10.10.2022 15:29

Eurobarometer: Večina Evropejcev čuti osebno odgovornost za zeleni prehod

Bruselj, 10. oktobra - Večina Evropejcev, 88 odstotkov, se strinja, da pri zelenem prehodu ne bi smel biti nihče zapostavljen, hkrati pa jih le 46 odstotkov meni, da bodo trajnostna energija, izdelki in storitve do leta 2050 cenovno dostopni vsem, tudi revnejšim, kaže nedavna raziskava Eurobarometra. Večina vprašanih, 77 odstotkov, čuti osebno odgovornost za ukrepanje.

Ljubljana. Polnjenje električnega avtomobila. Foto: Anže Malovrh/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Polnjenje električnega avtomobila.
Foto: Anže Malovrh/STA
Arhiv STA

Polovica Evropejcev, ki so sodelovali v Eurobarometrovi raziskavi o poštenem zelenem prehodu, se strinja, da EU stori dovolj za zagotovitev pravičnega prehoda na zeleno gospodarstvo. Polovica jih tako meni o regionalnih, mestnih ali lokalnih javnih organih, 47 odstotkov o nacionalni vladi in 43 odstotkov o podjetjih.

Kar zadeva priložnosti, ki jih ponuja zeleni prehod, se skoraj šest od desetih anketirancev strinja, da bodo politike za boj proti podnebnim spremembam ustvarile več novih delovnih mest, kot jih bodo odpravile, 61 odstotkov pa jih meni, da bodo ta delovna mesta kakovostna.

Le malo več kot polovica Evropejcev medtem meni, da lahko s svojimi trenutnimi znanji prispevajo k zelenemu prehodu. Državljane skrbi tudi cenovna dostopnost trajnostne energije, izdelkov in storitev.

Kar zadeva cene energije, 93 odstotkov vprašanih meni, da je trenutna raven za ljudi v njihovi državi resen problem, je raziskavo povzela Evropska komisija.