Turizem 14.9.2022 13:02

V Prlekiji zaživel nov lokalni sistem izposoje koles

Banovci, 14. septembra - V LAS Prlekija so v okviru projekta Kolesarska veriga na podeželju vzpostavili avtomatiziran sistem izposoje navadnih in električnih koles Prleški bicikl. Uporabniki si bodo lahko izposodili kolo na eni od štirih postaj - na Glavnem trgu in pred dvorano ŠIC v Ljutomeru, pri TIC Veržej in pri Termah Banovci, so sporočili iz LAS Prlekija.

Poleg tega skupaj z Lokalno akcijsko skupino (LAS) Goričko 2020 in LAS pri dobrih ljudeh 2020 načrtujejo povezovanje v regijski sistem Pomurje bike, ki bo poleg prleškega obsegal še sistem Soboški biciklin. Skupaj bosta tako izposoja in vračilo koles omogočena na 19 postajah v devetih pomurskih občinah.

Medtem ko so v LAS Goričko 2020 že delujoč sistem Soboški biciklin nadgradili z novimi postajami, pa so v Prlekiji vzpostavili čisto nov sistem. Uporabnik Prleškega bicikla bo za najem navadnega ali električnega kolesa plačal 5 evrov za dnevni oziroma 15 evrov za letni najem. Pred tem se bo moral registrirati.

V Biotermah Mala Nedelja pa so predstavili možnosti in pogoje sodelovanja v sistemu certificiranja storitve Kolesarju prijazen ponudnik v Evropi in Sloveniji. Namen koncepta je spodbuditi lokalne ponudnike vseh kategorij - od nastanitev do gostišč in servisov k dopolnitvi ponudbe tako, da v goste privabijo tudi kolesarje. Posledično s povečanjem obiskov kolesarjev pridobivajo tako lokalna kot tudi širša skupnost, izboljšuje se ponudba in kolesarska infrastruktura, so pojasnili v LAS Prlekija.

V projekt je povezanih 11 lokalnih akcijskih skupin, vodilni partner je LAS Gorenjska košarica. Skupno je v projekt povezanih 23 občin med severno in južno mejo države. Z njim želijo prispevati k povečanju privlačnosti okolij z vzpostavljenim sistemom souporabe koles. Celotna vrednost projekta vseh LAS je čez 1,6 milijona evrov, sofinanciran pa je iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja v programskem obdobju 2014-2020.