#družba 19.10.2023 13:30

V Mariboru Festival digitalnih spretnosti

Maribor, 19. oktobra - V Mariboru se je danes začel dvodnevni Festival digitalnih spretnosti. Njegov osnovni namen je promocija digitalnih spretnosti in njihovih prispevkov pri izboljšanju kakovosti življenja ter praktična predstavitev številnih koristi njihove uporabe, sporočajo z ministrstva za digitalno preobrazbo.

Kitajska, Guizhou.
Industrija masovnih podatkov, masovni podatki, big data, razvoj, komunikacije, računalništvo, digitalizacija, digitalno, računalništvo v oblaku, virtualno.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Festival poteka v kongresnem centru Hotela Habakuk in je del Evropskega leta spretnosti, v katerem si med drugim prizadevajo za spodbujanje prekvalifikacij in izpopolnjevanj, da bi ljudem pomagali pridobiti ustrezna znanja in spretnosti za kakovostna delovna mesta.

"Naš dogodek #digiSI proslavlja digitalne spretnosti tako za trg dela kot tudi širše, za različne življenjske okoliščine," pravijo na ministrstvu za digitalno preobrazbo.

"Zeleni in digitalni prehod, o katerih govorimo, nista le frazi. Sta ključna mejnika, ki ju Evropska unija usmerja v prihodnost," je v nagovoru dejala ministrica Emilija Stojmenova Duh.

"Ta prehod prinaša nove priložnosti tako ljudem kot gospodarstvu EU. In kaj je tisto, kar omogoča, da te priložnosti postanejo resničnost? Spretnosti. S pravimi veščinami lahko ljudje uspešno premagujemo izzive na trgu dela, se učinkovito vključujemo v družbo in demokracijo ter prispevamo k trajnostni rasti naših podjetij," je dodala.

Prvi dan festivala so po navedbah ministrstva prevladovali mlajši obiskovalci. Ti so imeli na voljo veliko interaktivnih delavnic in zabavnih izzivov za preizkušanje digitalnih spretnosti, od robotike in spletnega bontona do umetne inteligence.

Program je sicer raznolik in zajema vsebine, ki so zanimive tako za mlade kot nekoliko starejše. Poleg delavnic in predstavitev na stojnicah, na katerih sodelujejo različni zavodi, podjetja in strokovnjaki s področja digitalizacije, potekajo tudi strokovne razprave.

Na današnji okrogli mizi so govorili o opremi otrok v digitalnem svetu, pri čemer so sodelujoči po navedbah ministrstva razpravljali med drugim o skrbi za digitalno vključenost, spodbujanju žensk in mladih na karierni poti, potrebah na trgu dela, vlogi digitalnih javnih storitev in elektronskega poslovanja ter omejevanju nasilja na spletu.

Na okrogli mizi v petek pa bodo skušali jasno predstaviti, da so digitalne kompetence dandanes potrebne povsod. Posebej bodo osvetliti pomen in vlogo digitalnih kompetenc na trgu dela, med učitelji, v podjetjih in zdravstvu.

Festival želijo po besedah ministrice Stojmenove Duh izkoristiti za javno razpravo o tem, "kam si želimo iti na tem področju". "Vemo, da so na področju digitalne preobrazbe digitalna znanja in spretnosti naš najšibkejši člen. Tudi zato je ena od ključnih prioritet našega ministrstva financiranje projektov, ki bodo pomagali pri tem, da to digitalno pismenost dvignemo na višjo raven," je dejala v izjavi za medije.

Veseli jo, da ljudje dejansko kažejo zanimanje, kar po njenih besedah kaže tudi današnji množičen obisk festivala. "Pri vseh projektih, ki jih izvajamo, še nismo imeli situacije, da ne bi imeli dovolj udeležencev. Vidimo, da potreba dejansko obstaja. Pri usposabljanjih se ukvarjamo z vsem, od spletnega bontona do informacijske varnosti, kodiranja, reševanja problemov s pomočjo tehnologij, podatkovne pismenosti, in izvajamo jih tako za mlajše kot starejše," je še povedala ministrica.