Turizem 24.9.2022 8:12

Na Mariborskem Pohorju v načrtu nadgradnja žičniških naprav in druge ponudbe

Maribor, 24. septembra - Med odobrenimi projekti na državnem razpisu za razvoj in prestrukturiranje slovenskih smučišč so tudi načrti mariborskega javnega podjetja Marprom. Ti obsegajo izgradnjo vmesne postaje krožne kabinske žičnice na Mariborskem Pohorju, izgradnjo nove štirisedežnice Ruška ter ureditev novih kolesarskih prog, gibalnih parkov in steze za gorske gokarte.

Mariborsko Pohorje. Pogled na Maribor z Mariborskega Pohorja. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA Arhiv STA

Mariborsko Pohorje.
Pogled na Maribor z Mariborskega Pohorja.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA
Arhiv STA

Vrednost projekta modernizacije žičniških naprav in izgradnje outdoor centra Maribor - Areh, ki ga je Marprom prijavil na razpis ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, znaša blizu 7,5 milijona evrov, od tega je bilo zanj odobreno sofinanciranje v višini nekaj manj kot šest milijonov evrov.

"Razlika predstavlja lastni delež, ki ga je pri vmesni postaji gondole zagotovila Mestna občina Maribor, pri ostalih sklopih pa ga bo pokril Marprom s svojimi sredstvi," so za STA povedali v Javnem holdingu Maribor, katerega del je Marprom.

Prvenstvo avtobusno podjetje je po stečaju Športnega centra Pohorje prevzelo upravljanje smučišč in žičniških naprav na Mariborskem Pohorju. Trenutno pa je v teku oddelitev smučarskega dela dejavnosti, ki naj bi ga v prihodnje prevzel nedavno ustanovljeno podjetje Šport Maribor.

O natančnih vrednostih posameznih sklopov načrtovanih vlaganj za zdaj še ne govorijo, saj še nimajo konkretnih ponudb možnih dobaviteljev in izvajalcev del. "Razmerje med sofinanciranjem in lastnim deležem pri projektu je okvirno 80 proti 20 odstotkov," pravijo v holdingu.

Za izgradnjo vmesne postaje krožne kabinske žičnice naj bi v kratkem stekli postopki javnega naročanja oziroma izbire izvajalca del, pri čemer je cilj, da letos dokončajo vsaj gradbena dela, medtem ko bosta dobava in montaža vmesne postaje, ki sta odvisni od zmožnosti proizvajalca, najverjetneje sledili v naslednjem letu.

Postavitev štirisedežnice Ruška bo po načrtih v celoti izvedena v letu 2023, tako da bo nova sedežnica predvidoma lahko začela obratovati v zimski sezoni 2023/2024.

V okviru projekta Doživetja Bolfenk, ki ga izvajajo z Regionalno razvojno agencijo (RRA) Podravje - Maribor, so že začeli postavljati nova igrala in urbano opremo na treh lokacijah Mariborskega Pohorja.

Postavitev gibalnih parkov na površinah med vmesno in spodnjo postajo Pohorske vzpenjače ter smučarske proge Ruška pa je časovno vezana na izgradnjo žičnic. "Enako velja tudi za nove kolesarske proge in stezo za gorske gokarte, ki bo umeščena na območje smučarske proge Ruška," pravijo v holdingu.

Cilj vseh teh vlaganj je razvoj celoletne ponudbe na Pohorju, saj je zimska sezona vedno bolj negotova. "Eden od ključnih ciljev projekta je dvigniti povezanost Mariborskega Pohorja in Areha v enovit gorski center, ki bo z atraktivno ponudbo privabljal obiskovalce v vseh letnih časih," pojasnjujejo v holdingu.

Poleg tega bo postavitev vmesne postaje krožne kabinske žičnice pomenila prvi korak k ureditvi nove, sicer že obstoječe, a nevzdrževane, smučarske proge Jonatan. Ureditev te proge sicer ni del omenjenega projekta in bo pogojena s finančnimi zmožnostmi v prihodnjih letih.

Za nadaljnji razvoj in prestrukturiranje večjih slovenskih smučišč v celoletna gorska središča bo namenjenega 63,42 milijona evrov državnega sofinanciranja. Odobrenih je bilo 10 projektov s tega področja, in sicer so jih poleg Marproma oddala še podjetja Vabo, RTC Jakec Trije kralji, Velika planina, Žičnice Vogel Bohinj, Rekreacijsko turistični center Krvavec, Golte, Unitur, Rekreacijsko turistični center žičnice Kranjska Gora ter Hotel Cerkno.