Turizem 26.8.2022 14:54

V Lendavi predstavljajo turistične projekte šestih držav

Lendava, 26. avgusta - Projektni partnerji iz Slovenije, Madžarske, Slovaške, Češke, Romunije in Poljske danes v Lendavi predstavljajo projekte na področju turizma. Predstavitve potekajo v sklopu evropskega projekta WE4EU ali Europe for Citizens, ki prinaša izmenjavo dobrih praks, je pa tudi priložnost za spoznavanje kulture mest sosednjih držav v osrčju Evropske unije.

Projekt Europe For Citizens Networks of Towns (WE4EU2022) poteka od letošnjega maja, sklenil pa se bo septembra prihodnje leto. Združuje šest partnerskih mest iz sodelujočih držav. Na desetih strokovnih srečanjih v sklopu projekta bodo sodelujoči spoznali njihovo tradicijo in kulturo. Prednost želijo dati vzpostavitvi osebnih odnosov med prebivalci posameznih mest.

Predstavniki partnerskih mest so se pred tem že srečali na Madžarskem, v Romuniji in na Slovaškem, ta konec tedna pa v Lendavi. Ogledali si bodo ključne kulturno zgodovinske znamenitosti mesta, se udeležili Bogračfesta in na delovni konferenci izmenjali mnenja, ideje in dobre prakse na področju turizma.

Lendavski podžupan Ivan Koncut, ki opravlja naloge župana, je na srečanju poudaril, da prav na področju turizma v Lendavi gradijo nove zgodbe in produkte. "V teku so tudi takšni, za katere smo nekoč mislili, da so preveč ambiciozni, vendar jih bomo z voljo, medsebojnim sodelovanjem in optimizmom prav gotovo uresničili," je prepričan.

Ključni cilj projekta je vzpostaviti in razvijati družbene, gospodarske, okoljske in kulturne odnose med državljani EU s sodelovanjem lokalnih oblasti in njihovih združenj, ki vključujejo podjetnike, nevladne organizacije in lokalne državljane. Navedeno bodo dosegli s strokovnimi delavnicami ter kulturnimi in gastronomskimi spremljevalnimi dogodki.

Poleg tega bo vsaka sodelujoča občina zbrala predloge projektov in naredila seznam razvojnih projektov, ki jih namerava izvesti do leta 2027, kar bo osnova za strategijo sodelovanja pri predložitvi skupnih vlog na evropske razpise, so pojasnili na Občini Lendava.

S projektom se po navedbah Občine Lendava ustvarja nova mreža šestih držav in šestih občin ter številnih nevladnih organizacij in podjetij. "S to mrežo postajamo zmogljivejši v podpri in spodbudah regionalnega razvoja, gospodarske stabilnosti, izboljšanju dolgoročne kakovosti življenja lokalnih prebivalcev ter zmanjšanju brezposelnosti mladih in negativnih migracij," so še sporočili.