Podjetja #družba 24.11.2022 14:43

Na konferenci GoDigital o prednostih digitalizacije za gospodarstvo

Brdo pri Kranju, 24. novembra - Digitalizacija bo podjetjem pomagala pri zelenem prehodu in uvajanju tehnoloških rešitev, ki bodo omogočile lažje načrtovanje in porabo virov, je na konferenci GoDigital dejal direktor Združenja za informatiko in telekomunikacije pri GZS Nenad Šutanovac. Prvič so podelili nagrado za najboljši digitalni projekt, prejelo jo je podjetje Adria Dom.

Ljubljana. Logotip projekta GoDigital. Foto: GoDigital

Ljubljana.
Logotip projekta GoDigital.
Foto: GoDigital

Konferenca GoDigital velja za peto največjo neodvisno poslovno konferenco na področju digitalizacije v državi. Organizira jo Združenje za informatiko in telekomunikacije pri Gospodarski zbornici Slovenije (GZS), skupaj z IKT Horizontalno mrežo in Digitalnim inovacijskim stičiščem (DIH). Današnje konference, ki je potekala na Brdu pri Kranju, se je udeležilo več kot 300 predstavnikov gospodarstva, ministrstev, raziskovalnih institucij in študentov, so po konferenci sporočili iz GZS.

"Tehnologije, kot so internet stvari, računalništvo v oblaku in podobno, bodo pomagale gospodarstvu pri zelenem prehodu in pri uvajanju tehnoloških rešitev, ki bodo bolj prijazne do okolja, energetsko varčne in poslovno bolj učinkovite, kar dokazujejo primeri dobre prakse na današnji konferenci," je na konferenci izpostavil Šutanovac.

Na GZS so maja letos ustanovili gospodarski strateški svet za digitalizacijo, katerega namen je oblikovati stališča in rešitve, ki bodo kažipot odločevalcem. "Zeleni prehod in digitalizacijo, torej dvojni prehod, smo tudi na GZS opredelili kot največjo prioriteto, ker je to odgovor na negotove okoliščine, kakršnim smo priča danes, in način za dvig dodane vrednosti," je zbranim dejala izvršna direktorica GZS za industrijsko politiko Vesna Nahtigal.

Pomena zelenega prehoda in digitalizacije, ki bo gonilo razvoja v naslednjem desetletju, se zaveda tudi EU, ki tem področjem namenja izdatna sredstva, je dejal državni sekretar v vladni službi za razvoj in evropsko kohezijsko politiko Marko Koprivc. Kot je predstavil udeležencem konference, bo Sloveniji samo iz sklada za kohezijske politike na voljo tri milijarde evrov sredstev in več kot polovica jih bo namenjena za raziskave in razvoj, digitalizacijo, razvoj malih in srednjih podjetij, obnovljive vire energije, prilagajanje na podnebne spremembe in podobno.

"Energetska kriza nam postavlja nove izzive in obnovljivi viri pomenijo za celotno Evropo pot do energetske samozadostnosti. Krožno gospodarstvo in snovna učinkovitost sta gonilo dodane vrednosti," pa je dejal generalni direktor Direktorata za internacionalizacijo, podjetništvo in tehnologijo pri gospodarskem ministrstvu Jernej Salecl.

V okviru konference je potekala tudi okrogla miza o zelenem in digitalnem prehodu kot delu trajnostnega poslovanja. Sodelujoči so se strinjali, da se slovenska in evropska industrija danes ne ukvarja več s tem, kako poceni izdelati materiale, ampak uvaja tehnološke rešitve, ki so energetsko bolj učinkovite in prijazne do okolja. Z digitalizacijo nastajajo nove vrste delovnih mest, ki danes še ne obstajajo in za katera bodo potrebne spretnosti, ki jih še nimamo, so izpostavili.

Organizatorji konference so letos prvič izvedli razpis za nagrado za najboljši digitalni projekt v Sloveniji. Na razpis se je prijavilo 17 podjetij, na koncu pa so izbrali tri finaliste: LED Luks, SRC Infonet in Adria Dom. Komisijo je na koncu s projektom Sprotno usmerjanje delavcev na montažni liniji s kombinacijo digitalnega dvojčka in umetne inteligenc prepričalo podjetje Adria Dom.

Komisija je podelila tudi posebne nagrade. Sistemski operater prenosnega električnega omrežja Eles je prejel nagrado za inovativnost na področju celovite prenove poslovnih procesov, družba Mega M za inovativnost na področju trajnostne mobilnosti, Optifarm pa za inovacije na področju povezljivosti podatkov, so še navedli v sporočilu za javnost.