Turizem 5.10.2022 13:51

Na Tromeji obeležili desetletje projekta Alpe Adria Trail

Ljubljana, 5. oktobra - Predstavniki Slovenske turistične organizacije (STO), turistične organizacije Avstrijske Koroške Kärnten Werbung in turistične organizacije Furlanije-Julijske krajine Promoturismo FVG so z današnjim srečanjem na Tromeji obeležili deset let uspešnega sodelovanja v okviru projekta Alpe Adria Trail. Sodelovanja si želijo tudi v prihodnje.

Šmartno v Goriških Brdih. Logotip Alpe Adria Trail. Foto: Rosana Rijavec/STA Arhiv STA

Šmartno v Goriških Brdih.
Logotip Alpe Adria Trail.
Foto: Rosana Rijavec/STA
Arhiv STA

Slovenija, Furlanija-Julijska krajina in Avstrijska Koroška deset let uspešno sodelujejo na področju oblikovanja ter povezovanja trajnostnih in privlačnih turističnih produktov višje dodane vrednosti ter njihove promocije, so v sporočilu za javnost zapisali na STO.

Prepričani so, da projekti omenjenih treh destinacij pomembno prispevajo k oblikovanju turističnih produktov, ki presegajo državen meje in obenem odsevajo posebnosti vključenih destinacij.

"Gre za projekt, ki povezuje ljudi, krepi medsosedsko sodelovanje in bogati turistično ponudbo regije Alpe Jadran," je ob 10. obletnici poti Alpe Adria Trail dejal državni sekretar na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Matevž Frangež.

Po njegovih besedah je pot Alpe Adria Trail eden najuspešnejših turističnih produktov zadnjih let, ki je plod odličnega sodelovanja turističnih organizacij treh dežel in zlasti usklajenega sodelovanja s partnerji na terenu.

Obeležitev desetletnice je potekala v okviru pohoda na Tromejo pri Ratečah. Na njej so sodelovali direktorica STO Maja Pak, direktor Kärnten Werbung Christian Kresse in namestnik direktorja Promoturismo FVG Pierluigi Zulianello.

"Doseženi rezultati potrjujejo uspešnost tega sodelovanja, posebej pa smo ponosni na uvrstitev poti Alpe Adria Trail med deset najboljših novih pohodniških poti na svetu s strani National Geographic Traveller leta 1015," je pojasnila Pakova.

Veseli jo, da so sodelovanje med tremi deželami nadgradili in razširili na področje gastronomije. "Pri tem smo si bili enotni, da produkti morajo temeljiti na trajnostnih načelih, nemnožičnih doživetjih in nagovarjati goste, ki iščejo avtentičnost in visoko dodano vrednost," je dodala.

Predstavniki treh destinacij so na današnjem srečanju izrazili željo po nadaljnjem sodelovanju.