Mediji 18.8.2022 13:13

Brez preboja v pogovorih za predvajanje programov Sportklub

Ljubljana, 18. avgusta - V pogovorih med družbo United Media in operaterji Telekom Slovenije, A1 Slovenija in T-2 za zdaj še ni prišlo do dogovora glede vključitve programov Sportklub v sheme omenjenih operaterjev. V A1 so za STA dodatne pogoje označili za nesprejemljive, v Telekomu Slovenije so ponudniku posredovali svoj predlog, v T-2 pa odločitve še niso sprejeli.

V United Media, v okviru katere posluje regionalni športni program Sportklub, so v začetku meseca za operaterje pripravili ponudbo, da se paket 11 programov Sportklub v njihove programske sheme vključi po ceni od 1,5 evra na mesec, namesto dosedanje cene 2,44 evra. Ponudba velja do 30. septembra.

Iz A1 so za STA pojasnili, da so ponudbo sprejeli v obsegu, ki bi jim omogočil, da bi uporabnikom ponudili izkušnjo spremljanja televizijskih vsebin, kot si jo sami želijo. "Žal nam je ponudnik vsebin naknadno predstavil dodatne pogoje, ki jih v osnovni javni ponudbi ni bilo in za nas niso sprejemljivi, ker bi predstavljali dodatne stroške za vse naročnike fiksnih storitev. Do dogovora s ponudnikom vsebin o umestitvi njihovih vsebin v našo ponudbo zaenkrat ni prišlo," so dodali.

"S ponudnikom smo v stiku, posredovali smo mu tudi svoj predlog, zaenkrat do dogovora še ni prišlo," so medtem sporočili iz Telekoma Slovenije. Pri tem so ponovili mnenje, da da morajo imeti naročniki pri spremljanju dodatnih športnih vsebin izbiro in da dodatne športne vsebine ne smejo iti na račun dražitve spremljanja programov vsem naročnikom. V tej smeri bodo med pogajanji s ponudnikom iskali tudi rešitve, so pojasnili.

V T-2 so dejali, so omejeno ponudbo prejeli, odločitve glede morebitne umestitve programov Sportklub v televizijske sheme pa za zdaj še niso sprejeli.

Sportklub je bil namreč pred leti izključen iz paketov ostalih velikih telekomunikacijskih operaterjev v državi - Telekom Slovenije, A1 Slovenija in T-2, saj se ti z United Media niso uspeli uskladiti glede pogojev za njihovo predvajanje v svojih programskih shemah.

Programi Sportklub so tako od glavnih igralcev na trgu na voljo le naročnikom Telemacha, ki pa po izračunih Agencije za komunikacijska omrežja in storitve Republike Slovenije (Akos) dosega 31-odstotno pokritost prebivalstva.

Večina slovenskega gledalstva je tako v okviru rednih programskih shem telekomunikacijskih operaterjev, katerih naročniki so, ostala brez prenosov pomembnih športnih dogodkov in tekmovanj.

Sportklub si je namreč med drugim pridobil regijske pravice za prenose prijateljskih tekem slovenske košarkarske reprezentance in njenih tekem v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo v košarki ter tudi za samo svetovno prvenstvo na Japonskem, Filipinih in v Indoneziji prihodnje leto. Gledalci lahko na Sportklubu spremljajo tudi nogometno ligo prvakov in evropsko ligo, del tekem prve slovenske nogometne lige Telemach, prvenstvo formule ena, teniške turnirje ATP in WTA teniške turnirje, vključno z grand slam turnirjem Wimbledon in košarkarsko Evroligo.

V United Media glede na prihajajoče velike športne dogodke operaterje pozivajo, "naj razmislijo o novih pogojih in svojim uporabnikom omogočijo gledanje Sportkluba". Ob tem pa so v sporočilu za javnost zapisali, da so vsi programi Sportkluba dejansko že na voljo vsakemu športnemu navdušencu, prek plačljive platforme EON.