14.11.2022 17:23

Dokumentarec Žival Cyrila Diona najboljši film po izboru mladih po Evropi

Berlin, 14. novembra - Francoski dokumentarni film Žival (Animal) režiserja Cyrila Diona je letošnji prejemnik Evropske nagrade mladega filmskega občinstva, ki jo podeljuje Evropska filmska akademija s sedežem v Berlinu (EFA). O dobitniku nagrade je glasovalo 3100 najstnikov iz več kot 40 držav. Film je nagrado prejel na zaključni spletni podelitvi v nedeljo.

Ljubljana. Filmski koluti, film, filmska produkcija, kino. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Filmski koluti, film, filmska produkcija, kino.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Zmagovalni film prevprašuje naš odnos do okolja. Najstnika Bella in Vipulan potujeta na srečanja z znanstveniki in aktivisti po vsem svetu ter iščeta drugačen način sobivanja z drugimi vrstami - kot sostanovalci in ne plenilci.

Za nagrado sta bila nominirana še švedski film Kraljica smeha (Comedy Queen) v režiji Sanne Lenken in nemški film Sanje so kot divji tigri (Träume Sind Wie Wilde Tiger) Larsa Montaga.

Evropska nagrada mladega filmskega občinstva je filmsko-vzgojni dogodek, ki je nastal pod okriljem EFA. Poteka kot uradna kategorija evropskih filmskih nagrad, v njem pa od leta 2013 sodeluje tudi zavod Otok kot slovenski predstavnik. Cilj projekta je oblikovati samostojne in kritične uporabnikov sodobnih medijev, ki bodo v prihodnjih desetletjih prispevali k izboljšanju družbenega okolja.

Dogodek poteka po vsej Evropi in tretje leto tudi prek spleta, letos pa so ga iz tradicionalnega majskega termina prestavili na november in s tem odprli prvi Mesec evropskega filma, ki bo vse do 10. decembra skozi vrhunski filmski program povezoval kinematografe ter občinstva po Evropi.

V žiriji več kot 3000 najstnikov med 12. in 14. letom starosti je sodelovalo 195 udeležencev iz krajev po vsej Sloveniji. Nominirane filme so si ogledali med ponedeljkom in petkom, prek spletnih videokonferenc pa so se družili in pogovarjali o filmih, so sporočili iz zavoda Otok.