#družba 20.11.2022 7:42

Raziskava: Letos je v Sloveniji prek spleta nakupovalo tri četrtine državljanov

Ljubljana, 20. novembra - V Sloveniji je spletno nakupovanje še vedno v porastu, krepi pa se tudi uporaba plačilnih kartic v primerjavi z gotovino, ugotavlja najnovejša raziskava Masterindex, ki so jo za družbo Mastercard Slovenija izvedli v agenciji Mediana. V letošnjem letu je prek spleta nakupovalo več kot tri četrtine državljanov, so sporočili iz Mastercard Slovenija.

Egipt, Kairo. Spletno nakupovanje, spletne trgovine. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Egipt, Kairo.
Spletno nakupovanje, spletne trgovine.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Raziskava je potrdila, da je spletno nakupovanje vse bolj priljubljena praksa nakupovanja, na katerega prisega 78 odstotkov Slovencev, med njimi jih na tak način pogosto kupuje skoraj petina. Spletni nakup je oktobra opravilo kar 70 odstotkov Slovencev, so navedli v Mastercard Slovenija.

V skladu z naraščanjem priljubljenosti se povečuje tudi zaupanje Slovencev v varnost tovrstnega nakupovanja. "Skeptikov je malo, polovica se jih boji zlorabe kartice, tretjina pa ne zaupa spletnim trgovinam in plačevanju po spletu," so zapisali v sporočilu za javnost.

Tako kot v preteklem letu je bilo tudi letos še vedno največ nakupov opravljenih v slovenskih spletnih trgovinah. V teh pogosteje nakupuje 43 odstotkov prebivalcev, medtem ko jih je petina bolj naklonjena tujim spletnim trgovinam. Pri nakupu v slovenskih spletnih trgovinah je bila največkrat kot metoda plačila uporabljena plačilna kartica.

Največ Slovencev preko spleta še vedno kupuje oblačila, obutev in modne dodatke (58 odstotkov), elektronske izdelke (38 odstotkov) in kozmetične izdelke (26 odstotkov).

Če je še pred dvema letoma plačilno kartico imelo 77 odstotkov Slovencev, se je z letom 2022 delež povečal na 87 odstotkov, kar kaže na precejšen porast v primerjavi s preteklim letom in več kot desetodstotno rast v primerjavi z letom 2020.

V skladu s tem se je uporaba plačilnih kartic v letošnjem letu povečala iz 57 na 64 odstotkov, največ nakupov na prodajnih mestih pa je bilo opravljenih z debetno kartico (53 odstotkov). Na drugem mestu ostaja plačevanje z gotovino, ki ga ima najraje dobra petina Slovencev.

Raziskava je med drugim pokazala, da se povečuje tudi število tistih, ki plačujejo z mobilnimi telefoni in drugimi pametnimi napravami. Plačila z mobilnimi telefoni in storitve mobilnega bančništva je tako v preteklih 12 mesecih uporabljalo 80 odstotkov Slovencev, od tega jih je 67 odstotkov uporabljalo mobilno banko, 52 odstotkov pa mobilni telefon za potrjevanje spletnih nakupov.

V letošnjem letu je 18 odstotkov vprašanih poročalo, da se je v letu 2022 finančna situacija njihovega gospodinjstva nekoliko poslabšala, pri 22 odstotkih se je nekoliko izboljšala, medtem ko pri 47 odstotkih ostaja enaka. Skoraj dve tretjini oz. 64 odstotkov anketiranih meni, da glede na trenutno gospodarsko situacijo zdaj ni najboljši trenutek za večje nakupe, kot so pohištvo in dražje elektronske naprave.

Tokratno izvedbo raziskave, v katero je bilo vključenih 1000 posameznikov, je za družbo Mastercard Slovenija ponovno izvedla raziskovalna agencija Mediana.