktor največ dva mandata.

Mediji 13.7.2020 19:21

Evropsko združenje tiskovnih agencij poziva k nesprejetju predlaganih sprememb zakona o STA

Evropsko združenje tiskovnih agencij je na predsednike republike, vlade in državnega zbora Boruta Pahorja, Janeza Janšo in Igorja Zorčiča naslovilo pismo, v katerem opozarja na negativne posledice predlaganih sprememb zakona o STA za ugled in posledično poslovanje Slovenske tiskovne agencije. Zato pristojne pozivajo, naj od take namere odstopijo.

Mediji 13.7.2020 18:12

Sindikati RTVS sindikalne centrale prosijo za podporo javni RTVS

Reprezentativni sindikati, ki zastopajo zaposlene v RTVS, so ob predlogu sprememb medijske zakonodaje na devet sindikalnih central v državi danes naslovili poziv za podporo javni RTVS. Kot opozarjajo, bi predlogi, ki so v kratki javni razpravi, krepko posegli v ustroj in financiranje RTVS, zato si prizadevajo za njihov umik oz. ustavitev obravnave.

Mediji 13.7.2020 13:50

Uredništvo STA z zaskrbljenostjo spremlja vladne predloge sprememb medijske zakonodaje

Člani uredništva STA z zaskrbljenostjo in začudenjem spremljajo vladne predloge sprememb več zakonov s področja medijev, ki po njihovi oceni kažejo na namero aktualne vlade po uveljavljanju političnih interesov na področju, kjer ti nimajo kaj iskati. Ocenjujejo tudi, da gre za velik korak nazaj v zagotavljanju avtonomije in neodvisnosti STA.

Mediji 8.7.2020 14:20

Uredništvo Radia Študent zaskrbljeno za obstoj radia

Vodstvo Radia Študent je ogorčeno nad predvidenim znižanjem osnovnega financiranja zavoda, ki ga predvideva Študentska organizacija Slovenije (ŠOU). Uredništvo meni, da bi bila s tem ogrožena delovanje in obstoj radia ter da ŠOU krši pravilnik o financiranju. ŠOU nasprotno ocenjuje, da najnižji znesek financiranja radia presega za 10.000 evrov.