Startupi 11.9.2022 8:45

Hrvaški sklad vložil pol milijona evrov v slovensko-hrvaški startup za proizvodnjo sokov

Zagreb, 11. septembra - Hrvaški sklad tveganega kapitala za naložbe z družbenim učinkom Feelsgood je vložil 500.000 evrov v novi slovensko-hrvaški startup za proizvodnjo sokov Juicefast, je poročala hrvaška tiskovna agencija Hina. Skupna vrednost zadnje naložbe v Juicefast je 750.00 evrov. Pol milijona evrov je prispeval sklad, 250.000 evrov pa podjetnik Sandro Mur.

Juicefast sta ustanovila brata David in Marko Dravinec. Ob pomoči sklada Feelsgood sta spojila dva svoja zasebna projekta, Detox.hr in pilotni projekt Zdravi obroci, v novo podjetje Juicefast, ki sta ga registrirala v Sloveniji.

Juicefast je specializiran za tehnološko napredno proizvodnjo naravnih sokov za razstrupljanje in zdravih obrokov. Sadje in zelenjavo predeluje v sokove s procesom obdelave z visokohidrostatičnim pritiskom. Tako v nasprotju s klasično pasterizacijo v največji možni meri ohranijo okus, barvo, teksturo, encime in hranljive snovi.

Pol milijona evrov bo podjetju pomagalo nadgraditi proizvodnjo visokokakovostnih sokov, pa tudi povečati njihovo dostopnost čim večjemu številu potrošnikov, so sporočili s sklada.

Glavna misija sklada Feelsgood je vlaganje v mlada in obetavna podjetja na Hrvaškem in v Sloveniji, ki s svojim poslovanjem prinašajo pozitivno spremembo v družbi. Izpolnjevati morajo vsaj enega od globalnih ciljev Združenih narodov za trajnostni razvoj.

Sklad je v celoti razvit na Hrvaškem, kjer je tudi ves naložbeni kapital v znesku 30 milijonov evrov. Največji posamični vlagatelj v Feelsgood je Evropski investicijski sklad, največji zasebni vlagatelj pa je s šestimi milijoni evrov podjetje Bellabeat, katerega direktor in soustanovitelj je Sandro Mur.