Turizem 4.8.2022 10:12

V Zgornjem Posočju obiskovalci trenutno težko najdejo prosto sobo

Tolmin, 4. avgusta - Že vse od sredine julija je Zgornje Posočje spet polno zasedeno s turisti. Prosto nastanitev je trenutno zelo težko najti, poleg hotelov in apartmajev so polno zasedeni tudi kampi, poudarjajo v javnem zavodu Dolina Soče. Po koronski prevladi domačih gostov se je tehtnica spet prevesila v prid tujim obiskovalcem.

Most na Soči.
Veslanje, oddih.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA.

"Lahko bi rekli, da je Zgornje Posočje 100-odstotno polno, ko govorimo o nastanitvenih zmogljivostih v kampih, apartmajih in hotelih. Seveda se sem in tja še najde kakšna prosta soba ali postelja, vendar vsem, ki prihajajo v dolino Soče, toplo priporočamo, da še pred prihodom preverijo proste kapacitete in jih rezervirajo," je za STA poudaril direktor javnega zavoda za turizem Dolina Soče Viljam Kvalič.

Med obiskovalci je v letošnjem poletju največ Nemcev, Avstrijcev, Čehov, Madžarov. "Prijetno presenečenje so v zadnjih letih Belgijci, ki jih prihaja iz leta v leto več v naše kraje. Prav tako vsako leto rastejo številke obiskovalcev, ki k nam prihajajo iz Španije in Francije. Zato smo zelo veseli, da je ta paleta turistov iz leta v leto bolj barvita. Seveda pa smo zelo hvaležni tudi domačim obiskovalcem," pravi Kvalič.

Gostov iz Slovenije v Posočju na letni ravni naštejejo od 20 do 25 odstotkov. Le leta 2020, ko so bila potovanja močno okrnjena zaradi epidemije covida-19, je bilo v Posočju 75 odstotkov domačih gostov. "Zdaj pa se je to razmerje ponovno obrnilo v prid tujih gostov," ugotavlja Kvalič.

Ta še pojasnjuje, da ob promociji pohodniške in kolesarske poti Juliana trail beležijo tudi goste iz bolj oddaljenih držav, tudi iz ZDA. "To pripisujemo objavam v New York Timesu, The Independentu, Lonely Planetu, da je Juliana Trail ena izmed desetih najboljših novih pohodniških poti na svetu. Vse to je pripomoglo k sami promociji Julijskih Alp in doline Soče. Veseli smo, saj pohodniki in kolesarji ne prihajajo samo poleti. S tem si nekako podaljšujemo sezono, kar je tudi eden izmed naših glavnih ciljev," je zadovoljen direktor zavoda Dolina Soče.