#EUface

novica 25.11.2022 12:36

Lenarčič v okviru mladinskega dialoga mlade pozval k aktivnemu državljanstvu

V sklopu evropskega leta mladih je v četrtek v Hiši EU potekal mladinski dialog z evropskim komisarjem za krizno upravljanje Janezom Lenarčičem. Ta je mlade spodbudil k vključevanju v prostovoljske dejavnosti doma in v tujini ter jih pozval, naj bodo politično aktivni, se udeležujejo volitev in branijo evropske vrednote, so navedli v Mreži MaMa.

novica 14.11.2022 17:23

Dokumentarec Žival Cyrila Diona najboljši film po izboru mladih po Evropi

Francoski dokumentarni film Žival (Animal) režiserja Cyrila Diona je letošnji prejemnik Evropske nagrade mladega filmskega občinstva, ki jo podeljuje Evropska filmska akademija s sedežem v Berlinu (EFA). O dobitniku nagrade je glasovalo 3100 najstnikov iz več kot 40 držav. Film je nagrado prejel na zaključni spletni podelitvi v nedeljo.

novica 19.10.2022 21:03

Evropski parlament za razširitev mreže električnih polnilnih postaj za avtomobile

Evropski parlament je danes sprejel stališče o osnutku novih pravil, katerih namen je razširiti mrežo polnilnih postaj za avtomobile, tovornjake, vlake in letala na električni in vodikov pogon v EU. Električne polnilne postaje za avtomobile bi morale biti do leta 2026 na voljo na vsakih 60 kilometrov, menijo evropski poslanci.

novica #družba 4.10.2022 12:47

Evropski parlament potrdil uvedbo enotnega polnilnika v EU

Evropski parlament je danes sprejel direktivo, v skladu s katero bo do konca leta 2024 v EU zaživel enotni polnilnik za prenosne elektronske naprave. Mobilni telefoni, tablični računalniki in druge prenosne naprave bodo opremljene s polnilnikom tipa USB-C. To bo poenostavilo življenje Evropejcev, je poudarila evropska komisarka Margrethe Vestager.

novica 7.7.2022 14:53

Evropski parlament za vključitev splava med temeljne pravice EU

Evropski parlament je na plenarnem zasedanju v Strasbourgu danes sprejel resolucijo, v kateri je države članice Evropske unije pozval, naj pravico do umetne prekinitve nosečnosti uvrstijo med temeljne pravice povezave. Resolucijo so v odzivu na prepoved splava v ZDA evropski poslanci sprejeli s 324 glasovi za, 155 proti ter 38 vzdržanimi.

novica 5.7.2022 13:47

Evropski poslanci podprli akta o digitalnih storitvah in trgih

Evropski parlament je na današnjem glasovanju z veliko večino podprl akt o digitalnih storitvah in akt o digitalnih trgih, katerih namen je določiti standarde za varnejše spletno okolje in pravičnejši digitalni trg za podjetja. Spletni uporabniki bodo tako zaščiteni pred nezakonitimi vsebinami, tehnološki velikani pa bodo imeli omejeno tržno moč.

#EUface