4.10.2022 16:57

Bruselj sprejel prvi akcijski načrt za mlade izven EU

Bruselj, 4. oktobra - Evropska komisija in visoki predstavnik EU za zunanjo politiko Josep Borrell sta danes sprejela akcijski načrt za mlade v zunanjem delovanju EU za obdobje 2022-2027. Gre za prvi politični okvir unije za strateško partnerstvo z mladimi po svetu, namenjen pa je bolj odporni, vključujoči in trajnostni prihodnosti, so sporočili iz Bruslja.

Načrt naj bi prispeval k izpolnjevanju mednarodnih zavez, kot sta agenda ZN do leta 2030 za trajnostni razvoj in pariški podnebni sporazum, in sicer s krepitvijo tvorne udeležbe in opolnomočenja mladih v politikah zunanjega delovanja EU, piše v izjavi Evropske komisije.

"Na svetu še nikoli ni bilo toliko mladih. Žal pa 600 milijonov mladih ljudi živi v konfliktih ali nestabilnih razmerah in približno 264 milijonov otrok se ne šola," je ob tem dejal Borrell in dodal, da mladi nosijo največje breme kriz in nestabilnosti zaradi oboroženih spopadov, vse večjih neenakosti in globalnih izzivov, kot so podnebne spremembe, propadanje okolja in pandemija covida-19.

Po njegovi oceni je EU odgovorna za to, da tem mladim zagotovi "orodja in priložnosti, da v celoti razvijejo svoj potencial in se dejavno udejstvujejo v vsakdanjem življenju".

"Svet je v procesu demografskega prehoda, zato je akcijski načrt za mlade pomemben prispevek k doseganju medgeneracijske solidarnosti in pravičnosti," pa je dejala podpredsednica Evropske komisije za demokracijo in demografijo Dubravka Šuica.

Načrt temelji na treh stebrih ukrepanja, ki bodo usmerjali partnerstvo EU z mladimi v partnerskih državah. Ti se tičejo večje vloge mladih pri oblikovanju politik in odločanju, boj proti neenakostim ter zagotavljanje znanj, spretnosti in orodij, ki jih mladi potrebujejo za uspeh, ter spodbujanje priložnosti mladih za mreženje in izmenjave z vrstniki po vsem svetu.

Z načrtom želi EU okrepiti obstoječe pobude in uvesti nove, ki bodo namenjene mladim po svetu. Med temi so pobuda Mladi in ženske v demokraciji v vrednosti 40 milijonov evrov, pilotna pobuda sklad za opolnomočenje mladih v vrednosti deset milijonov evrov in afriško-evropska mladinska akademija s finančno podporo v višini 50 milijonov evrov.

Načrt je sicer eden od ukrepov, s katerimi institucije EU obeležujejo evropsko leto mladih 2022 in njegovo mednarodno razsežnost. Pri tem se poudarja vloga mladih pri oblikovanju boljše prihodnost, ki naj bi bila bolj zelena, bolj vključujoča in digitalna.