Podjetja 17.9.2023 8:24

Raziskava: Modernizacija velik izziv za manjša družinska podjetja

Ljubljana, 17. septembra - Razvoj poslovanja majhnih in srednje velikih evropskih podjetij ovirata predvsem družinska dinamika in pomanjkanje digitalnih spretnosti, ugotavlja raziskava podjetja Mastercard v Evropi. Manjša podjetja predstavljajo skupno 99 odstotkov vseh evropskih podjetij, vendar jih le dobra tretjina meni, da so pripravljena na digitalno gospodarstvo.

Ljubljana.
Računalnik, inovativnost, digitalizacija.
Foto: Aljoša Rehar/STA
Arhiv STA

Medtem ko se gospodarstvo digitalizira, so majhna evropska družinska podjetja izpostavljena tveganju, da začnejo zaostajati za konkurenco, ugotavlja nova raziskava Mastercarda.

Po podatkih Evropskega parlamenta je večina majhnih in srednjih podjetij vodenih družinsko, kar še zlasti velja za mikro podjetja z manj kot 10 zaposlenimi. Ta podjetja se tako pri napredku soočajo s prepričevanjem družinskih članov v modernizacijo in iskanjem pravih digitalnih rešitev. Kljub številčnosti manjših podjetij pa jih le 37 odstotkov meni, da so pripravljena na delovanje v digitalnem gospodarstvu, ugotavlja raziskava.

So se pa glede na raziskavo družinska podjetja hitro prilagodila prevladi digitalnega poslovanja, ki ga je spodbudila epidemija covida-19. Pri več kot polovici (54 odstotkov) se je povečala uporaba digitalnih plačil, skoraj tretjina sodelujočih pa je izkazala pripravljenost na poslovanje v digitalnem gospodarstvu. Vseeno izsledki raziskave kažejo, da so družinska podjetja še vedno negotova glede tega, kateri digitalni viri in tehnologija so zanje najprimernejši.

Pomemben dejavnik, zaradi katerih podjetja oklevajo pri prehodu na digitalne rešitve, predstavljajo pomisleki glede kibernetske varnosti (46 odstotkov) in zasebnosti (32 odstotkov). Več kot tretjina sodelujočih (36 odstotkov) v raziskavi pa je kot oviro navedla tudi zanašanje na internetno povezavo.

Sodelujoči so delo s sorodniki na splošno ocenili kot pozitivno, čeprav v družinsko vodenih podjetjih ustvarja določene izzive pri poslovanju, ki lahko otežijo modernizacijo. Med težavami sta tudi upiranje spremembam in osebni odnosi s sorodniki.

V raziskavi je sodelovalo 10.501 oseb iz majhnih in srednjih evropskih podjetij iz 15 držav, so še sporočili iz podjetja.