Turizem 30.9.2022 19:33

Ob Cerkniškem jezeru dokončno zaživel center za obiskovalce

Cerknica, 30. septembra - Potem ko je doslej v Centru za obiskovalce ob Cerkniškem jezeru delovala informacijska točka, so danes odprli še interpretacijsko točko. V njej obiskovalcem na interaktivne načine predstavljajo hidrološke in geološke razmere tega območja.

Ljubljana. Minister za okolje in prostor Uroš Brežan. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Minister za okolje in prostor Uroš Brežan.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Minister za okolje in prostor Uroš Brežan je ob odprtju poudaril, kako izjemno ohranjena je narava Notranjskega parka in kako pomembno je poskrbeti, da takšna ostane. Priznal je, da mora tudi država aktivneje pristopiti k varovanju in upravljanju tega bisera. Zato podpira čim bolj pospešeno širitev Notranjskega parka na Planinsko polje in prehod parka na nacionalno raven, so sporočili iz parka.

Pri oblikovanju vsebine centra so sodelovali biologi, geografi, zgodovinarji, geologi, družboslovci vseh vrst, arhitekti, snemalci, fotografi, strokovnjaki za interpretacijo in animacijo. Kot so ponazorili, lahko obiskovalci v njem vonjajo poletni vonj po jezerski meti, poslušajo nočne zvoke Cerkniškega jezera, slišijo zvok skrivnostne čaplje bobnarice in pokanje ledu na zaledenelem jezeru ter v 3D verziji vidijo preobrazbo kačjega pastirja.

Center stoji na koncu parkirišča v vasi Dolenje Jezero, nekaj deset metrov od Cerkniškega jezera. Zanj skrbi Notranjski regijski park skupaj z enoto za turizem. Zgradbo iz križno lepljenega lesa so začeli graditi leta 2016, uradno so jo odprli 2. julija lani, sedaj so jo odprli v celoti.