Podjetja 18.1.2023 11:27

Na območju propadajoče tovarne Javor Pivka zaživela proizvodnja avtodomov

Pivka, 18. januarja - V pivško poslovno cono Javor je proizvodnjo nedavno preselilo vrhniško podjetje Tourne Mobil, ki izdeluje avtodome. Na novi lokaciji so tudi že izdelali prvi avtodom. V Občini Pivka so zadovoljni, da se na degradiranem območju nekdanje tovarne Javor po letih propadanja prebujajo gospodarske dejavnosti.

Pivka, poslovna cona Javor.
Proizvodnja avtodomov v pivški poslovni coni Javor.
Foto: Občina Pivka

Pivka, poslovna cona Javor.
Proizvodnja avtodomov v pivški poslovni coni Javor.
Foto: Občina Pivka

"Občina je ponosna, da je podjetje Tourne Mobil v relativno kratkem času uspelo vsaj delno oživiti propadajoči kompleks sredi Pivke in že preseliti proizvodnjo v obnovljene prostore," so za STA pojasnili na občini.

Kot so dodali, je bil prvi avtodom Tourne Mobila, ki je bil izdelan na območju občine, prodan v tujino. Kupca je našel v nemškem Hannovru. Uveljavljeno podjetje za izdelavo avtodomov je proizvodnjo preselilo v Pivko, saj je na lokaciji propadajoče tovarne Javor videlo potencial, so pojasnili na občini.

Kot je predstavnik družbe Dani Mattias povedal za Primorske novice, so osem hektarjev velik kompleks kupili marca 2021 in že takrat napovedali selitev dela proizvodnje v Pivko. Trenutno je v obratu v Pivki zaposlenih 42 delavcev, ki so jih tja premestili z Vrhnike. V kratkem bodo dodatno zaposlili še približno pet delavcev, proizvodnje pa za zdaj ne nameravajo širiti, je dodal Mattias.

Na občini Pivka poudarjajo prednosti oživljanja dejavnosti na območju poslovne cone Javor. Urejen in z vizijo upravljan prostor ob prometni cesti, ki povezuje evropske prometne tokove s Kvarnerjem in Dalmacijo, namreč po njihovem prepričanju omogoča velike razvojne možnosti tako za podjetje kot za celotno občino in njene prebivalce.

Na območju kompleksa bo po načrtih Občine Pivka v prihodnosti zaživelo še več različnih dejavnosti. Kot so na občini danes pojasnili za STA, je med drugim v načrtu izgradnja povezovalne ceste in kolesarske povezave med Kolodvorsko ulico in Snežniško cesto, za kar je občina že pridobila zemljišča.

Za območje proti središču Pivke, ki z objekti ni pozidano, pa se z lastnikom dogovarjajo, da se ga nameni za centralne dejavnosti, kot so poslovni prostori, trgovina, parkirišča, garaže in podobno, so dodali.