20.9.2022 17:09

Mlade slovenske raziskovalke na evropskem tekmovanju mladih znanstvenikov osvojile dve nagradi

Ljubljana, 20. septembra - Štiri mlade slovenske raziskovalke so se, pod okriljem Zveze za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS), udeležile tekmovanja Evropske unije za mlade znanstvenike EUCYS 2022, ki je med 13. in 18. septembrom potekalo v nizozemskem mestu Leiden. Na tekmovanju so požele uspeh in domov odnesle dve nagradi.

Nizozemska, Leiden. Ekipa EUCYS 2022. Maja Kalin, Daša Žuman, Nadezhda Komarova in Ema Bojnec. Foto. ZOTKS

Nizozemska, Leiden.
Ekipa EUCYS 2022.
Maja Kalin, Daša Žuman, Nadezhda Komarova in Ema Bojnec.
Foto. ZOTKS

Na največjem evropskem tekmovanju mladih znanstvenikov in inovatorjev so Slovenijo zastopale Nadezhda Komarova na področju računalništva, Maja Kalin na področju družboslovnih znanosti in Daša Žuman ter Ema Bojnec na področju kemije, so sporočili z ZOTKS.

V konkurenci 132 mladih znanstvenikov in inovatorjev iz 33 držav, starih od 14 do 20 let, je Komarova za svojo nalogo "Rekonstrukcija slikovnega prostora na umetniških slikah," pod mentorstvom Gregorja Anželja in Franca Soline, prejela posebno nagrado Evropske vesoljske agencije ESA, Žuman in Bojnec pa sta za svojo nalogo "Linearni zapis strukture spojin za slepe," pod mentorstvom Nine Žuman in Damijane Dušak, prejeli nagrado Evropskega kemijskega društva EuChemS.

Naloge je ocenjevala mednarodna žirija 22 visokokvalificiranih ter uglednih znanstvenikov in inženirjev. Zmagovalnim projektom je bilo skupaj podeljeno za 62.000 evrov denarnih ter drugih prestižnih nagrad, kot so obiski in kratka pripravništva v nekaterih najpomembnejših in najbolj inovativnih evropskih raziskovalnih organizacijah in podjetjih.

Tekmovanje EUCYS od leta 1989 poteka na pobudo Evropske komisije, organizirano pa je z namenom promocije idealov sodelovanja in izmenjave idej med mladimi znanstveniki. Slovenija se je tekmovanja EUCYS prvič udeležila leta 1989, od takrat pa se ga mladi slovenski znanstveniki redno udeležujejo ter dosegajo uspehe, so še zapisali pri ZOTKS.