Turizem 13.8.2022 8:31

Turistični rezultati se na Štajerskem bližajo predkoronskemu obdobju

Maribor/Zreče, 13. avgusta - Na Štajerskem so turistične številke letos boljše od lanskih in se bližajo tistim iz predkoronskega leta 2019. V Mariboru in pod Pohorjem do konca avgusta pričakujejo okoli 50- do 80-odstotno zasedenost. Na Rogli in v Zrečah pa opažajo, da so turisti previdni - povpraševanja je za zimo veliko, rezervacije pa zaostajajo.

Celje. Ljudje na Glavnem trgu v Celju. Foto: STA Arhiv STA

Celje.
Ljudje na Glavnem trgu v Celju.
Foto: STA
Arhiv STA

V Mariboru so turistični rezultati v prvem polletju letošnjega leta zelo vzpodbudni, ocenjujejo na Zavodu za turizem Maribor. "Kljub številnim omejitvam zaradi epidemije v začetku leta smo se v Mariboru po številu nočitev že močno približali rezultatom iz leta 2019, na 84 odstotkov, nadaljevanje trenda pričakujemo tudi v poletni turistični sezoni," so povedali.

Uradni razpoložljivi podatki segajo do junija; v tem mesecu so v štajerski prestolnici zabeležili 21.969 turističnih prihodov in 45.315 prenočitev. "To v primerjavi z junijem 2021 pomeni 165-odstotno rast turističnih prihodov in 141-odstotno rast prenočitev," so povedali. Domačih prenočitev je bilo okoli 20 odstotkov, ostalo so predstavljali tujci. Največ nočitev so junija ustvarili Nemci, Poljaki, Avstrijci, Italijani in Čehi.

V prvem polletju letošnjega leta je bila rast prenočitev v primerjavi z enakim obdobjem lani 221-odstotna, rast turističnih prihodov pa 320-odstotna. Tudi v tej primerjavi prednjačijo tuji turisti s 84-odstotnim deležem. Četrtina vseh prenočitev v prvi polovici leta je bila ustvarjenih v juniju. Povprečna doba bivanja v mestu Maribor je bila junija 2,1 dneva, v obdobju od januarja do junija pa 2,6 dneva. Do konca avgusta je zasedenost po neformalnih podatkih nekaterih ponudnikov nastanitvenih zmogljivosti v Mariboru in pod Pohorjem med 50- in 80-odstotna.

Malenkost višje, v Turistični destinaciji Rogla-Pohorje, je obisk turistov v dosedanjem delu sezone zelo dober in primerljiv z letom 2021, vendar trenutno še zaostajajo za rekordnim letom 2019. "Za preostanek leta imamo že veliko povpraševanja, predvsem za zimo, vendar rezervacije ne sledijo povpraševanju. Ljudje so previdni in negotovost glede covida-19 in Ukrajine ter posledično energetske krize nekoliko ohlaja rezervacije za jesensko-zimski čas," ocenjuje direktor Lokalne turistične organizacije Rogla-Zreče Domen Vogelsang.

Na destinaciji še vedno prevladujejo domači gosti, se pa v letošnjem letu vračajo tudi tradicionalni tuji gosti, zlasti s Hrvaške, Madžarske, Nemčije ter Beneluksa. Odlično se je prijel brezplačen avtobus Maribor-Rogla, ki vozi dvakrat na dan v sredo in petek, ter "hop on - hop off" avtobus, ki vozi ob sobotah med turističnimi atrakcijami destinacije. Zadovoljni so tudi z zanimanjem gostov za organizirana vodenja.

Ponudniki nastanitvenih zmogljivosti v Mariboru in pod Pohorjem sicer o težavah s pomanjkanjem kadrov ne poročajo, svoje storitve pa so v luči splošne draginje večinoma podražili med pet do 10 odstotkov. Nekateri sicer cen niso spreminjali, eden od ponudnikov pa poroča celo o znižanju cen, so navedli v mariborskem turističnem zavodu.

Na Rogli oz. v Zrečah opažajo več izzivov, med njimi so denimo trajnostna mobilnost, predvsem na Roglo, ter delno infrastruktura. Ključna izziva do konca leta pa sta po oceni Vogelsanga kadri in trenutna negotovost v svetovnem merilu.