5.10.2022 9:00

V Tehniškem muzeju odprtje razstave O svetlobi

Bistra, 5. oktobra - V Tehniškem muzeju Slovenije (TMS) bodo ob 17. uri odprli razstavo z naslovom O svetlobi. Razstava v besedi, s predmeti in eksperimenti poskuša odgovoriti na številna vprašanja o tem vseprisotnem naravnem pojavu, brez katerega ni življenja, so zapisali v muzeju.

Bistra pri Vrhniki. Odprtje razstave O svetlobi v Tehniškem muzeju Slovenije. Foto: TMS

Bistra pri Vrhniki.
Odprtje razstave O svetlobi v Tehniškem muzeju Slovenije.
Foto: TMS

"Kaj je svetloba? Je valovanje ali curek delcev? Dva tisoč let so se učenjaki vrteli okrog tega vprašanja, preden so prišli do odgovora, ki je nenavaden, svetloba je namreč lahko ali valovanje ali curek delcev, odvisno od tega, na kakšen način jo opazujemo. To pa je nekaj, kar naši možgani kar težko razumejo in je imelo zelo dolgoročne posledice za razvoj znanosti in tehnike. Tudi kvantna fizika, ki je danes temelj vse elektronike, je posledica razumevanja lastnosti svetlobe," je zapisal avtor razstave Orest Jarh.

Poleg teoretičnega dela, ki se posveča odgovorom na vprašanja, kaj je svetloba, kakšna je, kako se giblje in druga, bo velik del posvečen napravam, katerih delovanje je povezano s svetlobo. Med drugim bodo na ogled svetila, optične naprave ter naprave, ki delujejo na osnovi elektromagnetnega valovanja, ter predmeti, ki so plod domačega znanja, saj so številna slovenska podjetja v preteklosti in še danes uspešna na področju optičnih tehnologij.

V muzeju posebej izpostavljajo eksperimentalni del razstave, kjer bodo med drugim prikazali odboj in lom svetlobe, nekatere fizikalne pojave in optične naprave pa bodo obiskovalci lahko tudi preizkusili. Del razstave je posvečen slepim in slabovidnim, ki svetlobe ne zaznavajo, predstavljeni pa so predmeti in pripomočki, ki kažejo, kako tehnologija slepim olajša vsakdanje življenje.

Razstavo bosta odprla direktorica muzeja Barbara Juršič in avtor razstave Jarh. Na ogled bo do konca prihodnjega leta, pospremil jo bo katalog.