Turizem 4.2.2023 8:10

Na Škofjeloškem lani rekorden turistični obisk

Škofja Loka, 4. februarja - Medtem ko nekateri turistični kraji po državi v lanskem letu še niso dosegli rekordov iz predkoronskih časov, pa so na Škofjeloškem lani zabeležili turistični obisk, ki je bil še precej večji od prejšnjega rekorda iz leta 2019. Število nočitev je bilo za 29 odstotkov višje kot v zadnjem predkoronskem letu.

Škofja Loka.
Škofja Loka, staro mestno jedro.
Foto: Tinkara Zupan/STA
Arhiv STA

Kot so sporočili iz Turizma Škofja Loka, ki deluje v okviru Razvojne agencije Sora, so turistični delavci na Škofjeloškem več kot zadovoljni. Statistični podatki so pokazali, da so obiskovalci v občinah Gorenja vas - Poljane, Škofja Loka, Železniki in Žiri v lanskem letu ob nekaj več kot 33.800 prihodih ustvarili okoli 80.700 nočitev.

Obisk destinacije je bil tako precej številčnejši kot pred epidemijo. Leta 2019 so namreč na Škofjeloškem zabeležili okoli 23.600 prihodov in 62.700 nočitev. To pomeni, da se je v primerjavi z zadnjim predkoronskim letom lani število prihodov povečalo za več kot 43 odstotkov, število nočitev pa za nekaj manj kot 29 odstotkov.

Število nočitev je bilo najvišje v poletnih mesecih, in sicer v juniju, juliju, avgustu in septembru, kot so domači in tuji gostje ustvarili več kot 51.000 nočitev oziroma kar 64 odstotkov vseh nočitev.

V Turizmu Škofja Loka so veseli, da so se lani na Škofjeloško vrnili gostje iz držav, ki so prevladovali že pred epidemijo. To so Nemci, Francozi, Španci, Italijani, Belgijci, Nizozemci in Britanci.

O lanskem odličnem turističnem obisku škofjeloškega območja pričajo tudi podatki o obisku turistično-informacijskega centra, ki ponazarjajo tudi velik upad v času pandemije covida-19. Leta 2019 je info center obiskalo 9.600 ljudi, leta 2020 le 2.900, leta 2021 pa 3.300. Lani se je število obiskovalcev povzpelo že na skoraj 10.800.

"Številke iz leta 2022 so zelo optimistične in spodbudne ter kažejo na to, da turizem na Škofjeloškem po pandemiji uspešno okreva," je izpostavila vodja Turizma Škofja Loka Andreja Križnar.

Navdušuje jo tudi dejstvo, da se v letošnjem letu na Škofjeloškem obetajo številne nove namestitvene kapacitete in da se strateški razvoj produktov, nadgradnja turistične ponudbe ter usmerjena promocija pozitivno odražajo v prostoru.