Zadnje novice

znanost 26.11.2022 11:21

Nasina kapsula Orion vstopila v Lunino orbito

Deset dni po izstrelitvi rakete v okviru novega Nasinega lunarnega programa Artemis je vesoljska kapsula Orion vstopila v Lunino orbito, je v petek sporočila ameriška vesoljska agencija. Orion naj bi danes podrl Nasin rekord v oddaljenosti astronavtom namenjenega vesoljskega plovila od Zemlje, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Podjetja 26.11.2022 10:00

Japonska podjetja si želijo sodelovanja s slovenskim gospodarstvom

Japonska podjetja so zelo zainteresirana za sodelovanje s slovenskim gospodarstvom, tudi na področju naložb. Veliko pa je odvisno od poslovnega okolja in razpoložljivosti kadrov, predvsem vrhunskih inženirjev, ocenjuje generalni direktor evropske divizije japonske organizacije za zunanjo trgovino (Jetro) Naritaka Nakaishi.

znanost 25.11.2022 16:31

NIB bo razvil sisteme za testiranje varnosti kemikalij brez poskusov na živalih

Raziskovalci Nacionalnega inštituta za biologijo, švicarskega podjetja aQuaTox-Solutions in inštituta Eawag so na natečaju britanskega Nacionalnega centra za zamenjavo, izboljšanje in zmanjšanje testiranja na živalih prejeli 700.000 funtov. Razvili bodo sisteme za testiranje varnosti kemikalij brez poskusov na živalih, so sporočili z inštituta.

Turizem 25.11.2022 10:32

Ta vikend že smučanje na Arehu, cene na slovenskih smučiščih letos nekaj višje

pripravili dopisniki STA

Upravljavce smučišč je v začetku tedna razveselil sneg. Za zdaj ga je zapadlo dovolj, da bodo v soboto zagnali tri vlečnice na Arehu. Na ostalih višje ležečih smučiščih se na to še pripravljajo. Predprodaja vozovnic ponekod še poteka, cene so večinoma malo višje kot lani, glede na stroške pa smučišča napovedujejo gospodarno rabo energije.

Turizem 25.11.2022 10:23

Po Podkorenu bo drevi divjalo 500 parkeljnov iz treh dežel

Turizem Kranjska Gora po dvoletnem premoru letos znova organizira tradicionalni Ognjeni spektakel. Drevi po 18. uri bodo po Podkorenu znova divjali in strašili parkeljni treh dežel. Tokrat bo nastopilo več kot 30 skupin oziroma kar 500 peklenščkov iz Avstrije, Italije in Slovenije.

znanost 25.11.2022 8:52

V Velenju drugi festival konS modul

V Velenju se danes pričenja drugi festival konS modul, ki odpira pogled na sodobno raziskovalno umetnost in izpostavlja pomembnost prepleta znanosti in družbe ter njunega medsebojnega vpliva. V mestnem središču bodo na odprtih javnih prostorih na ogled izbrani umetniški projekti s presečišča umetnosti, biotehnologije, znanosti in tehnologije.

Podjetja 24.11.2022 15:20

V okviru zelene transformacije BTC Cityja v prihodnjem letu ureditev parka

Družba BTC bo v sklopu aktivnosti za ozelenitev območja nakupovalnega središča BTC City južno od trgovine Ikea postavila nov centralni park. Ta se bo raztezal na površini približno 10.000 kvadratnih metrov, začetek njegove ureditve pa načrtujejo za prvo polovico 2023, je vodstvo družbe pojasnilo na predstavitvi projekta.