Turizem 14.11.2023 21:00

Nagrada za krepitev turistične prepoznavnosti Slovenije novinarki Marjani Grčman

Nova Gorica, 14. novembra - Na Dnevih slovenskega turizma, ki se te dni odvijajo v Novi Gorici, so podelili najvišja priznanja v slovenskem turizmu. Nagrado kristalni Triglav za osebnost, ki je v letošnjem letu prispevala največ k promociji turizma v Sloveniji, so podelili novinarki Marjani Grčman.

Ljubljana, GZS.
Predsednica Društva turističnih novinarjev Slovenije Marjana Grčman.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Kristalni Triglav za osebnost leta podeljujejo organizatorke Dnevov slovenskega turizma - ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport, Slovenska turistična organizacija, Turistično gostinska zbornica Slovenije, Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije in Turistična zveza Slovenije.

Letošnja nagrajenka Grčman je, kot so zapisali v utemeljitvi, ena redkih slovenskih novinarjev oz. novinark, ki so svojo kariero v celoti posvetili turizmu. "Postala je najbolj prepoznavni obraz osrednje turistične oddaje v Sloveniji, oddaje Na lepše, in tako pomembno prispeva k aktivni promociji turizma v Sloveniji," so dodali o nagrajenki, ki je bila letos izvoljena tudi za predsednico Društva turističnih novinarjev Slovenije.

Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport je za ambasadorja slovenskega turizma izbralo Noaha Charneyja. Ameriški pisatelj uspešnic, profesor umetnostne zgodovine in kolumnist, ki je doktoriral na temo arhitekture Jožeta Plečnika, se je z družino ustalil v Kamniku. "Pravi, da je v Slovenijo zaljubljen. Naši deželi je posvetil tudi knjigo Slovenologija, v kateri na humorni in bistroumni način prikaže pogled na naše navade, običaje, gastronomijo, ikone ...," so zapisali.

Priznanje za izjemen prispevek k razvoju slovenskega turizma je Turistično gostinska zbornica Slovenije podelila Gregorju Jamniku, ki je, kot so zapisali, zagotovo eden od najbolj strokovnih, predanih, zavzetih, profesionalnih in priznanih hotelirjev v Sloveniji.

Sekcija za gostinstvo in turizem pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije je priznanje za življenjsko delo v gostinstvu podelila Meti Repovž iz Gostilne Repovž Šentjanž. Kot so izpostavili, sta njena strast do lokalnih sestavin in inovativen pristop k tradicionalnim receptom pripomogla k promociji slovenske kulinarike, tako doma, kot v tujini.

Priznanje za izjemen prispevek pri razvoju turistične društvene organizacije je medtem Turistična zveza Slovenije podelila Janji Viher, ki je v turizmu aktivna že 35 let. "Svojo turistično pot je tlakovala v turističnem podmladku osnovne šole in jo nadaljevala kot srednješolska predsednica krožka in mentorica podmladka. Dobro desetletje je že predsednica turističnega društva in aktivna članica Štajerske turistične zveze, ki ji trenutno tudi predseduje," so utemeljili odločitev.

Društvo turističnih novinarjev Slovenije je za prejemnika svoje nagrade kristalni Triglav izbralo podjetje Vabo, ki upravlja s celoletnim gorskim centrom Kope, hkrati pa z blagovno znamko Robeta postaja tudi vse bolj mednarodno uveljavljen slovenski proizvajalec visoko kakovostnih avtodomov.

Slovenska turistična organizacija (STO) pa je priznanje Sejalec podelila doživetju Untouched by light - degustacijo penine, nedotaknjene od svetlobe. Doživetje je po mnenju STO dokaz, da v podjetju Radgonske gorice, ki velja za najstarejše in tudi največkrat nagrajeno peničarsko hišo v Sloveniji, ne sedijo na lovorikah, ampak lovijo svetovne smernice ter preko lastnih inovacij skrbijo za posebna doživetja.

Dnevi slovenskega turizma se bodo v sredo v Novi Gorici sklenili z dogodkom IT-tour in strokovnimi delavnicami.