Turizem 21.1.2023 8:41

Žičnice Vogel vstopile v večji investicijski cikel

Vogel, 21. januarja - Žičnice Vogel že vrsto let dober obisk beležijo tudi v poletni sezoni, letos pa bodo poletno turistično ponudbo še okrepili. Postavili bodo novo panoramsko krožno kabinsko žičnico, pripravljajo pa tudi kolesarski park, arheološko pot in kulinarično doživetje pod zvezdami. V kratkem nato načrtujejo menjavo še dveh žičniških naprav.

Bohinj, Vogel.
Razgled z žičnice Vogel.
Foto: Tinkara Zupan/STA
Arhiv STA

Žičnice Vogel so bile uspešne na lanskem razpisu ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo za nadaljnji razvoj in prestrukturiranje večjih slovenskih smučišč v celoletna gorska središča. Za približno 8,5 milijona evrov vreden projekt vzpostavitve panoramske krožno kabinske žičnice Zadnji Vogel in sklop novih poletnih aktivnosti bodo na Voglu prejeli okoli 6,4 milijona evrov nepovratnih sredstev.

Z novo krožno kabinsko žičnico bodo zamenjali štiri desetletja staro dvosedežnico Zadnji Vogel. Nova žičnica bo tišja in tako okolju prijaznejša, bo tudi hitrejša in udobnejša za uporabnike. "Obratovala bo tudi poleti, saj bo nudila lepe panoramske razglede, z njo pa bo mogoče prepeljati tudi kolo," je povedala Aleksandra Fiorelli iz Žičnic Vogel.

Za pridobitev sofinanciranja nove žičniške naprave so morali prijaviti tudi več novih zunanjih aktivnosti, s katerimi bodo nadgradili poletno sezono in jo podaljšali. Tako bodo uredili kolesarski park in disk golf park ter nadgradili otroški park z novimi igrali. Tako bo ponudba primerna tudi za dejavnost teambuildinga.

Uredili bodo visokogorsko pohodniško arheološko pot z digitaliziranimi tablami in vizualizacijo življenja nekoč. Tako bodo obiskovalci poleg naravnih danosti spoznali tudi kulturne in zgodovinske značilnosti tega prostora. "Radi bi, da bi se obiskovalci dlje časa zadržali na Voglu, se sprehodili in videli, kako lepo je pri nas," je poudarila Fiorelli.

V restavracijah bodo lahko poskusili domače jedi blagovne znamke Bohinjsko, od hišnega ričeta do pohodniškega štrudla in malice za gospodarja. Ponudbo bo dopolnilo še petzvedično kulinarično doživetje pod zvezdami z zvezdogledom in domačo kulinariko.

Priprave na uvedbo omenjenih novih aktivnosti že potekajo, dobili pa so tudi gradbeno dovoljenje za nadomestno gradnjo krožno kabinske žičnice. "Tako sedaj samo še čakamo konec zimske sezone, potem pa začnemo z odstranjevanjem stare dvosedežnice in postavitvijo nove naprave," je povedala sogovornica in pojasnila, da morajo za pridobitev nepovratnih sredstev celoten projekt končati do sredine novembra.

Imajo pa v Žičnicah Vogel v prihodnje v načrtu še več investicij. Nadomestno gradnjo vlečnice Kratki plaz so nameravali izvesti že letos, a se je nekoliko zavleklo s pridobivanje koncesije s strani Občine Bohinj, ki pa jo sedaj imajo. Vendar se bodo letos sedaj raje osredotočili na Zadnji Vogel, Kratki plaz pa bi lahko prišel na vrsto prihodnje leto.

Od države so konec lanskega leta dobili tudi koncesijo za zamenjavo najstarejše enosedežnice Šija, za katero še čakajo gradbeno dovoljenje. "Če bo na voljo še kakšen razpis za nepovratna sredstva, se bomo prijavili, sicer pa bo uresničitev investicije odvisna od uspešnosti sezon," je povedala Fiorelli. Dodala je, da so se medtem že prijavili na razpis za nadgradnjo turističnih namestitev za projekt nadomestitve obstoječega Hostla Murka s štirizvezdičnim penzionom.

V prihodnje jih morda čaka tudi investicija v umetno zasneževanje, ki ga na Voglu ni. Načrti za akumulacijsko jezero so sicer narejeni, vendar so zaradi lege v Triglavskem narodnem parku podvrženi vrsti omejitev. Še večji problem pa je pomanjkanje vode. Tako kaže, da bo na Voglu ostala smuka na naravnem snegu, je ocenila Fiorelli.

To da nimajo umetnega zasneževanja je sicer ob dvigu cen električne energije v tem trenutku po eni strani tudi prednost. Stroški elektrike so tako v Žičnicah Vogel relativno nizki, in predstavljajo le okoli šest odstotkov v strukturi vseh stroškov. "Vendar pa vzporedno s ceno elektrike rastejo tudi ostali stroški, od stroškov materialov do vzdrževanja, kar pa se nam že pozna," je izpostavila Fiorelli.

Po lanski odlični tako zimski kot poletni sezoni, ki sta si na Voglu finančno in po številu potnikov praktično enakovredni, se dobrega rezultata v Žičnicah Vogel nadejajo tudi letos. Po dobrem začetku letošnje zimske sezone in nekoliko slabšem nadaljevanju, ko jim je na Voglu zmanjkovalo snega, so v zadnjem tednu dočakali obilo snega, tako je snežna odeja debela skoraj meter in pol.