Slovenija 5.8.2022 9:16

Na žalski fontani piva se število obiskovalcev povečuje

Žalec, 5. avgusta - Na žalski fontani piva, kjer se bo ob današnjem svetovnem dnevu piva drevi začel tridnevni Kriglfest, beležijo vse več obiskovalcev. Od aprila do konca julija so prodali 30 odstotkov več vrčkov piva kot v enakem obdobju lani.

Žalec.
Fontana Zeleno zlato.
Foto: Lili Pušnik/STA
Arhiv STA

Na žalski fontani piva so v lanski sezoni natočili več kot 20.000 litrov piva. V letošnji so do konca julija natočili več kot 10.000 litrov.

Kot je za STA danes še povedal direktor Zavoda za kulturo, šport in turizem Žalec Boštjan Štrajhar, sta najbolj priljubljeni pivi na pivski fontani lokalno pivo Kukec, ki je poimenovano po začetniku pivovarstva v Žalcu Simonu Kukcu, in ambasadorjevo pivo, to je zeleno konopljino pivo pivovarne Haler.

Štrajhar je dejal, da se po dveh koronskih letih na fontano piva vračajo tujci. Največ je Italijanov, Nemcev in Avstrijcev. Poleg njih prihajajo še Madžari, Hrvati in gosti iz drugih držav.

Glede načrtov je povedal, da so občine Spodnje Savinjske doline pristopile k skupnemu projektu, v okviru katerega so po dolini začeli postavljati devet zunanjih zaslonov na dotik, devet pametnih klopi, naredili pa bodo tudi skupen katalog turistične ponudbe in razvojno strategijo turizma.

"Gre za povezovanje na področju turizma in ponujanje turistom celovito storitev. Poleg kolesarjenja in drugih turističnih aktivnosti in znamenitosti je fontana piv zagotovo eden izmed največjih magnetov, ki pritegnejo k obisku doline. Obiskovalce fontane piv pa želimo poslati na raziskovanje po vsej dolini, saj imajo kaj videti in početi," je poudaril.

Na tak način bodo po njegovem mnenju turiste v dolini zadržali kakšen dan dlje, od tega pa bomo imeli koristi vsi. Na fontani piv pa si, kot je še dodal, želijo posebnih, butičnih, a hkrati dostopnih petzvezdičnih dogodkov.