Expo 2020

Zadnje novice

Mediji znanost 23.11.2020 23:02

Na dvome o cepljenju bo po mnenju znanstvenih novinark treba odgovoriti z dejstvi

Med epidemijo covida-19 je znanost prišla v ospredje medijskega poročanja. Med večjimi izzivi ostaja primerno poročanje o cepivu, so izpostavile znanstvene novinarke na pogovoru v okviru festivala Naprej/Forward, ki ga organizira Društvo novinarjev Slovenije. Poiskati bo treba primerne sogovornike in z dejstvi odgovoriti na dvome, menijo.

#družba 23.11.2020 17:23

Kakovost zraka v Evropi se izboljšuje, pozitiven učinek ukrepov proti covidu-19

Kakovost zraka v Evropi se je v minulih desetih letih bistveno izboljšala, še vedno pa onesnažen zrak povzroči okoli 400.000 prezgodnjih smrti, ugotavlja Evropska agencija za okolje v novem poročilu o kakovosti zraka. Zaznati je občuten pozitiven učinek ukrepov za zajezitev covida-19, kar kaže, kaj vse je mogoče storiti, poudarjajo v agenciji.

#družba 23.11.2020 12:53

Prašičerejci v drugem valu epidemije še globlje v težavah

Drugi val epidemije koronavirusa je v kmetijstvo, še posebej v prašičerejo, zarezal še globlje kot spomladanski, opozarja predsednik Slovenske zveze prašičerejcev Alojz Varga. Položaj prašičerejskih kmetij se je še poslabšal, v tem trenutku pa s cenami, ki jih dosegajo, ne pokrivajo več stroškov pridelave. Velike težave so tudi s prodajo prašičev.

Turizem 23.11.2020 12:33

Na Krvavcu računajo na odprtje smučarske sezone v začetku decembra

V Rekreacijsko turističnem centru (RTC) Krvavec so minuli konec tedna že začeli z zasneževanjem smučarskih prog, prihodnji konec tedna pa pričakujejo tudi naravni sneg. Kot je na današnji novinarski konferenci povedal direktor centra Janez Janša, računajo, da bodo lahko smučarsko sezono ob ustreznih epidemioloških ukrepih odprli v začetku decembra.

Slovenija 23.11.2020 10:45

ZPS proti nižji obdavčitvi avtomobilov

V Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) nasprotujejo znižanju obdavčitve avtomobilov, ki jo je predlagala vlada. Kot opozarjajo, bo z nižjim davkom potrošnike težje usmeriti v nakup okolju prijaznejših avtomobilov, hkrati pa bo v proračunu zazevala luknja. Poslance so zato pozvali, naj predloga novega zakona ne podprejo.

Mediji 23.11.2020 5:00

Medijski festival Naprej/Forward letos v virtualni različici

Društvo novinarjev Slovenije (DNS) danes začenja deveti medijski festival Naprej/Forward, ki je namenjen vsem ustvarjalcem kakovostnih medijskih vsebin. Letos bo štiridnevni festival zaradi epidemije covida-19 potekal v virtualni različici s poudarkom na pogovornih oddajah in intervjujih.

#družba 22.11.2020 15:56

Slovenija ima tudi košarkarsko e-reprezentanco

Po štirih kvalifikacijskih turnirjih in sobotnem finalu je znanih osem igralcev, ki so si s spretnostjo pri igranju računalniške igre NBA 2K21 na igralni konzoli Sony PlayStation priigrali mesto v prvi košarkarski e-reprezentanci Slovenije.

znanost 22.11.2020 10:30

Projekt Noč ima svojo moč tudi s serijo predavanj ZnaČAJ znanosti

V novembru, pod okriljem Evropske noči raziskovalcev in v sklopu projekta Noč ima svojo moč, poteka cikel poljudnih predavanj ZnaČAJ znanosti. Predavanja potekajo preko spletnega orodja Zoom in so brezplačna, število mest pa je omejeno. ZnaČAJi znanosti so predavanja o aktualnih temah na poljuden način, namenjena vsem radovednim.

znanost 22.11.2020 10:10

Vlada podpira preobrazbo evropskega raziskovalnega prostora

Vlada je na zadnji seji podprla vizijo Evropske komisije o prihodnjem razvoju eevropskega prostora za raziskave in inovacije. Komisija predlaga ambiciozen pristop k njegovi preobrazbi, vlada pa meni, da bo nadgradnja aktivneje prispevala k preoblikovanju in učinkovitosti trajnostnega modela razvoja ter k zelenemu in digitalnemu prehodu.