15.9.2022 14:54

EU z novimi pravili za reciklirano plastiko za uporabo v prehranskem sektorju

Bruselj, 15. septembra - Evropska komisija je danes sprejela nova pravila o varnosti reciklirane plastike, namenjene pakiranju hrane. Uredba, ki bo prispevala k bolj trajnostnemu sistemu preskrbe s hrano, bo začela veljati oktobra letos, so navedli v Bruslju.

Ljubljana: Plastika, embalaža, predelava. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana:
Plastika, embalaža, predelava.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Nova pravila bodo omogočila odobritev postopkov recikliranja za proizvodnjo varnih recikliranih plastičnih materialov, namenjenih pakiranju hrane. Odobrenih bo lahko več kot 200 postopkov za recikliranje polietilen tereftalata (PET).

Reciklažna industrija bo lahko poleg tega vzpostavila ustrezne načine za reciklažo plastike, ki je trenutno ni mogoče reciklirati za namen pakiranja hrane.

Evropska agencija za varnost hrane bo obenem imela bolj jasno osnovo za oceno primernosti tehnologij in varnosti reciklirane plastike za takšen namen.

Z uredbo bodo vzpostavili tudi register reciklažnih postopkov, izvajalcev in obratov za recikliranje, kar bo omogočilo večjo transparentnost.

"Da bi zmanjšali našo odvisnost od primarnih surovin in vzpostavili popolnoma krožno gospodarstvo, moramo okrepiti trg predelane plastike ter bistveno zmanjšati plastične odpadke v prehranskem sektorju in širše," je ob tem povedal podpredsednik Evropske komisije, pristojen za evropski zeleni dogovor, Frans Timmermans.

Evropska komisarka za zdravje in varnost hrane Stela Kiriakides pa je poudarila, da EU potrebuje nova pravila za proizvodnjo varne reciklirane plastike, ki ji bodo lahko podjetja v prehranskem sektorju in potrošniki zaupali. Uporaba več tovrstne plastike je po njenih besedah ključna za to, da bi lahko prehranski sektor varno in učinkovito prešel na bolj trajnostno proizvodnjo hrane, so navedli v Bruslju.