Turizem 28.9.2022 12:38

Med 100 najbolj trajnostnimi turističnimi praksami znova sedem slovenskih

Ljubljana/Atene, 28. septembra - Na seznam 100 najboljših trajnostnih praks na svetu po izboru organizacije Green Destinations se je tudi letos uvrstilo sedem slovenskih destinacij s svojimi zgodbami. Nagrajeni so bili Jeruzalem, Ljubljana, Maribor, Miren Kras, Rogaška Slatina, Rogla-Pohorje ter Vipava, so sporočili iz Slovenske turistične organizacije (STO).

Miren Kras je bil odlikovan za znamko Krasna kuhinja, ki gostom v destinaciji pomaga prepoznavati vrhunsko lokalno gastronomijo. Maribor se je izkazal z novo izkušnjo virtualne realnosti v Hiši Stare trte, Ljubljana pa s projektom digitalizacije Plečnikove kulturne dediščine.

Destinacija Rogla-Pohorje je izpostavljena zahvaljujoč prenovi Žičke kartuzije, Jeruzalem pa zaradi izgradnje novih počivališč za avtodome, ki so v destinaciji primanjkovala. Z infrastrukturnim projektom je uspela tudi Rogaška Slatina, ki je prijavila izgradnjo novega nadhoda Sonce - ta vodi do P+R parkirišča in koles, zato bo izboljšal mobilnost v kraju. V Vipavi pa je bil nagrajen projekt Postani vinar za en dan, ki obiskovalcem omogoča doživetje vinarske dediščine kraja.

Vse nagrajene destinacije so tudi nosilke znaka Slovenia Green v sklopu Zelene sheme slovenskega turizma.

"Destinacije z znakom kakovosti Slovenia Green se redno uvrščajo na seznam stotih najbolj trajnostnih destinacij sveta, kar potrjuje njihovo usmeritev v trajnostni turizem in nagrajuje vsa prizadevanja, ukrepe in aktivnosti za stalno izboljšavo. Ponosni smo, da je temu tako tudi letos, kar vedno znova potrjuje pravilnost naših odločitev v smeri trajnostnega, odgovornega in vključujočega razvoja slovenskega turizma," je izpostavila direktorica STO Maja Pak.

Najbolj trajnostne prakse so tudi letos razglasili na konferenci Global Green Destinations Days, ki tokrat poteka v Atenah in povezuje strokovnjake za trajnostni razvoj, destinacijske menedžerje in turistične organizacije z namenom predstavitve dobrih praks in medsebojne izmenjave izkušenj. S tem želi podpreti vzajemno učenje ter odkriti praktična orodja in rešitve za bolj trajnostni turizem.

Udeleženci konference tudi letos spoznavajo primere dobrih praks iz Slovenije. Na okrogli mizi o nacionalnih programih za spodbujanje trajnosti v turizmu sta STO in zavod Tovarna trajnostnega turizma GoodPlace predstavila slovenski pristop k tej tematiki z vidika implementacije Zelene sheme slovenskega turizma. Turizem Ljubljana pa bo na panelu na temo kulture in tradicije predstavil dobre prakse iz prestolnice.

Vrh konference predstavlja srečanje t.i. koalicije prihodnosti turizma, ki bo v četrtek združil destinacije, skupnosti in potovalno industrijo v prizadevanjih v smeri podnebnega ukrepanja in iskanja rešitev za večjo odpornost na podnebne spremembe, so še navedli v STO.