Turizem 27.9.2022 14:22

Za vlaganja v turistične nastanitve razpisanih 69 milijonov evrov

Ljubljana, 27. septembra - Ministrstvo za gospodarstvo je danes v uradnem listu objavilo težko pričakovani javni razpis za sofinanciranje vlaganj v nastanitveno turistično ponudbo za dvig dodane vrednosti turizma, vreden 69 milijonov evrov. "Gre za enega najpomembnejših razpisov za razvoj slovenskega turizma letos," je objavo pospremil gospodarski minister Matjaž Han.

Ljubljana. Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Matjaž Han. Foto: Katja Kodba/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Matjaž Han.
Foto: Katja Kodba/STA
Arhiv STA

Investicije se lahko nanašajo na vlaganja v hotele, motele, penzione, gostišča, turistične kmetije, kampe in glampinge kategorije najmanj treh zvezdic oz. jabolk ter kampe in glampinge kategorije najmanj štirih zvezdic, so sporočili z ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Ministrstvo bo sofinanciralo stroške gradnje in opreme ter v manjši meri tudi stroške elaboratov, usposabljanj, pridobitve ekoloških znakov, zagonskega trženja in stroške opreme za proizvodnjo obnovljivih virov energije.

Od 69 milijonov evrov bo za popolne prenove namenjenih 48,5 milijona, za novogradnje pa 20,5 milijona evrov. Za posamezno investicijo lahko prijavitelji pridobijo sofinanciranje do 1,1 milijona evrov za popolne prenove ter do 1,8 milijonov evrov za novogradnje, ob tem pa mora biti načrtovana vrednost investicije najmanj 300.000 evrov.

Višina sofinanciranja je odvisna od velikosti podjetja in lokacije izvedbe investicije in se giblje do 10 do 50 odstotkov vrednosti upravičenih stroškov investicije.

Najvišje odstotke sofinanciranja si lahko obetajo mala podjetja v kohezijski regiji Vzhodna Slovenija, in sicer do 50 odstotkov vrednosti upravičenih stroškov. Z rastjo velikosti se ta odstotek niža.

Na razpis se sicer lahko prijavijo mikro, mala, srednje velika in velika podjetja, ki opravljajo dejavnost s področja gostinstva in turizma, z izjemo podjetij, ki so v 25- ali večodstotni javni lasti.

Javni razpis je usmerjen v trajnostni razvoj turizma. "Z njim želimo še naprej dosegati cilj, da Slovenija kot turistična destinacija ostaja trdno pozicionirana na mestu vodilne države na področju okoljske trajnosti," so navedli na ministrstvu.

Zato je po njihovih navedbah pomemben pogoj, da mora biti vsaj 50 odstotkov upravičenih stroškov investicije namenjenih ukrepom za doseganje višje energetske učinkovitosti. Vse investicije bodo morale ob zaključku pridobiti tudi visoke energetike izkaznice (najmanj razred B1), ekološke znake in se vključiti v shemo Slovenia Green.

"Gre za enega najpomembnejših razpisov za razvoj slovenskega turizma letos. Če želimo povečati dodano vrednost v slovenskem turizmu, dvigniti zadovoljstvo turistov ter ustvarjati butično zgodbo slovenskega turizma, so osnova za to najprej kakovostne namestitve po vsej Sloveniji. Hkrati pa želimo namestitve usmeriti v zeleno in trajnostno upravljanje. Zato pomemben del sredstev v letošnjem letu namenjamo za trajnostni dvig kakovosti turističnih namestitvenih kapacitet pri nas," je danes, ko sicer obeležujemo svetovni dan turizma, poudaril minister Han.