22.11.2022 12:05

Zala Lenarčič z IJS pridobila ERC projekt s področja fizike trdne snovi

Ljubljana, 22. novembra - Sodelavka Odseka za teoretično fiziko Instituta Jožef Stefan (IJS), Zala Lenarčič, je pridobila projekt na razpisu Evropskega raziskovalnega sveta (ERC) za raziskovalce, ki začenjajo svojo samostojno raziskovalno kariero. Kot so sporočili z instituta, je to njihov šesti raziskovalni ERC projekt, a prvi, ki ga je pridobila raziskovalka.

Ljubljana. Prejemnica ERC Starting grant za projekt 'Šibko vzbujane kvantne simetrije' ali DrumS Zala Lenarčič. Foto: Urban Jezernik/IJS

Ljubljana.
Prejemnica ERC Starting grant za projekt 'Šibko vzbujane kvantne simetrije' ali DrumS Zala Lenarčič.
Foto: Urban Jezernik/IJS

Zala Lenarčič, vodja skupine za Kvantne sisteme izven ravnovesja in sodelavka Odseka za teoretično fiziko IJS, je evropsko komisijo prepričala s svojim inovativnim znanstvenim predlogom in za svoj petletni projekt 'Šibko vzbujane kvantne simetrije', krajše DrumS, pridobila skoraj 1,5 milijona evrov.

Projekt je prijavila kot prvo izbiro na ERC panel za fiziko trdne snovi in kot drugo izbiro na panel za osnovne gradnike snovi. Na prvo izbranem panelu so prejeli 101 projektni predlog in za financiranje izbrali le 15 predlogov, kar pokaže, za kako odmeven uspeh gre, so zapisali na IJS.

Namen projekta DrumS je raziskati realističen potencial neravnovesnih kvantnih sistemov s simetrijami. Kot so pojasnili na IJS, so nenavadne simetrije v fiziki teoretično zanimive, skoraj nemogoče pa jih je najti v naravi ali uresničiti v eksperimentu. "Cilj projekta DrumS je pokazati, da vzbujanje realne sisteme s približnimi simetrijami lahko spravi v eksotična stanja, ki so fundamentalno presenetljiva, hkrati pa bi lahko imela tudi uporabno vrednost za kvantne tehnologije."

Simetrije v fiziki implicirajo ohranjene količine, približne simetrije pa torej implicirajo približno ohranjene količine. Primer vsakdanjega vzbujanega sistema s približno ohranjeno količino je topla greda: steklena konstrukcija izolira notranjost in približno ohranja energijo, izgube pa kompenzira vzbujanje s sončnimi žarki. Tako je tudi na mrzel zimski dan s šibkim sončnim obsevanjem v topli gredi lahko precej vroče, so pojasnili na institutu. Projekt DrumS želi pokazati, da ima podobno neproporcionalno velik efekt lahko tudi šibko vzbujanje na kvantnem nivoju, če le kompenzira zgolj majhne izgube približno ohranjenih količin in simetrij.

Projekt DrumS bo snoval teoretične napovedi in predloge protokolov za stabilizacijo eksotičnih kvantnih pojavov v realističnih pogojih, to je, z laserskim vzbujanjem materialov in v kvantnih simulatorjih. Predlagan temeljni koncept kompenzacije nepopolnosti simetrij z vzbujanjem bi lahko po navedbah IJS revolucioniral področja črpanja energije, visokotemperaturnih izolatorjev, eksotične superprevodnosti in stabilnosti kvantih simulatorjev. Če bodo teoriji sledile tudi eksperimentalne potrditve, bo projekt DrumS utrl pot novi funkcionalnosti kvantnih tehnologij, so še zapisali.