#družba 10.8.2022 9:44

V prvem četrtletju rast števila uporabnikov mobilne telefonije

Ljubljana, 10. avgusta - V prvih treh mesecih tega leta je v Sloveniji naraslo število uporabnikov mobilne tehnologije, to po zadnjih podatkih Akosa uporablja več kot 2,6 milijona aktivnih uporabnikov. Število aktivnih uporabnikov mobilnega širokopasovnega dostopa do interneta je bilo v tem času zelo blizu številu prebivalstva Slovenije.

Ljubljana. Ženska uporablja pametni telefon. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Ženska uporablja pametni telefon.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Slovenski uporabniki mobilne tehnologije so med letošnjim januarjem in marcem opravili za skoraj pol milijarde odhodnih klicev, poslali malo manj kot 600 milijonov SMS-sporočil in skoraj 29 milijonov MMS-sporočil, izhaja iz poročila o razvoju trga elektronskih komunikacij, ki ga je v torek objavila Agencija za komunikacijska omrežja in storitve RS (Akos).

Aktivni uporabniki mobilnega širokopasovnega dostopa do interneta so v obravnavanem obdobju prenesli skoraj 71 milijonov gigabitov podatkov. Slovenski mobilni operaterji so v prvih treh mesecih leta 2022 zabeležili tudi več kot podvojitev števila uporabnikov v omrežjih 5G glede na preteklo četrtletje.

V prvem trimesečju se je obenem nadaljeval trend rasti rasti širokopasovnih priključkov do interneta, pri katerih je že skoraj vsak drugi priključek preko optičnega omrežja.

Več kot polovica širokopasovnih priključkov do interneta je v prvem četrtletju pretakala vsebine s hitrostjo 100 megabitov na sekundo in več. Tržni delež priključkov z najmanj 100 megabiti na sekundo je namreč znašal 53,6 odstotka. Priključki s hitrostmi med 30 in 100 megabiti na sekundo so imeli 16,5-odstotni tržni delež, medtem ko priključki s hitrostmi pod 30 megabiti na sekundo predstavljajo zgolj še vsak peti širokopasovni priključek do interneta, so zapisali v poročilu.

Prav tako se je nadaljeval trend rasti razširjenosti fiksnega širokopasovnega dostopa do interneta glede na gospodinjstva. Trenutno ima tak dostop 87,1 odstotka gospodinjstev. Enako velja za razširjenost glede na število prebivalcev, kjer delež dosega 34,1 odstotka.

Med ugotovitvami poročila na agenciji poudarjajo, da se je v prvem četrtletju znižal tržni delež telekomunikacijskih paketov trojčkov, in sicer je znašal 37,3 odstotka. Znižal se je tudi tržni delež paketov dvojčkov, na 7,9 odstotka, ki obenem edini beleži odliv števila uporabnikov.

Največji prirast števila uporabnikov po drugi strani beležijo paketi četverčkov, ki poleg fiksne telefonije, interneta in televizije vključujejo še mobilno telefonijo. Tem paketom se je tržni delež zvišal na 40,4 odstotka. Zvišanje tržnega deleža v obravnavanem četrtletju beleži tudi samostojen širokopasovni dostop (8,9 odstotka). Tržni delež takšnih načinov združevanja storitev, ki ne vključujejo paketov storitev, pa ostaja nespremenjen, pri 5,4 odstotkih.