#družba 10.11.2022 13:16

Evropski parlament sprejel nova pravila za večjo kibernetsko varnost

Bruselj, 10. novembra - Evropski parlament je danes sprejel nov zakon za krepitev odpornosti po vsej EU na področju kibernetske varnosti. Pravila zahtevajo, da države EU izpolnjujejo strožje nadzorne in izvršilne ukrepe ter uskladijo svoje sankcije.

Belgija, Bruselj. Zasedanje Evropskega parlamenta v Bruslju. Foto: Thierry Monasse/STA Arhiv STA

Belgija, Bruselj.
Zasedanje Evropskega parlamenta v Bruslju.
Foto: Thierry Monasse/STA
Arhiv STA

Zakonodaja, o kateri sta se Evropski parlament in Svet EU dogovorila maja, bo določila strožje obveznosti glede kibernetske varnosti za obvladovanje tveganj, obveznosti poročanja in izmenjavo informacij. Zahteve med drugim zajemajo odzivanje na incidente, varnost dobavne verige, šifriranje in razkritje ranljivosti, so sporočili iz Evropskega parlamenta.

Ukrepe za lastno zaščito bo moralo sprejeti več subjektov in sektorjev. Nova pravila bodo veljala za bistvene sektorje, kot so energetika, promet, bančništvo, zdravstvo, digitalna infrastruktura, javna uprava in vesoljski sektor. Pravila bodo ščitila tudi pomembne sektorje, kot so poštne storitve, ravnanje z odpadki, kemikalije, prehrana, proizvodnja medicinskih pripomočkov, elektronika, stroji, motorna vozila in ponudniki digitalnih storitev.

Zakonodaja bi veljala za vsa srednje velika in velika podjetja v izbranih sektorjih. Vzpostavlja pa tudi okvir za boljše sodelovanje in izmenjavo informacij med različnimi organi in državami članicami ter vzpostavlja evropsko zbirko podatkov o ranljivostih.

"Ta evropska direktiva bo približno 160.000 subjektom pomagala zaostriti nadzor nad varnostjo in Evropo narediti varno za življenje in delo. Omogočila bo tudi izmenjavo informacij z zasebnim sektorjem in partnerji po vsem svetu. Če nas napadajo na tako obsežni industrijski ravni, se moramo tudi odzvati na enaki ravni," je dejal poročevalec Bart Groothuis.