Podjetja 17.9.2022 8:22

Kronoterm obeležil 30 let razvoja in proizvodnje toplotnih črpalk

Braslovče, 17. septembra - Podjetje Kronoterm z Gomilskega, ki se ukvarja z razvojem in proizvodnjo naprav za varčno ter okolju prijazno ogrevanje in hlajenje, je ta teden obeležilo 30 let delovanja. Družinsko podjetje s skoraj 120 zaposlenimi sta v sredo obiskala tudi predsednik vlade Robert Golob in minister za infrastrukturo Bojan Kumer.

Kot so ob tej priložnosti sporočili iz podjetja, njihove naprave delujejo v skoraj 100.000 objektih doma in v tujini, njihova toplotna črpalka pa je bila že trikrat razglašena za najbolj učinkovito v Evropi. Za svoje uspehe in naprave so prejeli tudi številna nacionalna in mednarodna priznanja in nagrade.

Podjetje je sicer inovativno tudi v tehnološkem smislu upravljanja svojih naprav. Eni prvih so predstavili upravljanje na daljavo s pomočjo mobilnih naprav, zasnovali so tudi AR aplikacijo za navidezno postavitev toplotne črpalke v katerikoli prostor.

Podjetje, ki se je sprva imenovalo Termo-tehnika, je pred tremi desetletji v tastovi delavnici ustanovil Rudi Kronovšek, sicer eden pionirjev na področju toplotnih črpalk,s katerimi se je ukvarjal že od leta 1976.

Leta 2010 je vodenje podjetja prevzel njegov sin Bogdan, ki je ob jubileju opozoril na letno rast proizvodnje, saj se je ta iz nekaj sto toplotnih črpalk povzpela do proizvodnje 7000 toplotnih črpalk na leto.

Okroglo obletnico so zaposleni skupaj s poslovnimi partnerji obeležili v četrtek, dan prej pa sta jih obiskala premier Golob in infrastrukturni minister Kumer.

"Rad bi čestital vsem zaposlenim, tudi vodstvu podjetja za vse dosežek v zadnjih 30. letih. Ne le kot predsednik vlade, ampak predvsem kot zadovoljna stranka," je dejal Golob in dodal, da z velikim veseljem v novi funkciji prihaja v podjetja, ki imajo na eni strani družinsko tradicijo, po drugi strani pa so med najboljšimi v Evropi.

Ob jubileju so se v podjetju odločili tudi za dobrodelno potezo, saj so Krambergerjevemu skladu izročili bon z donacijo v vrednosti 8000 evrov. V imenu sklada je darilni bon prevzel Bojan Budja, odgovorni urednik časnika Slovenske novice, v okviru katerega je nastala pobuda za ustanovitev Sklada Ivana Krambergerja.

Sicer pa v podjetju v bližnji prihodnosti načrtujejo gradnjo novega parkirišča, dve novi skladiščni hali ter nov proizvodni obrat, saj si prizadevajo čim prej ugoditi povečanemu povpraševanju kupcev po Evropi.

Kronoterm je lani beležil skoraj 24,5 milijona evrov prihodkov, kar je skoraj sedem milijonov evrov več kot leto prej, od tega so dobrih 13 milijonov evrov ustvarili na tujih trgih. Podjetje je ob tem z nekaj več kot štirimi milijoni evrov čisti dobiček v primerjavi z letom 2020 skoraj podvojilo.