Expo 2020

Zadnje novice

Podjetja 3.7.2020 9:04

Telekom Slovenije še brez odločitve glede prodaje Planet TV

Potem ko so v javnosti zaokrožile informacije, da naj bi Telekom Slovenije Planet TV prodal madžarski televizijski hiši TV2, nadzorniki Telekoma odločitve o tem še niso sprejeli. Nadzorni svet Telekoma je imel prodajo na dnevnem redu četrtkove seje, a je odločitev o prodaji po poročanju medijev prestavil na eno od prihodnjih sej.

znanost 3.7.2020 7:53

Rebrače bodo verjetno ostale v slovenskem morju

Med planktonskimi organizmi v slovenskem morju strokovnjaki od leta 2016 dalje redno spremljajo tujerodno vrsto rebrač, ki so vzpostavile svojo populacijo in bodo, kot kaže, tukaj tudi ostale, meni vodja Morske biološke postaje Patricija Mozetič. Razni avtohtoni ožigalkarji pa se pojavljajo ciklično vsako leto in njihov pojav ni nič nenavadnega.

znanost 2.7.2020 13:26

Na Finskem odkrili vrsto komarja, ki bi lahko prenašala malarijo

Na Finskem so odkrili vrsto komarja anopheles daciae, ki je običajno prisotna v vzhodni Evropi in na Balkanu ter naj bi bila sposobna prenašati malarijo. Znanstveniki univerze v Helsinkih ob tem pomirjajo, da zaenkrat še ni vzroka za skrb, da bi se po državi začela širiti malarija, poroča finska radiotelevizija YLE.

Podjetja 2.7.2020 12:24

Razmere na avtomobilskem trgu se po epidemiji počasi stabilizirajo

V Sloveniji je bilo v prvi polovici leta prvič registriranih 31.741 osebnih in lahkih gospodarskih vozil, kar je 32,55 odstotka manj kot v enakem obdobju lani. Prodaja vozil je v preteklih mesecih zastala predvsem zaradi epidemije covida-19, so se pa razmere junija stabilizirale. Padec prodaje je bil v šestem mesecu 7,27-odstoten.

Slovenija 2.7.2020 10:14

Poslovanje jugovzhodne Slovenije lani tradicionalno boljše od poslovanja družb v državi

Gospodarske družbe jugovzhodne Slovenije so lani poslovale bolje od državnega povprečja in tudi bolj stabilno. Večino prihodkov so ustvarile z izvozom, bile so tudi manj zadolžene. Vrednosti kazalnikov so za družbe v regiji ugodnejše kot drugje v državi, ustvarile so 556 milijonov evrov neto celotnega dobička in tako zabeležile 15-odstotno rast.

znanost 2.7.2020 7:30

Znanstvenici potrdili novo vrsto vodnega plazilca iz časa dinozavrov

Erin Maxwell z naravoslovnega muzeja v Stuttgartu in Dirley Cortes iz muzeja Redpath na kanadski univerzi McGill sta s primerjavo fosilov iz Anglije in Nemčije določili novo vrsto vodnega dinozavra oziroma plazilca iz obdobja dinozavrov. Novo vrsto, fosil naj bi bil star vsaj 182 milijonov let, sta poimenovali Hauffiopteryx altera.

znanost 1.7.2020 16:10

Slovenija po dostopnosti novih onkoloških zdravil v evropski sredini

Udeleženci današnjega spletnega pogovora v organizaciji STAkluba o tem, kakšna je prihodnost zdravljenja bolnikov z rakom v Sloveniji, so osrednjo pozornost namenili dostopnosti novih onkoloških zdravil. Po besedah onkologinje Tanje Čufer je naša država glede tega v evropski sredini, možnost izboljšave pa je v dostopu do teh zdravil preko raziskav.

Podjetja 1.7.2020 15:51

Iskratel v roke avstrijskemu S&T

Kranjski Iskratel, ki je že nekaj časa iskal strateškega partnerja, je dobil avstrijskega lastnika. V torek je namreč globalno tehnološko podjetje S&T iz Linza podpisalo pogodbo o prevzemu 100-odstotnega deleža kranjske skupine. Posel, vreden 37,5 milijona evrov, naj bi končali jeseni po pridobitvi vseh potrebnih dovoljenj.

znanost 1.7.2020 13:16

Nov datum predvidene izstrelitve slovenskih satelitov 17. avgust

Izstrelitev rakete vega s prvima slovenskima satelitoma Nemo HD in Trisat so preložili na 17. avgust, ko naj bi bile vremenske razmere nad izstreliščem v Francoski Gvajani bolj ugodne, so danes sporočili iz podjetja Arianespace. Za to so se odločili, potem ko so v zadnjih dveh tednih večkrat preložili izstrelitev zaradi močnih višinskih vetrov.