Slovenija #družba 2.3.2023 11:43

Med demenci prijaznimi točkami zdaj tudi prva banka

Ljubljana, 2. marca - Več kot 400 demenci prijaznim točkam po državi se je pridružilo tudi 19 točk v UniCredit banki Slovenija. Banka je tako podprla aktivnosti društva Spominčica - Alzheimer Slovenija in prejela uradni certifikat Demenci prijazno podjetje ter postala prva demenci prijazna banka v Sloveniji, so sporočili iz banke.

Radlje ob Dravi.
Demenci prijazna točka.
Foto: Vesna Pušnik Brezovnik/STA
Arhiv STA

Več kot 100 zaposlenih se je udeležilo izobraževanj, v sklopu katerih so se naučili, kako prepoznati znake demence, kako učinkovito komunicirati z ljudmi, ki jih je bolezen prizadela, in jim pomagati najti pot nazaj domov ali do družinskega člana, če se izgubijo, so zapisali v sporočilu za javnost.

Program Demenci prijazna točka je vzpostavila organizacija Spominčica - Alzheimer Slovenija z namenom omogočiti lokalnim skupnostim ustrezno podporo in pomoč družinam oseb z demenco. Program prispeva k njihovi večji vključenosti v družbo ter zagotavlja večjo varnost, mobilnost in dostopnost do različnih storitev ob ohranjanju njihove neodvisnosti in dostojanstva.

V mreži, ki je nastala leta 2017, je že več kot 400 demenci prijaznih točk, razpršenih po vsej državi. V Sloveniji je po ocenah več kot 43.000 bolnikov z demenco, za katere skrbi več kot 100.000 svojcev ter zdravstvenih in socialnih delavcev.