20.9.2022 9:08

Umrl ruski kozmonavt Poljakov z rekordom najdaljšega bivanja v vesolju

Moskva, 20. septembra - Ruski kozmonavt Valerij Poljakov, ki drži rekord za najdaljše bivanje v vesolju, je umrl v 80. letu starosti, je v ponedeljek sporočila vesoljska agencija Roskozmos, ki ga je med drugim označila za junaka Sovjetske zveze in Rusije.

Valerij Poljakov je med letoma 1994 in 1995 na vesoljski postaji Mir preživel 437 dni v orbiti okoli Zemlje. Sodeloval je namreč pri poskusih, katerih namen je bil ugotoviti, ali lahko ljudje ohranijo svoje duševno zdravje, če se odpravijo na dolgo potovanje na Mars. Testiranja so pokazala, da se zaradi 14-mesečne ekspedicije njegove kognitivne funkcije niso poslabšale.

Roskozmos je v sporočilu na Telegramu poudaril, da je Poljakov s svojimi raziskavami pomagal dokazati, da lahko človeško telo prenese polete daleč onkraj zemeljske orbite, v globoko vesolje, povzema britanski BBC.

Poljakov, ki je bil po izobrazbi zdravnik, se je sovjetskemu vesoljskemu programu pridružil v začetku sedemdesetih let prejšnjega stoletja. Kot kozmonavt je v osemdesetih in devetdesetih letih prejšnjega stoletja dvakrat poletel na vesoljsko postajo Mir.

Na svojo prvo misijo je poletel avgusta 1988 in v orbiti preživel osem mesecev. Od 8. januarja 1994 do 22. marca 1995 pa je 14 mesecev živel in delal na vesoljski postaji Mir, pri čemer naj bi Zemljo obkrožil več kot 7000-krat. Pozneje je dejal, da je bilo trajanje potovanja enakovredno potovanju na Mars in nazaj, s svojim bivanjem na vesoljski postaji pa je dosegel tudi rekord za najdaljše bivanje v vesolju, ki velja še danes.