Podjetja 29.7.2022 15:04

Na skupščini Save konec avgusta o spremembah v upravnem odboru

Ljubljana, 29. julija - V upravnem odboru družbe Sava, ki je v večinski lasti SDH in katere glavno premoženje je največja turistična družba v državi Sava Turizem, prihaja do sprememb. Zaradi odhoda na ministrski položaj ga je zapustil Klemen Boštjančič, odhaja pa tudi Vanessa Grmek. Skupščina bo o novih članih upravnega odbora odločala konec avgusta.

Ljubljana.
Logotip SDH.
Foto: Tamino Petelinsek/STA
Arhiv STA

Boštjančič je z imenovanjem vlade Roberta Goloba postal finančni minister, na podlagi njegove odstopne izjave pa mu je prenehal mandat v upravnem odboru Save. Lastniki bodo glasovali o predlogu, da se za člana uprave imenuje Davorja I. Gjivoja Jr.

Z mesta članice upravnega odbora Save je odstopila tudi Grmekova, ki bi ji sicer 28. oktobra letos potekel mandat. Grmekova je bila v preteklosti med drugim članica uprave Slovenskega državnega holdinga (SDH), in sicer jo je v letih 2018 in 2021 sodišče dvakrat imenovalo za začasno članico uprave, vmes je bila tudi svetovalka uprave SDH.

Za člana upravnega odbora Save s petletnim mandatom, ki bo začel teči z dnem imenovanja, je predlagan Aleš Aberšek, izhaja iz zahteve za dodatno točko za avgustovsko skupščino, ki jo je predložila Sava. Kot so navedli v družbi, Aberšek izpolnjuje vse pogoje za članstvo v upravnem odboru, za funkcijo pa je primeren predvsem zaradi izkušenj na področju turistične dejavnosti, poznavanja družbe in skupine Sava, vodstvenih izkušenj in izkušenj dela v nadzornih organih.

V upravnem odboru trenutno sedijo Dejan Rajbar kot namestnik predsednika, Grmekova, Aleš Škoberne in Matej Narat, ki je predstavnik zaposlenih. Izvršni direktor družbe Sava je Gregor Rovanšek.

Skupščina Save se bo sicer 26. avgusta seznanila tudi s poslovanjem v letu 2021, ko je bilančna izguba dosegala 25,16 milijona evrov, pri čemer je lanska čista izguba dosegla 4,14 milijona evrov, izhaja iz sklica skupščine, objavljenega na Ajpesu. Izplačilo dividend je bilo lani, kot že leta 2020, z zakonom o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije covida-19 in za omilitev njenih posledic onemogočeno.

Družba Sava sicer predstavlja upravljavsko središče Poslovne skupine Sava, katere strateško usmeritev predstavljajo naložbe v dejavnosti turizem. Poslovno skupino poleg matične družbe Sava in turistične družbe Sava Turizem sestavljata še družbi v mirovanju Sava Zdravstvo in BLS Sinergije.

Največji lastnik Save je sklad York Global Finance Offshore, ki je imel konec leta 2021 v lasti 43,23 odstotka delnic, sledita Kapitalska družba (Kad) z 28,05 odstotka in SDH z 18,69 odstotka. Največji lastniki so tudi največji upniki Save. Ta je lani svoj finančni dolg zmanjšala za devet milijonov evrov na 126 milijonov evrov.

Lastniška struktura se bo predvidoma sicer spremenila, saj Yorkov delež kupujeta SDH in Kad. SDH bo za dobrih 32 milijonov evrov od Yorka odkupil celoten paket delnic družbe Sava, Kad pa bo kupil njegovo izpostavljenost do Save iz naslova terjatve v vrednosti malenkost pod šest milijonov evrov.

Kupca trenutno še čakata na soglasje varuha konkurence. Po zaključku transakcije bo imel SDH v lasti 61,91 odstotka delnic Save, Kad pa 28,05 odstotka, skupaj torej 89,96 odstotka.