Slovenija 6.12.2022 10:31

Slovenija na devetem mestu lestvice trajnostne konkurenčnosti

Seul, 6. decembra - Slovenija se je uvrstila na deveto mesto letošnje lestvice globalne trajnostne konkurenčnosti, ki jo sestavlja švicarsko-korejski think-tank Solability. Globalna povprečna ocena trajnostne konkurenčnosti, ki znaša 44 točk od 100 možnih, kaže, da smo še vedno daleč od resnično trajnostnega sveta, so sporočili iz Solability.

Selo pri Vodicah . Globus sveta. Foto: Tina Kosec/STA Arhiv STA

Selo pri Vodicah .
Globus sveta.
Foto: Tina Kosec/STA
Arhiv STA

Slovenija je deveto mesto na lestvici zasedla s 56,3 točke. Na četrto mesto se je uvrstila pri družbenem kapitalu, na deveto mesto na področju upravljanja in na 20. mesto na področju intelektualnega kapitala. Nižje je na področju intenzitete rabe virov (87. mesto) ter naravnega kapitala (72. mesto).

Najbolje se je Slovenija odrezala na področju gospodarske trajnosti, kjer je zasedla prvo mesto.

Lani je Slovenija zasedla 18. mesto, leto pred tem pa 16.

Vseh držav na lestvici je 180. Na vrhu lestvice so države severne Evrope. Že sedmo leto zapored je na prvem mestu Švedska, ki je letos osvojila 60,7 točke. Sledile so ji Finska, Švica, Danska in Norveška.

Med prvimi 20 državami sta le dve neevropski, in sicer Japonska (10. mesto) ter Južna Koreja (12. mesto). Najnižje uvrščena država, Eritreja, je prejela oceno 31,3 točke. Na dnu lestvice so še Južni Sudan, Irak, Sudan in Sirija.

Največje svetovno gospodarstvo ZDA so zasedle 30. mesto, pri čemer so še posebej slabo ocenjene na področju učinkovite rabe virov in socialnega kapitala. Tik za ZDA je Kitajska, ki je zelo močna na področju intelektualnega kapitala, vendar nizka na področju naravnega kapitala in intenzitete rabe virov.

Nemčija se je uvrstila na 16., Velika Britanija na sedmo mesto. Brazilija zaseda 46. in Indija 120. mesto.

"Globalna povprečna ocena trajnostne konkurenčnosti znaša 44 točk od 100 možnih, kar kaže, da smo še vedno daleč od resnično trajnostnega sveta," v sporočilu za javnost zapisali pri Solability. Vendar ocenjujejo, da s pametnimi trajnostnimi politikami in spodbudami ta cilj ni nedosegljiv.