Podjetja 31.7.2022 8:27

Zreški Unitur lani z opazno višjim dobičkom

Zreče, 31. julija - Zreško turistično podjetje Unitur, ki je še vedno v lasti skupine Unior ter upravlja s Termami Zreče in gorskim centrom na Rogli, je lani zabeležilo 16,3 milijona prihodkov, kar je približno na ravni leta prej, še vedno pa četrtino manj kot v predkoronskem letu 2019. So pa ob tem v podjetju lani s 660.000 evri beležili opazno višji čisti dobiček.

Rogla.
Unior Turizem.
Foto: Gregor Mlakar/STA
Arhiv STA

Kot je v letnem poročilu zapisala izvršna direktorica Uniturja Barbara Soršak, so tudi preteklo leto zaznamovale razmere, povezane z epidemijo covida-19. Zaradi vladnih ukrepov so bile terme z izjemo zdravstvene rehabilitacije in priprav vrhunskih športnikov zaprte 129 dni, Rogla pa z izjemo smučanja, nekaj gostinske ponudbe za prevzem ter športnih tekmovanj in priprav kar 166 dni, s tem pa so za načrtom zaostali za skoraj pet odstotkov.

K preživetju jim je pomagala država, od katere so v skladu z interventno zakonodajo za omilitev posledic epidemije skupaj prejeli dobre tri milijone evrov pomoči za subvencije čakanja na delo, delno povračilo fiksnih stroškov, pa tudi za sofinanciranje vzdrževanja in obratovanja žičnic. Ob tem spominjajo tudi na pomemben vpliv slovenskih turističnih bonov na poslovanje družbe.

V zimskih in pomladnih mesecih so se zato intenzivno pripravljali na poletno sezono, ob tem pa izkoristili vse priložnosti, ki so jim omogočale dodaten dvig prihodkov.

V svojih namestitvenih zmogljivostih so lani našteli 143.113 nočitev, kar je desetino manj kot leto prej, pri tem pa je bil delež tujih nočitev 14-odstoten. Hoteli so bili zasedeni 37-odstotno, od tega na Rogli le 25-odstotno, v termah pa 55-odstotno. Ob izvzemu čas zaprtja je bila sicer povprečna zasedenost hotelov 62-odstotna, samo v Termah Zreče pa kar 85-odstotna.

Ob veliki večini domačih gostov, tudi po zaslugi bonov, so lani pri njih našteli še 20.394 nočitev s strani tujih gostov, kar predstavlja 14 odstotkov vseh. Največ so jih ustvarili gostje iz držav nekdanje Jugoslavije, sledili so gostje iz Madžarske, Nemčije, držav Beneluksa in Avstrije.

Podjetje je kljub izredno zahtevnim pogojem poslovanja lani izpeljalo za 1,6 milijona evrov investicij, polovico v gradbene objekte, ostalo pa predvsem v opremo.

Za letošnje leto so si v poslovnem načrtu zastavili dobrih 20 milijonov evrov čistih prihodkov od prodaje ter okoli 140.000 evrov dobička. Čeprav so poslovanje v januarju in februarju zaradi nadaljevanja ukrepov načrtovali bolj zadržano, sta se prva dva meseca dejansko izkazala za zelo intenzivna, saj so v obeh presegli tako planske cilje kot tudi realizacijo v enakem obdobju v letih 2019 in 2020.

"Razloge za to je mogoče najti tako v ugodnih vremenskih razmerah, ki so postregle z naravnim snegom, nizkimi temperaturami in veliko sončnimi dnevi, kakor tudi v sproščanju določenih ukrepov v Sloveniji in omejitvah za vstop v sosednje države," je v letnem poročilu pojasnila Soršakova.

V nadaljevanju letošnjega leta na turistično dejavnost vpliva tudi vojna v Ukrajini, saj med potencialnimi gosti, predvsem iz drugih evropskih držav, prinaša nelagodje in strah. V Uniturju pričakujejo, da se bo največji vpliv odrazil na germanskih trgih, ki v deležu vseh nočitev podjetja predstavljajo pet odstotkov in pri ruskih gostih, ki realizirajo nekaj manj kot dva odstotka vseh nočitev.

Ob tem v Uniturju ne morejo mimo dejstva, da se občutno dvigujejo cene živil, energentov in ostalih stroškov, zato bodo tudi v prihodnje razvijali produkte z višjo dodano vrednostjo ter izvajali številne prodajne in marketinške aktivnosti, ki bodo pripomogle k uspešnosti poslovanja in blažitvi negativnih vplivov.

Konec minulega leta je bilo v podjetju zaposlenih 325 ljudi, pri čeme so na novo zaposlili skupaj 105 delavcev, s čimer so se spet približali številkam iz časa pred epidemijo. Kot glavne razloge novih zaposlitev omenjajo uspešno poletno sezono, ohranjanje določenega števila sodelavcev v deficitarnih poklicih ter hiter in intenziven začetek zimske sezone 2021/2022 na Rogli.