Mediji 15.11.2023 12:38

Jure Tepina prejel mednarodno nagrado za preiskovalno novinarstvo

Ljubljana, 15. novembra - Novinar in urednik POP TV Jure Tepina je v torek v Albaniji prejel mednarodno nagrado za izjemne zasluge v preiskovalnem novinarstvu, ki ga podeljujeta Srednjeevropska pobuda (CEI) in Organizacija za medije v Jugozvhodni Evropi (SEEMO). Mednarodna komisija je nagradila njegovo večplastno pokrivanje vojne v Ukrajini, so sporočili iz Pro Plusa.

Ljubljana, Lutkovno gledališče.
Odgovorni urednik 24ur.com za Pro Plus Jure Tepina.
Foto: Bor Slana/STA
Arhiv STA

Novinar oddaje 24 ur in urednik spletnega portala 24ur.com Tepina, ki je pred leti že pokrival zgodbe vojnih žarišč Bližnjega vzhoda, Iraka, Afganistana, Severne Koreje in Ukrajine, se je že v prvem tednu ruske invazije v živo javljal z vojnih območij, hkrati pa bralcem in gledalcem 24 ur prinašal raziskovalne zgodbe. Komisija je nagradila njegovo požrtvovalnost, predanost, predvsem pa večplastno poročanje v življenjsko nevarnih okoliščinah o vojnih zločinih, pa tudi o kršitvah človekovih pravic leto dni po začetku vojne, so zapisali v sporočilu za javnost.

"Vedno bolj opažam, da je slovensko novinarstvo vrhunsko, ko prestopi domače ograde," je ob tem dejal Tepina. Imamo vrsto izjemno pogumnih novinark in novinarjev, ki se ne zadovoljijo z lokalnimi zgodbami in obvladajo mednarodno poročanje tudi s konfliktnih območij, lahko jih uvrstimo ob bok največjih svetovnih medijskih organizacij in dokazujejo, da imamo v Sloveniji dolgo tradicijo izjemnega poročanja s krajev in dogodkov, prelomnih za svet, je dodal.

Priznanja CEI in SEEMO podeljujeta vsako leto, letos so se osredotočili na preiskovalno novinarstvo v času velikih kriz, s poudarkom na raziskovalnih zgodbah, ki razkrivajo posledice vojne. Tepina je nagrado dobil v kategoriji profesionalnih novinarjev. Nagrada je po desetih let znova v rokah Slovenca, je pa Tepina šele tretji slovenski novinar, ki je bil prepoznan v tovrstnem mednarodnem okviru, so še sporočili iz Pro Plusa.

Leta 2012 sta to nagrado prejela Blaž Zgaga in Matej Šurc, in sicer za preiskavo trgovine z orožjem.

Posebno omembo žirije so na torkovem večernem dogodku namenili ukrajinskemu preiskovalnemu novinarju Tarasu Zozulinskemu ter ekipi ukrajinskih neodvisnih novinarjev Slidstvo.info za poročanja o vojni v Ukrajini.

Med mladimi novinarji je nagrado prejela novinarka Balkanske raziskovalne mreže BiH Azra Husarić Omerović, in sicer za razkrivanje skupine samooklicanih zdraviteljev, ki je zavajala rakave bolnike in jih usmerjala proč od konvencionalnega zdravljenja, zaradi česar je ena oseba umrla.